NEON TV

R+: Doručak na travi | Žene jače on potresa – solidarno sa ženama Banije!

Nedjelja | 14.2.2021. | 10 – 11 sati
Žene jače on potresa – solidarno sa ženama Banije!

Gošće su Tatjana Nikolić, osnivačica Centra za devojke, ArtFemine festivala i Feminističke likovne kolonije i Josipa Tukara Komljenović, članica udruge Ženska soba, u okviru kojeg djeluje Centar za žrtve seksualnog nasilja.

Emisija je posvećena akciji Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama (One billion Rising Solidarity), koja se održava 14. veljače. Ove godine hrvatska je akcija usmjerena ženama Banije koje su preživjele razoran potres čije posljedice ostavljaju trajan trag na njihovim životima.

https://www.facebook.com/rplus.video/videos/872036120299157/

Milijarda ustaje / One Billion Rising Solidarity, svjetska je globalna kampanja koju je pokrenuo aktivistički pokret V-Day 2012. godine predvođen američkom spisateljicom i dramaturginjom Evom Ensler, kao poziv na akciju i odgovor na zastrašujuću statistiku po kojoj je svaka treća žena u svijetu pretučena ili silovana, što čini ukupno jednu milijardu zlostavljanih žena. Hrvatska nije iznimka, a podaci su alarmantni. Svakih 15 minuta jedna je žena fizički zlostavljana, svake se godine prijavi oko 20 tisuća slučajeva nasilja, a sve veći broj žena ubijaju njihovi partneri.
U emisiji razgovaramo s Tatjanom Nikolić i Josipom Tukara Komljenović, koje su u sklopu udruga čije su osnivačice i/ili članice, aktivno sudjelovale u organizaciji Milijarda ustaje, ali i V-Dana, Vagininih monologa. Provesti će nas kroz povijest, razvoj, aktivnosti ova dva događanja posvećena borbi protiv nasilja nad ženama.

Ovogodišnju akciju u Hrvatskoj podržale su brojne nevladine i ženske udruge, uz organizacijsku podršku Grada Glina, Crvenog križa, udruge Ljudi za ljude i MUP-a. U programu koji se odvija u Gradskom parku u Glini nastupaju književnice Adrijana Kos Lajtman, Evelina Rudan, Lana Derkač, Mihaela Gašpar, Romana Brolih, Vanda Mikšić i Zrinka Posavec; glumci Dado Ćosić, Adrian Pezdirc, Sven Jakir; redatelj Miran Kurspahić, te književnici Damir Karakaš i Bruno Šimleša uz KUD Glinska tamburica i KUD Moslavec te Božicu Papes koja će donirati sjeme cvijeća. Voditeljice programa su aktivistkinja Rada Borić i redateljica Danijela Stanojević. Za vizualni identitet ovogodišnjeg događaja zaslužna je ilustratorica Irena Jukić Pranjić, uz moju malu dizajnersku pomoć.

Eve Ensler je spisateljica, dramaturginja, feministkinja, borkinja za prava žena. Čitajući vijesti o silovanjima u vrijeme rata na našim područjima, 1993. je kontaktirala feminističku aktivistkinju Radu Borić, koja je tada radila u Centru za žrtve rata. Silovane žene u Bosni, Kongu, svim dijelovima svijeta one su kojima je usmjerena akcija i pomoć. 1997. godine, kada je drama Vaginini monolozi nagrađena prestižnom OBIE (Off-Broadway Theatre Awards) nagradom, izvedena je premijerno u domu HDLU u Zagrebu, u izvedbi autorice. Plakat je dizajnirala Sanja Iveković. Bila je to prva izvedba ove drame u Europi. Od tada su Vaginini monolozi doživjeli brojne izvedbe, skupili financijska sredstva za pomoć ženama. U nas su, među ostalima, predstavu režirale Snježana Banović i Dubravka Crnojević Carić, a nastupile glumice, aktivistkinje, političarke, glazbenice, žene s posebnim potrebama, članice civilnog društva.

#rplus #rplusvideo #prostorslobode #placeoffreedom

#Doručak na travi, #potres