KULTURA

Reli po galerijama će se u petak održati u 13 pulskih galerija

Reli po galerijama je događanje koje okuplja i mapira galerije u više gradova i promovira rad galerijskih prostora i umjetnika koji u njima izlažu. Četvrto pulsko izdanje održati će se u čak 13 galerijskih prostora.

Četvrto pulsko izdanje kulturne manifestacije Reli po galerijama održat će se u petak 11. studenog 2022. godine u trinaest galerija koje će posjetiteljima otvoriti svoja vrata od 17 do 22 sata i ponuditi im jedinstveno interaktivno umjetničko iskustvo.

Reli po galerijama je prvo događanje u Hrvatskoj koje okuplja i mapira galerije u više gradova kako bi se promovirao rad galerijskih prostora i umjetnika koji u njima izlažu. Ono što je zanimljivo kod ove manifestacije je inovativan pristup obilaženju galerija, posjetitelji u galerijama skupljaju naljepnice koje lijepe na mapu i na taj način označavaju one koje su već posjetili, a posjetitelji koji obiđu sve galerije dobivaju simboličnu Povelju za spas kulture.

Manifestacija se otvara u Hrvatskom društvu interdisciplinarnih umjetnika u 17 sati gdje posjetitelji mogu preuzeti svoje mape i nastaviti obilazak galerija i prikupljanje naljepnica. Posjetitelji će u jednoj večeri imati priliku vidjeti više izložbi nego bilo koji drugi dan u godini, a oni koji obiđu sve galerije, na završnoj lokaciji u Dnevnom boravku DC Rojca mogu do 22 sata preuzeti svoje Povelje za spas kulture koje će tehnikom plošnog tiska izrađivati mladi pulski umjetnik Raoul Marini.

Program u galerijama

Na prvoj lokaciji, u Hrvatskom udruženju interdisciplinarnih umjetnika u 17 sati se otvara izložba “Otvorene manipulacije” Vladimira Butkovića. Izložba istražuje neke od recentnih eksperimentalnih formi u fotografiji poput primjerice “glitch” tehnike te sličnih postupaka, no to je samo početni temelj za daljnja istraživanja, bilo digitalna ili analogna, koja zapravo ujedinjuju te dvije forme te ih vode u razne neiscrpne fotografske “igre”.

U galeriji DAI SAI – Društva arhitekata Istre u 19 sati se otvara Godišnja izložba projekata i realizacija članova društva i gostujućih autora. Na izložbi će se predstaviti radovi članova Društva arhitekata Istre, Sekcije Djeca i arhitektura (DiA Dai-Sai) te gostujući autori Vanja Ilić i Dean Skira.

U Srpskom kulturnom centru u 20 sati se otvara izložba Fabrika fotografa 9 fotografkinje i kulturne menadžerice Aleksandre Popović Petković, osnivačice beogradske škole fotografije Fabrika Fotografa.

Rock galerija Pula prvi puta sudjeluje u Reliju po galerijama i posjetiteljima predstavlja izložbu fotografija Deca iz vode, Tribute to EKV autora Vuka Vidora, Milana Jeličića Jele, Bratislava Nikolića i Goranke Matić.

Galerija Makina će predstaviti izbor radova iz kolekcije galerije, a Galerija Hermana izbor radova iz stalnog postava.

U Galeriji C8 moći će se pogledati izložba Izvornici, kopije, imitati čiji je autor konzervator-restaurator, savjetnik i kustos Šime Perović. Ovom izložbom uz ekskluzivne izvornike Muzeja antičkog stakla u Zadru, Zavičajnog muzeja Biograd na moru, te Arheološke zbirke Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, prezentiraju se i staklene kopije muzejskih predmeta iz različitih povijesnih razdoblja izrađene istom tehnikom kao izvornik.

U Muzejsko – galerijskom prostoru Sveta Srca postavljena je izložba Istarski kašteli – rezidencijalne utvrde srednjovjekovnog plemstva, autora Josipa Višnjića i autora postava Mauricia Ferlina.

U Galeriji Poola posjetitelji imaju posljednju priliku pogledati izložbu Dark euphorya the afterparty Maše Barišić, a u Gradskoj galeriji će se moći pogledati izložba Split – Pula via Firenze / Spalato-Pola via Firenze koju potpisuju umjetnici Hana Letica, Mihovil Božinović i Borut Skoko.

U galeriji Kina Valli posjetitelji mogu pogledati izložbu fotografija SNT4EVER španjolskih autora Marcosa Lozana, Davida Suska, Axela Serrata, Quela Domingueza i Rogera Ferrera koja govori o borbi za spas kultnog trga Plaça del Països Catalan, svjetskog amblema za skateboarding. Izložba je postavljena u sklopu 11. Vladimir film festivala.

Udruga cerebralne paralize Istarske županije predstavlja Moj osobni prostor, projekt nastao u suradnji UCPIŽ i Kluba Kotač. Članovi UCPIŽ-a su pod mentorstvom Karla Stipića kroz niz radionica i aktivnosti osvijestili i definirali zvukove koji ih okružuju, a potom ih sinmili u vlastitim domovima. Vincent Ereš monitrao je snimljene zvukove u kratke audio narative koje će posjetitelji moći poslušati i kroz njih se upoznati s jednim danom svakog pojedinog sudionika radionica.

Na završnoj lokaciji u Dnevnom boravku DC Rojca moći će se pogledati izložba crteža  Emanuele Santini te preuzeti Povelje za spas kulture koje će tehnikom plošnog tiska izrađivati mladi pulski umjetnik Raoul Marini.

#rplus #prostorslobode

#Dnevni boravak DC Rojc, #Galerija C8, #galerija DAI SAI, #galerija Kino Valli, #Galerija Poola, #Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika, #Muzejsko-galerijski prostor Sveta Srca, #Pula, #reli po galerijalma, #Rock galerija Pula, #Srpski kulturni centar, #Udruga cerebralne paralize Istarske županije