KULTURA

Večeras vas vodimo u kazalište, na sjajne predstave – evo kako do besplatnih ulaznica!

Večeras na 4. Tjednu suvremenog plesa igraju dvije sjajne predstave: Sinsote i Bjeguni! Na svaku predstavu vodimo po dva para gledatelja, a kako - saznajte na kraju članka!

Večeras na 40. Tjednu suvremenog plesa igraju dvije sjajne predstave: Sinsote i Bjeguni! Na svaku predstavu vodimo po dva para gledatelja, a kako – saznajte na kraju članka!

Sinsote, ZPC, 21 sat

Sinsonte, pjesma koja je ostavljena u grlo,  je alergorijska priča utemeljena u ptičjem ponašanju i načinu komunikacije a koje se odražavaju u ljudskoj formi i u traženju animalnog kroz pokret i zvuk.

Umjetnici inspiraciju nalaze u  sirovoj ljepoti ptičje kretnje, njenih glasovnih interakcije sa okolišem. 

Prirodna svjetlost i tama prožimaju kretnje i zvuk kojima se Urška Centa i Jani Moder služe. Razotkrivajući distopijski svijet ispunjen simbolizmom dvojnosti skrivene između paralelnog života ptice i čovjeka.

Život ptice isprepleten je  redovitim ponašanjem  i ritualima, u kojima pokret i zvuk  zauzimaju svoje nezavisne pozicije. Ptičji se ples rađa iz pjesme. Ptičja je pjesma ta -poput jednostavne vibracije – koja stvara prirodnu glazbu, na kojoj se temelji zvuk i ritmička potka njenog života. Otjelovljuje se ovdje  fascinacija slobodom koju ljudi nalaze u životu ptica kroz brisanje granice između plesa i svirke, te se unutar toga istražuje fizička pristutnost tijela u letu.

Detalje o predstavi možete naći ovdje.

Bjeguni, ZKM, 19:30 sati

Olga Tokarczuk, poljska nobelovka,  napisala je “Bjegune” kao posvetu putovanju i bijegu, potrazi za smislom i besciljnom lutanju. Fascinantno sjecište vremena, mjesta i prostora, ovo izvanredno djelo zbirka je dužih i kraćih priča koje se spajaju poput šarenog kaleidoskopa. Smješten između 17. i 21. stoljeća, roman je “filozofsko promišljanje suvremenog putovanja”. Roman je strukturiran kao niz vinjeta, od kojih su neke izmišljene, a druge temeljene na činjenicama.

“Bjeguni” su predstava koja crpi inspiraciju iz začudnih slika romana te kroz istraživački proces stvara vlastiti slikopis. Autori  pronalaze poveznice sa junacima knjige, u nastojanju da publiku povedu na putovanje gdje im se iskustva susreću.

Bjeguni_Nuria_by-Georgi-Sarkezi_-1024x683

“Moj je dojam da spisateljica iščitava stvarnost iz cjelokupnog toka kretanja, iz osjećaja, boja i tekstura pokreta, akcija, emocija, misli, tjelesnosti; kao iz neke vrste sustava bez središta, iz stalne cirkulacije, često baveći se nepotpunim, nedovršenim i nesavršenim zakutcima životnog narativa.

Kako i sama autorica u jednom tekstu u knjizi kaže: „Ne zanimaju me ponovljivi događaji, onakvi kakvima se s pozornošću klanja statistika, oni koje svi slave sa zadovoljnim, familijarnim smiješkom na licima, zanima me nenadano, slučajno razgolićavanje. Stidljivo „ups“, porub rublja ispod pomno plisirane haljine. Metalni, odvratni skelet iznenada izvire ispod baršunaste presvlake; erupcija opruge iz plišanog naslonjača koja besramno demaskira iluziju svake mekoće.  

Alexander-Balanescu_1_by-Maja-Argakijeva-1024x683

Glazba Alexandera Balanescua, virtuoza na violini i osnivača svjetski poznatog Balanescu Quarteta s kojim će nastupiti u predstavi, bila je neodoljiv partner u ovom pokušaju da zajedno stvorimo ovu priču o putovanju, o kretanju.” Staša Zurovac

Tijekom svoje karijere Balanescu je crpio brojne inspiracije iz svojih suradnji. U svijetu plesa: s Pinom Bausch, Meryl Tankard, Jochenom Ulrichom, Virgiliom Sienijem; u kazalištu: s Pippom Delbonom, Matthewom Dunsterom, Chiara Guidi; u filmu je dva puta nagrađen Gopo nagradom za najbolji originalni soundtrack. Balanescu odbija prihvatiti podjele između različitih glazbenih polja, posljedično radeći s tako raznolikim umjetnicima kao što su Michael Nyman, Gavin Bryars, David Byrne, Kraftwerk, Pet Shop Boys, Jack De Johnette, Ornette Coleman, John Surman, Goldfrapp, Depeche Mode and Grace Jones.

Alexander-Balanescu_2_by-Maja-Argakijeva-1024x576

Ako želite večeras povesti nekoga na plesnu predstavu Sinsote ili Bjeguni sve što trebate napraviti kako biste se zaputili u kazalište jest:

Giveaway traje danas do 18 sati kada ćemo nasumično odabrati i objaviti sretne dobitnike.

#prostorslobode

Fotografije: Tjedan suvremenog plesa

#kazalište, #Tjedan suvremenog plesa