KULTURA

Umjetnička instalacija Ivane Mrčela u Tvrdalju Petra Hektorovića u Starome Gradu na Hvaru

Instalacija se nalazi u Tvrdalju Petra Hektorovića, utvrđenom ljetnikovcu književnika, autora prvog realističnog epa hrvatske renesanse "Ribanje i ribarsko prigovaranje".

Neon
17.09.2023.

Ivana Mrčela: In Between

Tvrdalj Petra Hektorovića, utvrđeni ljetnikovac književnika, autora prvog realističnog epa hrvatske renesanse “Ribanje i ribarsko prigovaranje”, najpoznatija je građevina i jedan od simbola Staroga Grada.

Renesansni pjesnik, kršćanski mislilac i graditelj, gradio je ovu utvrdu dugo i brižljivo, a bila mu je jednako značajna kao i njegovo kapitalno književno djelo. Izgradivši  Tvrdalj Hektorović je ostvario svoju ideju stvaranja mikrokozmosa – malog, zatvorenog svijeta u kojem prostor za život imaju sva božja bića – ribe, ptice, biljke i ljudi.

IN BETWEEN_10

Najpoznatija znamenitost Tvrdalja je njegov Ribnjak okružen trijemom, u kojem slobodno žive ribe (cipli), a povrh kojeg se uzdiže mala kula s kamenim gnijezdima za golubove i rupama za vrapce. Ribnjak je vjerojatno nastao na ostatku neke antičke piscine ili lučke naprave dok se iza njega, prema jugu, pruža brižno njegovan perivoj s biljem koje su mu slali njegovi prijatelji, dubrovački pjesnici.

IN BETWEEN_07

Tvrdalj je i kamena knjiga u koju je pjesnik uklesao desetke natpisa na latinskom i hrvatskom te jedan na talijanskom jeziku. Natpisi su većinom pisani u moralističkom tonu u duhu humanizma, a čitav je sklop posvećen Stvoritelju Svega (OMNIVM CONDITORI). Jedna od zanimljivosti Tvrdalja je zahod SI od altane iznad kojeg je natpis Ako znaš što si, zašto se oholiš (SI TE NOSTRI CVR SVUPERBIS). Natpis nad ulaznim vratima upućuje da je pjesnik Tvrdalj sagradio za sebe i za svoje prijatelje, no drugi nam natpisi ukazuju da je gostoprimstvo je bilo pružano i putnicima (PRO ITINERANNTIBUS) i siromasima (PRO PAUPERIBUS).

Natpisi krase i Ribnjak, a najveći od njih opominje na prolaznost: Imaj na umu da ne spašava ni bogatstvo ni svjetska slava ni ljepota ni dob, jer smrt sve grabi.

IN BETWEEN_03

U zapadnom krilu Hektorovićeva Tvrdalja pronaći ćete i zanimljivu malu etnografsku zbirku koja se sastoji od predmeta iz svakodnevnog otočkog života, ali i onih vezanih za gospodarstvo, posebice vinarstvo i maslinarstvo. Zbirka je formirana 1964. godine od sačuvanih originalnih predmeta, od kojih ćete mnoge pronaći i danas kao sastavni dio tipične dalmatinske konobe.  

IN BETWEEN_01

I sada je u takav jedan prostor, prostor koji odiše umjetnošću, kulturom i povijesti postavljena umjetnička instalacija “In Between” umjetnice Ivane Mrčela. Bolju instalaciju za takav prostor nismo mogli zamisliti. Savršeno se je uklopila.

Izložena instalacija sastoji se od četiri crteža na prozirnoj foliji koji prikazuju leteće ribe – svijet koji se nalazi između golubova smještenih iznad i riba ispod. Život između dva kontrasta, u prostoru koji razdvaja ili povezuje dva različita entiteta.

IN BETWEEN_05

Rad je izložen u sklopu međunarodnog Zrinski Art Festivala – festivala inovativnih umjetničkih praksi, koji se po prvi puta predstavio Hvarskoj publici od 15. do 17.09.2023. U sklopu festivala izložen je i “Moon” umjetnička instalacija autora Damira Klaića Ključa, održane su dvije plesne predstave studija suvremenog plesa Teuta iz Čakovca, te dvije radionice pod vodstvom Blanke Klaić i Jadranke Štrbić Krstičević.

IN BETWEEN_06
IN BETWEEN_04

#prostorslobode

Fotografije: Marko Todorov

#Ivana Mrčela, #umjetnost