KULTURA

“Vidljive” – izložba koja osvješćuje nužnost za ravnopravnom vidljivošću autorica u muzejima

Ovim se projektom i izložbom daje pregled recentnog stvaralaštva umjetnica kako bi se osvijestila nužnost za ravnopravnom vidljivošću i zastupljenošću autorica u muzejskim kolekcijama i programskim realizacijama.

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik, Muzejom likovnih umjetnosti Osijek, Galerijom umjetnina Split i Muzejom moderne i suvremene umjetnosti Rijeka predstavlja izložbu Vidljive

Ovim se projektom i izložbom daje pregled recentnog stvaralaštva umjetnica kako bi se osvijestila nužnost za ravnopravnom vidljivošću i zastupljenošću autorica u muzejskim kolekcijama i programskim realizacijama. Produkcija autorica obuhvaća širok raspon tema i senzibiliteta te nedvojbeno zaslužuje veću vidljivost i pozornost stručne i šire javnosti.

Međuinstitucionalni projekt i izložba Vidljive predstavlja više od devedeset autorica, a plod je istraživanja zastupljenosti umjetnica u umjetničkim zbirkama muzejskih institucija. Ujedno predstavlja određene aspekte i mapiranje suvremene umjetničke prakse autorica u Hrvatskoj. Projektom želimo ukazati na suvremenu likovnu produkciju autorica koja je visokih dometa, ali slabo vidljiva. 

Kroz tematske cjeline izložba, uz radove iz fundusa, predstavlja i suvremenu umjetničku produkciju autorica koje su se kroz svoj umjetnički rad kvalitetom visoko pozicionirale na umjetničkoj sceni, ali ne i u fundusima muzejskih zbirki. Fokus istraživanja ovoga projekta je na umjetničkoj produkciji nakon devedesetih (tzv. tranzicijska generacija), od vremena kada promjenu paradigme u umjetnosti prate smjena ideologija, tranzicije i socio-politička previranja. Navedene društvene promjene uvelike su utjecale na vidljivost umjetničkih produkcija autorica koje su ostvarile radove visoke umjetničke kvalitete, ali okolnosti (rat, geopolitičke promjene, migracije) su na neki način njihovu produkciju stavile na margine vidljivosti što je utjecalo i na muzejske otkupe, kao i na njihovu nedostatnu kritičku i teorijsku vidljivost.

Projekt Vidljive potaknut je činjenicama proizašlim iz istraživanja o zatupljenosti umjetnica u zbirkama, javnim prostorima i galerijama, te općenito na tržištu umjetnina (prema statističkim podacima umjetnice uspijevaju dosegnuti tek deset posto zastupljenosti). Uzimajući u obzir navedene podatke i nužnost promjene dosadašnjih paradigmi okupile smo se oko inicijative za realizaciju projekta koji bi kroz timski rad i umrežavanje srodnih institucija omogućio postizanje cjelovitog i što boljeg rezultata projekta i jačanje svjesnosti o važnosti jednakosti i istih mogućnosti i promidžbe produkcije autorica na polju vizualnih umjetnosti.

Uz izložbu, projekt uključuje i diskurzivni i izvedbeni program sa svrhom da se ukaže na potrebu promjene u programskom kreiranju i razvoju muzejskih zbirki u kojima bi valjalo obratiti pozornost na ravnopravnu zastupljenost umjetnica.

Ovom izložbom također ukazujemo na svijest o nasljeđu koje baštinimo i ulozi muzejskih institucija koja, osim promocije i prezentacije suvremene produkcije, ima jasno naglašenu društvenu korektivnu ulogu. Na društveno-političkoj razni sve je važnija, pa u nekim područjima i dominantna, uloga žena te je važno da se to očituje i na polju umjetnosti. 

Linda Nochlin u eseju Why Have There Been No Great Women Artists? pita zašto nema velikih umjetnica. Autorica u eseju navodi da bi se žene trebale percipirati kao potencijalno, ako ne doista, ravnopravne subjekte i biti voljne suočiti se sa svim činjenicama, bez samosažaljenja, bez okolišanja; istovremeno, kako naglašava Nochlin, svojem položaju moramo pristupiti s velikom dozom emocionalne i intelektualne posvećenosti nužne za stvaranje svijeta u kojem će jednaka postignuća biti ne samo moguća, već i poticana od društvenih institucija.

Nakon Zagreba, izložba će biti predstavljena i u drugim partnerskim institucijama, u prosincu 2023. izložba će se otvoriti u MMSU Rijeka.

Uz Martinu Munivranu (MSU, Zagreb), autoricu projekta i koncepcije, na projektu kao stručne suradnice i kustosice sudjeluju: Jasminka Babić (GU Split), Vilma Bartolić (u suradnji s Brankom Benčić i Dianom Zrilić, MMSU, Rijeka), Valentina Radoš (MLU, Osijek), Rozana Vojvoda (UGD, Dubrovnik), Ana Škegro (MSU, Zagreb) za izvedbeni i diskurzivni program, Branka Benčić (MMSU, Rijeka) za filmski program.

Autorica postava: Nives Sertić

Autorica vizualnog identiteta: Sanja Kuzmanović

Projekt je ostvaren uz podršku Grada Zagreba i Ministarstva kuture i medija RH u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

#prostorslobode

Fotografije: MSU, promo

#Muzej suvremene umjetnosti, #umjetnost