NEON TV

Doručak na travi: Pokreni nešto samo svoje! Žensko poduzetništvo.

Jedna od važnih pretpostavki ženske ravnopravnosti su pristup obrazovanju i ekonomska neovisnost.

Doručak na travi, nedjelja, 22.1.2023., 10-11 sati.

Pokreni nešto samo svoje! Žensko poduzetništvo.

Gošće: Hana Bartolović, Marina Šimunković i Silvia Stojnić

Krajem prošle godine obilježavao se Svetski dan poduzetnica, a pred nama je razdoblje godine posvećeno ženama, zagovaranju njihove ravnopravnosti, borbe protiv nasilja nad ženama. Od obilježavanja V-dana prvog veljače, preko najveće svjetske akcije protiv nasilja nad ženama – Milijarda ustaje 2023. do 8. ožujka, međunarodnog dana žena, ali i Women’s Weekend konferencije u Rijeci, koja se održava s ciljem povezivanja i osnaživanja žena raznih profesija.

Jedna od važnih pretpostavki ženske ravnopravnosti su pristup obrazovanju i ekonomska neovisnost.

R+: Doručak na travi | Pokreni nešto samo svoje! Žensko poduzetništvo.

Hrvatska ne spada u ekonomski najrazvijenije zemlje Europe, a i ravnopravnost žena je često deklarativna. Muškarci i dalje zauzimaju vodeća mjesta na pozicijama odlučivanja, u politici i tvrtkama. Žene s kojima razgovaramo, različitih godina, polazišnih pozicija, imaju jedno zajedničko: odlučile su napustiti ili ne prihvatiti sigurnost stalnog radnog mjesta, otisnuti se, osnovati vlasiti posao.

Martina Šimunković je Zagrepčanka od 48 godina, po struci povjesničarka umjetnosti i etnologinja, danas po zanimanju – staklopuhačica. Dugo godina radila je kao konzervatorica, pa i voditeljica Odsjeka za nematerijalna kulturna dobra pri Ministarstvu kulture RH. Ulaskom u 40-te godine života, odlučila je maknuti se s svog radog mjesta, jer je njen radni elan prelazio okvire radnog mjesta. Okrenula se obiteljskom obrtu u kojem se več 60 godina izrađuju ručno puhani ukrasi od stakla.

Martina Šimunković

Hana Bartolović je mlada medijska stručnjakinja, koja je prve novinarske članke objavljivala još u doba studija, a u ovom je poslu došla i do vodeće uredničke pozicije u jednom većem domaćem mediju, koja joj je mogla osigurati miran nastavak rada sa stalnim radnim mjestom. No, nakon zasićenosti rada za druge, u drugim medijima, odlučila je pokrenuti vlastitu medijsku platformu: after5.

Hana Bartolović

Silvia Stojnić je nakon studija i devet godina rada u ljekarni, odlučila u Šibeniku otvoriti dućan – Opa! Shop, s međunarodnim stilom, ponudom i ugođajem, što u našim prilikama nije ni malo lako; naročito u gradovima srednjeg Jadrana, gdje turistička sezona traje tek nekoliko mjeseci. Posao je pokrenula s bratom Željkom, s kojim je sama uredila svaku sitnicu interijera, uključujući namještaj. U dućanu se mogu kupiti poznati svjetski brendovi, ali i bratovi unikatni radovi.

Silvia Stojnić

Koja je bila motivacija (ovih) žena da napuste sigurnost i otisnu se u samostalni posao, kako su svladale sve birokratske prepreke, kako prepoznati ono s čime se žemiš baviti, ako pred sobom imaš više zamisli, opcija; da li su ikada zažalile zbog svoje odluke, što mogu savjetovati ženama koje se u bilo kojem trenutku života odluče promijeniti smjer, imati svoj posao, obrt, samostalnost, novac.

#rplus #prostorslobode

#Doručak na travi