KULTURA

ZagrebDox – brojni uzbudljivi dokumentarci do kraja festivala

S polovinom 19. ZagrebDoxa iza nas, raduje što još uvijek možemo tvrditi kako su brojna dokumentarna uzbuđenja i promišljanja tek pred nama.

S polovinom 19. ZagrebDoxa iza nas, raduje što još uvijek možemo tvrditi kako su brojna dokumentarna uzbuđenja i promišljanja tek pred nama. Iz festivalskog izloga danas posebno izdvajamo jedinstvenog talijanskog policajca Gigija zvanog zakon (19 sati, dv. 2) te blok Teen Doxa (17 sati, dv. 5) s ocem i sinom zaljubljenima u utrke (Utrka krntija), kompliciranim odnosom blizanaca u idiličnom krajoliku (Oaza), iskustvima i uličnim aktivizmom mladih Ukrajinaca (Daleko) te nastojanjima na obnovi njihova školovanja (Kad odrastem). Dvije oskarovke začinit će filmski, a hrvatske političke liderice i Tihomir Ladišić razgovorni dio četvrtka, no tu su i retrospektive Zagreb filma, novi film Wernera Herzoga, hrvatska postnovovalna rock scena (s gostima iz niza popularnih bendova) te lepeza intrigantnih tema poput izraelske militarizacije mladeži i hrvatskog navijača s pogrešne strane zakona.

Četvrtak će u 15 sati otpočeti ponovljenom projekcijom Istočne fronte (dvorana 2) Jevgena Titarenka i Vitalija Manskog, kao i Rebara Farah Hasanbegović te Istražitelja Viktora Portela (dvorana 4). Sve su navedene projekcije danas, međutim, besplatne. U isto vrijeme u dvorani 5 novinar, urednik, voditelj i ratni izvjestitelj Tihomir Ladišić održat će u sklopu ZagrebDox Pro-a masterclass pod naslovom Konflikt zona na temu nepristranosti, kulturološke kompetencije, mogućnosti kretanja, provjere informacija i gubitka kolega u ratnom izvještavanju.

U 15:30 u dvorani 1 daje se biografski film Gumbo koalicija u kojem dvostruka oskarovka Barbara Kopple u sebi svojstvenom angažiranom stilu filma istine prati dvoje boraca za ravnopravnost i socijalnu pravdu, Marca Moriala i Janet Murguíju. Istovremeno se u dvorani 3 može vidjeti Nevinost Guya Davidija, razoran prikaz mentalne i stvarne mobilizacije izraelske djece i mladeži čija se razmišljanja rekonstruiraju iz dnevnika i kućnih snimaka.

U 17 sati u dvorani 2 u Regionalnoj konkurenciji pozornost bi mogli privući domaći kratkometražni rad Josipe Krčelić Enemies 86 o pripadniku navijačke skupine Bad Blue Boys i dugometražni mađarsko-hrvatski film U posjetu Fortuni Mátyása Kálmána o sredovječnom paru dobitnika na lutriji. Nakon projekcije s publikom će razgovarati Mátyás Kálmán.

U dvorani 4 isto je vrijeme rezervirano za obilježavanje 70 godina Zagreb filma pod naslovom “Dokumentiranje divljine”. Mogu se vidjeti tri restaurirana kratkometražna prirodoznanstvena filma Branka Marjanovića (LisicaSubmarina i Lepeza sv. Jakova) te jedan Zvonimira Berkovića (Balada o pijetlu), tek mali uzorak iz kataloga više od 1400 dokumentarnih djela bogate djelatnosti jedne od povijesno najznačajnijih hrvatskih produkcijskih kuća. Nakon projekcije uslijedit će razgovor s doktorom biologije Dušanom Jelićem i snimateljem Sandijem Novakom o tome kako sigurno snimati divlje životinje u njihovu staništu, a ulaz na program je besplatan.

U dvorani 5 u 17 sati ne bi trebalo propustiti posljednju priliku za spomenute Utrku krntijaOazuDaleko i Kad odrastem iz programa Teen Dox.

