KULTURA

“Tvornice radnicima” Srđana Kovačevića osvojio Grand Prix na DokuFestu

Višestruko nagrađivani dugometražni dokumentarni film Srđana Kovačevića Tvornice radnicima osvojio je Grand Višestruko nagrađivani dugometražni dokumentarni film Srđana Kovačevića Tvornice radnicima osvojio je Grand Prix.

Višestruko nagrađivani dugometražni dokumentarni film Srđana Kovačevića Tvornice radnicima osvojio je Grand Prix na netom završenom međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest u kosovskom Prizrenu.

U obrazloženju nagrade Balkan Dox stoji: Žiri je jednoglasno odabrao dokumentarac koji otkriva složenu i univerzalnu dinamiku mikrokozmosa u kojem je ljudska solidarnost dovedena u pitanje brutalnim društvenim silama, koristeći osjetljiv pristup i preciznu promatračku kameru.

Film Tvornice radnicima imao je svjetsku premijeru u lipnju prošle godine na Međunarodnom natjecateljskom programu Sheffield DocFesta, te na brojnim festivalima dokumentarnog filma osvojio nagradu za najbolji film.

Priča filma prati radnike koji se deset godina nakon što su preuzeli tvornicu ITAS u Ivancu bore se za opstanak u kapitalističkoj ekonomiji. Portret je to zajednice koja udružuje snage kako bi zaštitila svoj rad i spremna je podnijeti žrtvu na putu prema cilju.

Prateći situaciju iznutra, redatelj Srđan Kovačević ulazi u kovitlajući otpor, postavljajući u središte radnje dilemu današnjeg radništva: može li ideja ‘tvornice radnicama’ opstati ili je to još jedan utopijski san?

Facebook stranica filma

#rplus #prostorslobode

#DokuFest, #film, #Grand Prix, #Tvornice radnicima, #umjetnost