BLOG

Ostaci daleke prošlosti na mjestu današnjeg simpatičnog parka Grič na Gornjem gradu | Lice Grada

Gornjogradski park Grič, osim što slovi kao jedan od najljepših gornjogradskih parkova, ima i jako dugu povijest iza sebe.

Gornjogradski park Grič, osim što slovi kao jedan od najljepših gornjogradskih parkova, ima i jako dugu povijest iza sebe.

Prilikom uređenja parka, arhitekt Marijan Hržić je osmislio slojevit park na dvije razine koji će građanima nuditi ugođaj gradske parkovne oaze – a sastoji se od arheološkog parka i parka 19. stoljeća. Dvije razine su povezane stubištem, a parku se prilazi sa Strossmayerovog šetališta na jugu i s Markovićevog trga na sjeveru.

Prilikom opsežnih istraživanja arheologa Muzeja grada Zagreba, koji su predvođeni Borisom Mašićem i Bugom Pantlik, pokazalo se da na ovom dijelu Griča, prizidan uz zapadni gradski bedem, nekada nalazio dio palače Anžuvinaca iz 14. stoljeća. Prije nego što je došlo do ovog otkrića, samo se pretpostavljalo da je palača postojala. Prilikom istraživanja, pronađen je ulomak čaše na kojem je vidljiv motiv ljiljana koji je ta kraljevska obitelj koristila na svojim znamenjima.

Prilikom otvorenja parka, dio zidina palače i temelja sada su prezentirani, a dijelom i rekonstruirani u novom parku. Prezentiran je i veliki dio nekadašnjeg južnog i zapadnog bedema te su konzervirane i djelomično rekonstruirane jugozapadna i zapadna kula.

Prilikom arheoloških istraživanja, utvrđeno je zašto je ovo područje Gornjeg grada ostalo neizgrađeno, a razlog tomu je činjenica da se na tom mjestu nalazilo groblje od 15. do 17. stoljeća. Prvi park Grič je bio uređen 1832. godine kao proširenje Strossmayerova šetališta.

Na gornju razinu parka vraćena je replika Rendićeve fontane od mramora iz 19. stoljeća, koju je kiparica Zvonimira Obad napravila prema originalu je sačuvan u MUO.

#rplus #prostorslobode

Foto: fotografijezagreba.hr

#Lice Grada