GREEN

Venecija se protiv poplava bori sa sustavom staklenih barijera

Privremena struktura je fiksirana dok sustav MOSE u potpunosti ne proradi do kraja 2025., štiteći grad Veneciju i Venecijansku lagunu od poplava.

Grad Venecija je postavio staklene barijere oko 900 godina stare crkve kako bi spriječio prodor vode i opću poplavu grada. Odluka je donesena nakon gotovo rekordnih poplava u prosincu 2022., čime je spriječeno ponavljanje gotovo katastrofe iz studenog 2019. kada su dijelovi zgrada ostarjeli “20 godina u jednom danu”, kako izjavljuju u upravnom tijelu bazilike Sv. Marka. Privremena struktura je fiksirana dok sustav MOSE u potpunosti ne proradi do kraja 2025., štiteći grad Veneciju i Venecijansku lagunu od poplava.

Prozirna ograda štiti do 110 cm i integrira podzemne odvodne kanale ispod crkve i trga za uklanjanje poplavnih voda s područja. Podnožje je armirano betonom i ukopano ispod popločavanja Markova trga kako bi se izbjeglo prevrtanje od siline vode. Također, potez ide i u korist očuvanju cjelovitosti bijelog vapnenca i sivog trahita iz 1723. godine, koje je koristio arhitekt Andrea Tirali. Izvođenje radova postavilo je baziliku s trgom na najnižu točku grada, samo 64cm iznad razine mora.

sebastien-vantroyen-Epc9rY1NEBA-unsplash

#rplus #prostorslobode

Foto: Unsplash

#Venecija