DRUŠTVO

“Teret Mirka Graorca” | Al Jazeera Kodex

Pred sami kraj rata u Hrvatskoj, Mirko Graorac je optužen i osuđen za ratne zločine, iako i dan-danas tvrdi da je žrtva montiranog političkog procesa. Ipak, nakon 25 godina, novi svjedoci iz logora Manjača su spremni svjedočiti u njegovu korist.

https://www.facebook.com/AJBalkans/videos/2238065976326565

Do rata Mirko Graorac bio je prometni policajac, koji je mirno živio u Splitu sa suprugom i djecom. Početkom 1992. godine otišao je u rodne Bajince, u Bosnu i Hercegovinu, kako bi se brinuo o bolesnim roditeljima. Nakon njihove smrti, u ratnim okolnostima, čini sve da se obitelj vrati u Split. Namjeru je, putujući kroz Srbiju i Mađarsku, ostvario tek 1994. godine.

Više od godinu dana nakon povratka policija mu je pokucala na vrata, privela ga na ispitivanje, danima ga tukla, a Državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu za ratne zločine protiv Graorca, optužujući ga da je bio zapovjednik vanjske straže u logoru Manjača, da je zlostavljao zatvorenike i izdavao naredbe drugima da ih zlostavljaju. U dva sudska postupka Graorac je osuđen na 20, a zatim na 15 godina zatvora.

Kodex - Teret Mirka Graorca - Srijeda 21:00

Amnesty International, koji je nadzirao suđenja, imao je brojne prigovore na pristranost u postupku i sprječavanje Graorčeve obrane da dokaže svoju nevinost. Osim svjedočenja nekoliko civila i pripadnika hrvatskih formacija koji su zarobljeni na Manjači, do danas nema materijalnih dokaza da je Graorac tijekom rata bio zapovjednik vanjske straže logora.

Novinar Al Jazeere Branimir Zekić u višemjesečnoj istrazi naišao je na nova svjedočenja zatvorenika Manjače koji su u novom postupku spremni potvrditi da su svjedoci optužbe lažno svjedočili.

Mirko Graorac i dalje, više od 25 godina nakon uhićenja, tvrdi da je nevin i žrtva namještenog političkog postupka, dok svjedoci optužbe odbijaju govoriti o “slučaju Graorac”. Druga epizoda Al Jazeere Kodex emitirat će se u srijedu, 17. veljače, u 21:00 sati na Al Jazeera Balkans, te njihovim YouTube i Facebook kanalima, uz promotivnu potporu platforme R+. Autor emisije je Branimir Zekić.

#rplus #rplusvideo #prostorslobode #placeoffreedom

#tv