NEON TV

Doručak na travi: Žene i novac

Financijska pismenost, edukacija o upravljanju novcem, mogućnosti da ga se zaradi (jednako!) te kako s njime dalje baratati, ulagati ga i na kraju trošiti teme su o kojima ćemo razgovarat s dvije snažne žene, financijske edukatorice; Arianom Velom i Kristinom Ercegović.

Tema ovog izdanja emisije jest Žene i novac. Žene nisu oduvijek imale pristup novcu, a neke na žalost još uvijek nemaju, tako da bi bile ravnopravne članice poslovno-financijskog dijela društva. Kroz veći dio povijesti, žene se smatralo manje sposobnima, drugotnima, manje vrijednima, a patrijarhalno društvo i crkva smjestili su ih u kuću, gdje su njihove jedine zadaće bile rađanje djece te briga o obitelji i kućanstvu.

Novac i raspolaganje imovinom

Iz svih ovih razloga, žene dugo nisu mogle zarađivati novac, raspolagati nasljedstvom, imovinom, bankovnim računom. Unatoč toga, a često ih se, s raznim predrasudama, karakteriziralo kao one koje novac troše bez odgovornosti i frivolno. Za ravnopravnost žena, pa tako i u svijetu novca, zaslužan je feministički pokret, koji se ispočetka ispoljavao u dva oblika – kao pokret za ravnopravnost u plaćama, odnosno kao pokret za prava glasa žena. Godine 1848. u Seneca Falls u SAD-u održan je prvi skup o ženskim pravima na kojem je donijeta Deklaracija o pravima i osjećajima (Declaration of Sentiments). Žene su u Deklaraciji tražile pravo raspolaganja svojom imovinom, starateljstvo nad djecom u slučaju razvoda, proširene mogućnosti razvoda braka, bolji pristup obrazovanju i mogućnost zaposlenja i naravno, pravo glasa.

R+: Doručak na travi | Žene i novac

Obrazovanje i pozicije u karijeri

U svijetu još uvijek nema dovoljan broj visokopozicioniranih poslovnih žena, od financijske krize 2008. godine pokazalo se, da su tvrtke kojima upravljaju žene lakše prošle turbulentna vremena i izvukle se iz krize, da su bolje znale upravljati krizom i novcem. Financijska pismenost, edukacija o upravljanju novcem, mogućnosti da ga se zaradi (jednako!) te kako s njime dalje baratati, ulagati ga i na kraju trošiti teme su o kojima ćemo razgovarat s dvije snažne žene, financijske edukatorice; Arianom Velom i Kristinom Ercegović.

Riječima Helena Schmidt iz Deloitte: “Svima nam se u karijeri dogode neke prekretnice kada moramo odlučiti što i kako dalje. Puno je lakše kroz te prekretnice proći uz mentora, nekoga s kime možete podijeliti vaše dileme i posavjetovati se. Pronađite mentore i one koji vas podržavaju, a onda nemojte zaboraviti koliko vam je to pomoglo i budite mentori drugima.” Naše mentorice će, u ovoj emisiji, biti Ariana i Kristina.

Ariana Vela / Vlasnica trgovačkog društva AVELANT d.o.o. za poslovno i strateško savjetovanje te osnivačica i članica Upravnog vijeća Učilišta EU PROJEKTI, prve i jedine ustanove za obrazovanje odraslih koja provodi formalne i neformalne programe obrazovanja o fondovima EU, projektnom menadžmentu, javnoj nabavi i strateškom planiranju. Njezin projektni porfolio broji više od 500 projekata vrijednosti veće od 5 milijardi eura. Sudjelovala je i radi na nekim od najvećih projekata u državi, kao što je Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom, poznatiji u javnosti kao Pelješki most. Mentorirala je izradu više od 400 projektnih prijedloga na Učilištu EU PROJEKTI, autorica je prve knjige o pripremi i provedbi projekata financiranih iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova „Menadžment ESI fondova“, pokrenula je prvi hrvatski portal o EU fondovima (eu-projekti.info) te je sudjelovala u izradi svih strateških dokumenata RH za novo programsko razdoblje. Trenutačno je na doktorskom studiju iz poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Kristina Ercegović / Od 2010. vodi vlastitu tvrtku Zaokret u sklopu koje projektom Business Caféa umrežava i educira male poduzetnike, savjetujući ih kako da pokrenu, izgrade i prodaju svoj biznis bez da pritom izgore, te redovito piše kolumne, knjige i vlastiti blog, a od 2019. pokrenula je i vodi portal, konferenciju, radionice, retreate i VIP klub Žene i novac (www.zeneinovac.com) Bila je mentorica na niz start-up natjecanja kao i u TV emisiji Snaga volje. Čest je gost predavač, mentor kao i moderator panela na raznim poslovnim konferencijama te poslovni influencer. Predavala je kolegij Poduzetništvo na privatnom učilištu Algebra te kolegij Poslovna analiza na učilištu Effectus. Bila je i predavač na Absence Academy – Akademiji upravljanja apsentizmom u Zagrebu i Beogradu s temom – Sreća – produktivnost – profit, kao i s temom Važnost kvalitete usluge na Call Centar Akademiji. S poslovnom kolegicom Mirelom Španjol Marković, vlasnicom Cicerona, osmislila je programe Prečicom do uspjeha 2015. i 2018. Intrapreneurship – poduzetnički način razmišljanja u korporaciji i državnoj upravi. Uz Veronicu Karlsson koautorica je prve stručne knjige o mystery shoppingu na svijetu, naziva Measuring Management and The Moment of Truth, a sa Sašom Petrom napisala je knjigu Tajna nestalog kupca. 2013. Napisala je Sam svoj gazda – kako uspjeti u poduzetništvu unatoč svemu i svima te 2017. What is your ROI on Joy – My life. My business. My rules. Njezina peta knjiga je Najjači si kad si svoj – Ljudska strana biznisa pravi transformator svijesti poduzetnika kako brojni komentari čitatelja kažu. 2020 zajedno s 19 ostalih kolega osnovala je Udrugu Glas poduzetnika u sklopu koje je uz moto – bez edukacije nema transformacije uspostavila Odbor i sistem za edukaciju članova.

#prostorslobode

Fotografije: privatni albumi

#Ariana Vela, #Doručak na travi, #Kristina Ercegović