KULTURA

Saznajte novosti 28.Sarajevo Film Festivala | Natjecateljski igrani i dokumentarni program, voditeljica svečanosti otvaranja Festivala

U Natjecateljskom programu – igrani film 28. Sarajevo Film Festivala, prema izboru selektorice Elme Tataragić, uvršteno je 8 filmova.

U Natjecateljskom programu – igrani film 28. Sarajevo Film Festivala, prema izboru selektorice Elme Tataragić, uvršteno je 8 filmova: 4 filma će u Sarajevu zabilježiti svjetsku, a 4 regionalnu premijeru.

“Regionalna kinematografija je izuzetno raznovrsna, i sve je raznovrsnija iz godine u godinu. Tako je i ova selekcija od osam naslova upravo to: bogatstvo tema, likova, pristupa, stilskih izbora, estetika i ono što je najvažnije, predstavlja pluralnost mišljenja što je možda i najvažnija njena odlika. Mislim da svi filmovi pozivaju na diskusiju, hrabro otkrivaju svoje stavove i govore o bitnim aspektima današnjice bez obzira kada se priče filmova zaista odvijaju. Ova godina posebna je po tome što u našu regionalnu porodicu prihvaćamo i kinematografiju Ukrajine, čiji stanovnici preživljavaju najteže dane u proteklih nekoliko mjeseci”, rekla je o ovogodišnjoj selekciji Elma Tataragić.

U Natjecateljskom programu – dokumentarni film, prema izboru selektorice Rade Šešić, 22 su filma: 8 filmova će u Sarajevu zabilježiti svjetsku, 3 međunarodnu, 1 europsku, 9 regionalnu i 1 bosanskohercegovačku premijeru.

„Naš program proslavlja različite dokumentarističke forme: od uzbudljivog cinema-verite dokumentarca gdje je kamera „muha na zidu“ pa do poetskog, krajnje intimističkog filma dnevnika te dokumentaraca koji kroz kreativnu upotrebu arhiva progovaraju o relevantnim događajima. Imamo i jedan izrazito eksperimentalni film koji se poigrava filmskim elementima te filmove koji talentirano i efikasno kombiniraju animaciju s elementima dokumentarizma. Zaista sam ponosna što u selekciji imamo dosta debitanata i ono što me osobito veseli je prilično velika zastupljenost autorica: rediteljica i producentica. Prekrasno je vidjeti kako na scenu dolaze neki novi autori i novi talenti. Imamo tri divna filma iz Ukrajine, zemlje koja se bori za opstanak, gdje ljudi svakodnevno ginu, pate i unatoč svemu tome pokušavaju stvoriti nešto vrijedno i podijeliti to sa svijetom. Dio tih filmova je ranije započet i sada tek završen, no jedan od njih je nastao baš sada, u mjesecima rata. Imamo i nova autorska imena iz Bosne i Hercegovine, ljude koji tek stupaju na profesionalnu scenu i već se vidi njihova posvećenost dokumentarizmu, kao što su mlada rediteljica Farah Hasanbegović i producentica Amra Hadžihafizbegović Deović“, istaknula je Rada Šešić o ovogodišnjoj selekciji.

Sarajevo Film Festival s velikim zadovoljstvom ulogu domaćina otvaranja svake godine povjerava uspješnim bosanskohercegovačkim filmskim umjetnicima mlađe generacije, sa željom da otkriva, podržava i promovira mlade filmske profesionalce. Čast vođenja svečanosti otvaranja 28. izdanja Sarajevo Film Festivala pripala je bosanskohercegovačkoj glumici Heleni Vuković.

“Sretna sam i počašćena što mi je ove godine pripala uloga voditeljice ceremonije otvaranja Sarajevo Film Festivala, o kojoj sam potajno maštala još od studentskih dana. S nestrpljenjem i radošću očekujem 12.kolovoz! Sarajevo Film Festival je za mene jedan od najznačajnijih i najuzbudljivijih kulturnih događaja i vrijeme kada sam najviše zaljubljena u Sarajevo, koje odjednom oživi i posebno zablista. Kao mladoj glumici jako mi znači mogućnost sresti se s filmskim velikanima iz cijelog svijeta čiji rad me inspiriea, kao i da, gledajući pažljivo odabrane filmove svjetske i domaće kinematografije, upoznam rad svojih kolega”, izjavila je Vuković.

U prethodnim izdanjima Sarajevo Film Festivala uloga domaćina svečane ceremonije otvaranja bila je povjerena glumicama Amili Terzimehić, Zani Marjanović, Vanesi Glođo, Aleni Džebo, Mariji Pikić i Belmi Salkunić, te glumcima Dini Bajroviću, Igoru Skvarici, Albanu Ukaju, Erminu Bravi, Borisu Leru, Adnanu Haskoviću i Feđi Štukanu.

  1. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19.kolovoza 2022. godine

#rplus #prostorslobode

Foto: promo

#film, #Sarajevo Film Festival