KULTURA

Kibbutz Contemporary Dance Company stiže na šibensku Tvrđavu svetog Mihovila

"Ples u azilu" tema je 12. izdanja Šibenik Dance Festivala koji dovodi čak tristo plesača s više od dvadeset predstava i plesnih točaka.

Neon
13.06.2023.

“Ples u azilu” tema je 12. izdanja Šibenik Dance Festivala koji u Krešimirov grad od 25. do 29. srpnja 2023. godine dovodi čak tristo plesnih profesionalaca i amatera s više od dvadeset predstava i plesnih točaka.

Tema sadržava riječ „azil“, naziv spektakularne predstave slavnog koreografa Ramija Be’era koju će na festivalu izvesti Kibbutz Contemporary Dance Company iz Izraela, jedna od vodećih plesnih kompanija u svijetu, no tema ima i posebno značenje.

Ples u azilu

„Tehnologija sve jače nagriza našu stvarnost istiskujući čovjeka, njegovu kreativnost i kretanje. Usprkos tome naš grad njeguje svoj umjetnički duh i naklanja se snazi umjetnosti. Umjetnost nas nadahnjuje, ujedinjava i pokreće. Tema Ples u azilu tako podcrtava identitet Šibenika kao grada koji je otvoren za umjetnike svih nacionalnosti, opredjeljenja i pripadnosti“, istaknula je Zorana Mihelčić, umjetnička direktorica Šibenik Dance Festivala.

Šibenik Dance Festival

Uz plesne umjetnike iz Izraela i one iz Hrvatske na festival stižu plesači iz Portugala, Francuske, Italije, Mađarske te Bosne i Hercegovine. Oni će nastupati na šest lokacija u Šibeniku: u Muzeju grada Šibenika i klubu Azimut te na Trgu Poljani, Trgu Republike Hrvatske, Tvrđavi Barone i Tvrđavi svetog Mihovila.

„Sa Šibenik Dance Festivalom surađujemo otkako su šibenske tvrđave postale pozornice. Posebno smo zahvalni šibenskoj publici koja voli i cijeni plesnu umjetnost. Upravo ona potiče razvoj festivala. Ponosni smo i što će ‘Asylum’ kao vrhunac plesnog festivala biti izveden na Tvrđavi svetog Mihovila upravo ovog ljeta, u našoj desetoj koncertnoj sezoni koju ćemo proslaviti nizom kvalitetnih stranih i domaćih programa“, rekla je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik.

Među zaslužnima što se ŠDF svrstao među najatraktivnije plesne festivale u Europi, je i Turistička zajednica grada Šibenika. Ona je, istaknula je Zorana Mihelčić, gotovo vizionarski prepoznala potencijal festivala te sustavno radila na tome da Šibenik među turistima ne bude prepoznat samo kao grad zabave, nego i kao grad umjetnosti.

Asylum by Rami Be_er - Photo Credit Udi Hilman - DSC_9987

„Kada se ŠDF osmišljavao, u Šibeniku gotovo da nije bilo turizma, a ŠDF je bio mali lokalni festival. Danas je etabliran na međunarodnoj razini i spada među okosnice naše kulturne scene“, istaknuo je Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika.

ŠDF je dio i Šibenskog kulturnog ljeta. Posebnu atmosferu u gradu stvaraju plesne izvedbe na trgovima i ulicama. Kako bi festival s ljepotom plesne umjetnosti, ali i raznolikošću njezinih stilova upoznao što veći broj Šibenčana i njihovih gostiju, na Poljani će se svaku večer održavati Downtown Dance, program u kojem će uz nagrađivane plesače nastupati učenici plesnih i umjetničkih škola, udruga, klubova i umjetničkih organizacija.

„Šibenik Dance Festival opravdava naš slogan ‘Grad je pozornica!’ Iako je organizacijski i tehnički izuzetno zahtjevan, njegova se kvaliteta podiže iz godine u godinu. Oni koji ga stvaraju i oni koji ga prate, žele da festival napreduje. Grad Šibenik vrednuje kulturne programe i u okviru svojih mogućnosti podržava ovaj festival“, rekla je Mirjana Žurić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Šibenika.

Predstavljanje 12. Šibenik Dance Festivala

Za plesne predstave na šibenskim tvrđavama ulaznice se prodaju u City Pointu u Šibeniku te putem interneta, a u svim ostalim predstavama i plesnim nastupima Šibenčani i turisti mogu uživati besplatno.

Tijekom festivala se održavaju plesne radionice za plesače s iskustvom i kreativne plesne radionice za djecu.

#prostorslobode

Fotografije: promo

#ples, #Šibenik Dance Festival