U 17:30 još jedna oskarovka, Laura Poitras, stupa na scenu s Ljepotom i krvoprolićem (Međunarodna konkurencija), filmom o aktivistkinji i fotografkinji Nan (Nancy) Goldin koji posebnu pažnju posvećuje njezinu obračunu s farmaceutskim mogulima iz obitelji Sackler. Film je nominiran za Akademijinu nagradu te je tek drugi dokumentarni dobitnik venecijanskog Zlatnog lava.

U 17:30 u dvorani 3 nudi se prilika za ponovno gledanje Prečica i Karaoka raj.

U 19 sati, uz razgovor s redateljem Alessandrom Comodinom uživajte u Gigiju zvanom zakon (Regionalna konkurencija), seoskom policajcu i pasioniranom vrtlaru suočenom s valom samoubojstava. Usprkos makabrističnom sinopsisu, riječ je o humornom i poetičnom filmu sa zadivljujućim protagonistom koji plijeni pažnju, ujedno i djelu koje su neki kritičari stavljali u istu rečenicu sa Jacquesom Tatijem! Uz drugu i posljednju projekciju Cabralovog sjećanja i Na skliskom terenu (Međunarodna konkurencija, dvorana 4) upriličit će se i razgovor s redateljem Kirilom Nenaševom, dok se u dvorani 5 gleda Hamletov sindrom.

Čak dva paralelna ZagrebDoXXL događanja obilježit će festivalski četvrtak u 19:30. U dvorani 1 uz projekciju hrvatskog filma Iz sve snage (r. Dimitar Dimitrovski Diba) o domaćoj postnovovalnoj glazbenoj rock sceni i nezavisnom glazbenom izdavaštvu bit će održan opsežniji razgovor s autorom i protagonistima filma – članovima Hladnog piva, Kojota i Overflowa, Denykenom i Aleksandrom Dragašem. U dvorani 3 uz film Merkel Eve Weber, raskošan portret trostruke autsajderice (žene, znanstvenice i Istočne Njemice) koja je postala prva njemačka kancelarka i svjetska liderica, bit će održan panel “Žene u politici” uz sudjelovanje Sandre Benčić, Jadranke Kosor i Katarine Peović te moderaturu Ivane Dragičević.

U 21 sat u dvorani 2 u programu Majstori Doxa rijetko će tko propustiti novi film Wernera Herzoga U vatri: Rekvijem za Katiju i Mauricea Kraffta, nastavak genijeva istraživanja odnosa čovjeka i prirode temeljem arhivskih snimaka ekscentričnih protagonista – ovoga puta strastvenih vulkanologa koji su, prije pogibije u Japanu, napravili neke od najspektakularnijih snimaka vulkanskih erupcija.

U dvorani 4 latvijska Zemlja još jedne legende, Ivarsa Seleckisa, novi je izdanak Green Doxa – film o pet godina u životima pet seoskih obitelji koji potiče na razmišljanje kako o budućnosti poljoprivrede, tako i o biti dokumentaristike. U dvorani 5 Povijest svijeta prema Getty Imagesu (r. Richard Misek) i Tiha ljubav (r. Marek Kozakiewicz) daju aktivističku studiju o vlasništvu, profitu i moći temeljem kataloga najvećeg komercijalnog digitalnog fotografskog repozitorija, odnosno obiteljsku priču o konzervativnom tinejdžeru, starijoj sestri koja o njemu skrbi nakon majčine smrti i njezinoj djevojci u homofobnoj poljskoj sredini.

U 22 sata u dvorani 1 raspjevana irska Sjeverna zaobilaznica, a u dvorani 3 Dolazak proljeća u Buču zaključit će intenzivan festivalski četvrtak.

ZagrebDox održava se uz potporu Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Sve novosti i informacije o ZagrebDoxu dostupne su na službenoj mrežnoj stranici http://zagrebdox.net/ te na društvenim mrežama Festivala.

#prostorslobode

Fotografije: Samir Cerić Kovačević. Julien Duval

#film, #ZagrebDox