KULTURA

Užitak, pjesma i subverzija za vikend u Dokukinu KIC

Sjajni filmovi su na rasporedu ovog vikenda i odličan prijedlog za početak izlaska!

Ljeto u Dokukinu KIC kreće uz zavodljive, nesputane i izazovne Palače užitka Kennetha Angera, program posvećen doajenu američkog eksperimentalnog filma Kennethu Angeru koji je nedavno preminuo u 96. godini života. Avangardni autor prepoznatljivog kaleidoskopskog stila u svojim filmovima isprepliće paganizam i homoeroticizam, a tabui su tu da se krše.

Ljeto u Dokukinu KIC

_Miúcha_ Glas bossa nove
Miúcha_ Glas bossa nove

U sklopu Restartovog Dokumentarnog ljeta od petka 23. do nedjelje 25. lipnja na rasporedu je film Miúcha: Glas bossa nove koji daje uvid u život i djelo jedine umjetnice koja je skladala, snimala i nastupala sa zlatnim dečkima tog glazbenog pravca s pomoću ekskluzivnih 16mm kućnih filmova, dnevnika, pisama i osobnih glazbenih snimki pjevačice i njezinog supruga, João Gilberta. Oni su živjeli potpuno u skladu s turbulencijama toga vremena: u uspjehu, siromaštvu i ludilu. Dokumentarac je na programu svakog dana u 21 sat.

Plaza Enchaquirados

Za vikend gledamo i dva filma s programa nedavno završenog 16. Subversive Film Festivala: pobjedničko Suho tlo u plamenu, čudesnu dokufikciju Joane Pimente i Adirleyja Queirósa o buntu, ilegalnoj prodaji nafte i tajanstvenim motociklistima, gledamo u subotu 24. lipnja u 18 sati, te izvrsnu ekvadorsku Plažu Enchaquirados Ivána More Manzanao trans ribarici-barmenici i sredini u kojoj se rodna i seksualna fluidnost baštine još od davnina. Daleko je more, ali Plaža sve bliža: na programu je u nedjelju u 19 sati.

Suho tlo u plamenu

Raspored i ulaznice nađite na dokukino.net .

#prostorslobode

Fotografije: promo