KULTURA

Tex Perkins and The Fat Rubber Band u Začaranoj Močvari

Činjenica da će ovaj izraubani div svojim teškim korakom zakoračiti na pozornicu Močvare po značaju je ravna otkriću opala u vreloj nedođiji oko gradića Coober Pedy početkom prošlog stoljeća.

Australija, taj mitski pustinjski kontinent milijunima milja oceana udaljen od naših sigurnih europskih domova, poznat je kao iznimno nemilosrdno i negostoljubivo mjesto gdje fejkanje i preseravanje nikad nisu imali prođu. Tamo su stvari postavljene vrlo jednostavno – Ili si real deal, ili te nema, frende!
Možda upravo zbog toga već desetljećima dolje u crvenom pijesku među zmijama i škorpionima niču najautentičniji, najuvjerljiviji i najnepretenciozniji bandovi na svijetu – od Atlanticsa i Easybeatsa u 60-ima, preko AC/DC, Saintsa i Scientistsa iz zlatnog razdoblja 70-ih i ranih 80-ih, sve do njihovih novovjekih nasljednika kao što su The Chats, Amyl and The Sniffers ili King Gizzard & the Lizard Wizard.

Pay The Devil's Due

No najveći među njima nije onaj neki lik koji pazi na svoju frizuru i nastupa po jarunskim festivalima, nego čovjek čije ime se u znalačkim krugovima izgovara sa strahopoštovanjem – Tex Perkins. Izgovorimo ga još jednom (i zamislimo se!) – TEX PERKINS!!! Da, tako već može… Blagoslovljen demonskom karizmom i glasom koji je u jednom trenutku topao i zavodljiv kao valovi plaže Bondi, a već u sljedećem gromovit poput oluje nad svetom planinom Uluru, ovaj neprikosnoveni kralj australijane na svom je dugom i zavojitom rock’n’roll putu s različitim bandovima izdao na desetine albuma nulte kategorije coolnessa i ostavio tragove dublje od kotača 50-metarskog kamiona pri ulasku u Alice Springs. Slušali ste ploče Beasts of Bourbon, The Cruel Sea, Dark Horses ili Tex Don and Charlie? Niste? Onda je vrijeme da se zamislite i nad vlastitim glazbenim ukusom i obrazovanjem. Jer radi se o klasicima na kojima se swamp, blues, country, funk, hard rock, ili bilo koji drugi korijenski američki žanr kojeg se Tex i njegovi prašnjavi pajdaši dotaknu pretvara u suho zlato. S onim specifičnim premazom down under drčnosti o kakvoj mi ovdje možemo samo sanjati. Što je i razumljivo, jer kada pogledamo prema jugu mi vidimo Crikvenicu i Novi Vinodolski, a oni Tasmaniju i Antarktiku.
U novom poluakustičnom projektu Tex Perkins and the Fat Rubber Band, inspiriranom legendarnim albumima koje je Link Wray snimio ranih 70-ih s braćom i prijateljima u obiteljskoj brvnari u Sjevernoj Karolini, Tex kao da svodi račune s bogom, vragom i samim sobom kroz hipnotičku kantrijanu okusa vatre i sumpora. I naravno, životne gorčine i mudrosti. One stečene na teži način, jedini koji poznaje.

Everything I Do Gonna Be Funky (From Now On)

Činjenica da će ovaj izraubani div svojim teškim korakom zakoračiti na pozornicu Močvare po značaju je ravna otkriću opala u vreloj nedođiji oko gradića Coober Pedy početkom prošlog stoljeća. I nešto čemu se Vjeran kult njegovih zagrebačkih obožavatelja nada još otkad su se oprostili s pubertetom… 16. svibnja godine Gospodnje 2023. konačno će svanuti i taj dan.

“𝘞𝘩𝘦𝘯 𝘺𝘰𝘶 𝘭𝘰𝘰𝘬 𝘣𝘢𝘤𝘬 𝘰𝘷𝘦𝘳 𝘺𝘰𝘶𝘳 𝘭𝘪𝘧𝘦
𝘈𝘯𝘥 𝘢𝘭𝘭 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘩𝘪𝘵 𝘵𝘩𝘢𝘵 𝘺𝘰𝘶 𝘣𝘦𝘦𝘯 𝘵𝘩𝘳𝘰𝘶𝘨𝘩
𝘔𝘢𝘺𝘣𝘦 𝘵𝘩𝘦𝘳𝘦’𝘴 𝘫𝘶𝘴𝘵 𝘰𝘯𝘦 𝘵𝘩𝘪𝘯𝘨 𝘺𝘰𝘶 𝘧𝘰𝘳𝘨𝘰𝘵 𝘵𝘰 𝘥𝘰
𝘗𝘢𝘺 𝘵𝘩𝘦 𝘥𝘦𝘷𝘪𝘭 𝘩𝘪𝘴 𝘥𝘶𝘦.”

texperkins.com
texperkins.bandcamp.com
sptfy.com/TexPerkinsandTheFatRubberBand

#prostorslobode

Fotografije: promo

#glazba, #Začarana Močvara