GREEN

Sredozemna medvjedica viđena kod otoka Korčule!

Naime, javio mu se Željan Padovan, vlasnik ronilačkog centra „Diving Tri porte“ s Korčule i detaljno mu opisao kako je izgledao taj susret oči u oči sa sredozemnom medvjedicom!

Neon
04.11.2023.

Matko Pojatina o susretu sa sredozemnom medvjedicom

Prenosimo jednu krasnu vijest! Prije nekoliko dana na Facebook stranici Društva za podvodne sportove Zagreb objavljen je status da je viđena sredozemna medvjedica kod otoka Korčule. A tko je imao takvu ludu sreću sresti ju detaljno je Matko Pojatina opisao u svom članku.

Naime, javio mu se Željan Padovan, vlasnik ronilačkog centra „Diving Tri porte“ s Korčule i detaljno mu opisao kako je izgledao taj susret oči u oči sa sredozemnom medvjedicom!

Bio je normalan dan i isplovili smo na zaron ! priča nam Željan. Ronili smo na strmoj stijeni punoj gorgonija (meki koralj) ispred špilje Zaklopatica te se sa dna polako dizali prema  gore. Već na zidu sam zaključio da će zaron ispasti odličan , sreli smo dvije poveće kirnje  i par velikih škarpina, uz predivne gorgonije na dnu tog zida nije bilo greške , svi iz grupe već su bili zadovoljni viđenim! Za kraj zarona ušli smo u Zaklopaticu (špilja Zaklopatica uvrštena je u 10 najboljih ronilačkih lokacija na Jadranu) kako bi napravili još jedan krug , zastali na sigurnosnom zastanku i izronili. U jednom trenutku vidio sam da je nešto zasjalo iz mraka i to mi je privuklo pažnju da gledam u tom smjeru, zna se dogoditi da u špilju uđu veliki gofovi i njih sam i očekivao. – priča Željan.

U jednom trenutku samo se ukazala ispred njih: mlada, zaigrana jedinka davno nestale sredozemne medvjedice ispred ronilaca ispod površine! Zvuči nestvarno zar ne? Željan nam govori; još bi rekao da sam poludio i ko zna šta sam vidio da sam bio sam, međutim nisam bio sam i svi smo vidjeli isto : Morskog čovika. Da sam samo sanjao to što se desilo bio bi sretan, ali da se stvarno dogodilo još ne mogu vjerovati. Zastala je ispred njih da ih pogleda na trenutak i odjurila prema izlazu iz Špilje.

119040504_10158779352804461_5713258159009012687_n

Kako je izgledao ostatak avanture pročitajte na linku.

Ovakve prekrasne i ostale vijesti i morskim događanjima pratite i dalje na dps-zagreb.hr.

#prostorslobode

Fotografije: Matko Pojatina (fotografije su snimljene tijekom više zarona u i oko špilje Zaklopatica u kojoj je medvjedica i viđena), preuzete sa dps-zagreb.hr.

#ekologija, #priroda