KULTURA

Tjedan suvremenog plesa dovodi svjetska imena suvremene plesne scene u Zagreb

Jubilarni 40. Tjedan suvremenog plesa dovodi svjetska imena suvremene plesne scene u Zagreb od 12. do 16. lipnja.

Neon
08.06.2023.

Jubilarni 40. Tjedan suvremenog plesa dovodi svjetska imena suvremene plesne scene u Zagreb od 12. do 16. lipnja.

Tjedan suvremenog plesa

Svečano otvorenje 40. edicije Tjedna suvremenog plesa započeti će predstavom OMMA koreografa svjetskog glasa Josefa Nadja u ZeKaeMu, 12. lipnja 2023. u kojoj će se publici predstaviti afrički plesači nevjerojatnih plesnih mogućnosti!

Agenda 001

Program otvorenja će se nastaviti u Zagrebačkom plesnom centru velikim međunarodnim koprodukcijskim projektom TSP/ZPC/defacto – AGENDA u koreografiji Simone Aughterlony i Saše Božića, uz sudjelovanje plesača iz Hrvatske, Njemačke, Belgije i Švicarske.

Party otvorenja očekuje publiku od 22h na krovu ZPC-a!

Ističemo festivalsku premijeru predstave Bjeguni, koreografa Staše Zurovca, uz proslavljeni Balanescu Quartet i ansambl sastavljen od hrvatskih i inozemnih plesača.

Djelo inspiraciju nalazi u romanu poljske nobelovke Olge Tokarczuk  koja je napisala Bjegune kao posvetu putovanju i bijegu, potrazi za smislom i besciljnom lutanju.

Tjedan suvremenog plesa 004

Publiku pozivamo na sjajnu predstavu portugalskog dvojca – Marie Campos i Guy Nader koji nam dolaze sa svojom nagrađivanom predstavom Set of Sets.

Festival nastavlja promovirati inkluzivnu praksu u plesu, te i ove godine ostvaruje suradnju sa riječkim Festivalom Inkluzivne Scene. Južnokorejski umjetnik Wonyoung Kim nastupit će sa predstavom Becoming-Dancer u Zagrebu i u Rijeci. Predstava, rađena u suradnji sa plesačem i redateljem Kisub Choi (Projekt YYIN), pobudila je pažnju svjetskih promotora na najvećem svjetskom plesnom festivalu Tanzmesse 2022., u Dusseldorfu .

Omar Rajeh, libanonski umjetnik koji djeluje u Francuskoj dolazi sa solo  predstavom  Dance is not for Us i prvi se puta predstavlja hrvatskoj javnosti. Tijekom festivala prezentira se i njegov nagrađivani film Odour of Elephants

Tjedan suvremenog plesa 003

Festivalski program završava slovenskom predstavom Sinsonte, kojim plesačica Urška Centa zajedno sa koreografom i predstavnikom moderne flamenco avangarde Marcom de Anom nastavaljaju svoj rad na projektu Historias de Pájaros (Priče o pticama), premijerno izveden prošle godine Cankarjevom Domu i u koprodukciji sa organizacijom Flota Ljubljana.

Uz bogati izvedbeni program i ove se godine otvaraju  mladim plesačima uz nastup i razgovore o početnim koracima prema održivoj profesionalnoj karijeri, povezujući Zagreb i Portugal. .  

„Četrdeseto izdanje Festivala spaja nas s poznatim i dragim imenima međunarodne scene, ali i pruža mogućnost susreta s novim umjetnicima i stilovima. Tematski se festival nastavlja osvrtati na pitanje održivosti i kao uvijek kroz pozitivni iako kritički odnos prema budućnost koju gradimo, nastavlja propitivati ulogu koju ples ima kao i njegovu moć transformacije.“ Mirna Žagar, direktorica TSP-a.  

Tjedan suvremenog plesa 001

Umjetnici i plesači će i ove godine imati priliku sudjelovati u majstorskim radionicama koje vode umjetnici gosti festivala. Radionice će se održati u prostoru Zagrebačkog plesnog centra.  

Detaljne informacije vezane uz program potražite na stranicama festivala www.danceweekfestival.com.

#prostorslobode

Fotografije: promo

#ples, #Tjedan suvremenog plesa