NEON TV

R+: Doručak na travi | Otvoreni likovni pogon / Novi naručitelji

"Naručitelji su druga velika tema, a upravo o njoj razgovarat ćemo ove nedjelje s likovnom umjetnicom Kristinom Leko i povjesničarkom umjetnosti Mašom Štrbac. "

Nedjelja, 10-11 sati, 2.10.2022. 

Gošće: likovna umjetnica i osnivačica OLP-a, Kristina Leko te povjesničarka umjetnosti i voditeljica OLP ureda, Maša Štrbac

Financiranje projekata u kulturi jedna je od velikih tema kulturnih politika, naročito u ovim u turbulentnim i nesigurnim vremenima. Naručitelji su druga velika tema, a upravo o njoj razgovarat ćemo ove nedjelje s likovnom umjetnicom Kristinom Leko i povjesničarkom umjetnosti Mašom Štrbac. Kristina Leko je osnivačica i pro-bono voditeljica, a Maša Štrbac voditeljica ureda umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon, koja je potakla inicijativu za osnivanje nacionalne platforme Novi naručitelji, čime bi pridružili Hrvatsku drugim zemljama koje djeluju u okviru ove platforme. Predavanje vezano uz Nove naručitelje odvija se u petak, 30. rujna 2022. u UHA, Zagreb. Ispred europskog Udruženja Novih naručitelja govore Amanda Crabtree, kustosica i medijatorica, predsjednica Udruženja Novih naručitelja u umjetnosti i znanosti te Valérie Cudel, članica Udruženja Novih naručitelja u umjetnosti i znanosti, medijatorica s umjetničkim znanjem i dugogodišnjim upravljačkim iskustvom. 

R+: Doručak na travi | Otvoreni likovni pogon / Novi naručitelji

U pozivu OLP-a među ostalim stoji: “Novi naručitelji (eng. New Patrons) su međunarodna platforma, mreža posebno profiliranih kulturnih radnika-ca, koja zajedno s građanima-kama producira umjetnost u javnom prostoru i to prema narudžbi građana-ki tj. samoorganiziranih građanskih inicijativa. Model je osmislio belgijski umjetnik François Hers 1990. godine i definirao ga u tekstu ‘Protokol Novih naručitelja’ prema kojem je do danas realizirano 500-tinjak projekata, ponajprije u zapadnoj Europi”.

Otvoreni likovni pogon osnovale su 1997. arhitektica i dizajnerica Marijana Rajčić i likovna umjetnica Kristina Leko, surađujući na edukativnim i arhitektonsko-urbanističkim projektima. Statut organizacije utvrđuje dinamično članstvo: umjetnici/e i suradnici/e su članovi organizacije za vrijeme produkcije programa. Nakon privremene stanke, organizacija djeluje kontinuirano od 2007., kada se OLP-u pridružuje umjetnik David Smithson. Do sada je na projektima OLP-a radilo 40-tak suradnika-ca. OLP djeluje na području društveno angažirane umjetnosti i demokratizacije kulture, s težištem na umjetnosti u zajednici, umjetnosti u javnom prostoru te participativnoj umjetnosti.

OLP je prepoznatljiv kroz višegodišnje umjetničko-istraživačke i sudioničke programe poput:  Demokratizacija kulture sjećanja (Zidne novine u Kninu su u 2022. godini dobile srednjoeuropsku nagradu SozialMarie za društvene inovacije), Umjetnički pojmovnik javnog prostora, Laboratorij Gajnice u gradskoj četvrti Podsused-Vrapče i druge…

Više o projektima i suradnicama/cima na stranici: http://www.otvorenilikovnipogon.org/projekti/


Kristina Leko, osnivačica i pro-bono voditeljica neprofitne umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon, inicijatorica te zajedno s Mašom Štrbac koordinatorica programa Novi naručitelji, također odgovorna za njegovu koncepciju. Akademska je slikarica, te MA Art in Context. Multidisciplinarna umjetnica radi u različitim medijima i žanrovima, od video i filmske radove i instalacije dokumentarno-eksperimentalnog formata, preko crteža, skulpturalnih ili tekstualnih, fotografskih ili performativnih radova i događanja. Počevši od 1999. pokrenula, realizirala i u partnerstvu producirala niz opsežnih, u pravilu višegodišnjih, projekata umjetnosti u zajednici u suradnji s različitim socijalnim skupinama, te s različitim kulturnim i socijalnim ustanovama u Hrvatskoj, BiH, Austriji, Mađarskoj, Njemačkoj, Češkoj, Nizozemskoj, Poljskoj, SAD-u s ciljem socijalne interakcije i emancipacije. Docentica je na Umjetničkom sveučilištu u Berlinu (UdK), specijalizirana za umjetnost u javnom i socijalnom prostoru tj. umjetnost u zajednici te participacijsku umjetnost, te redovito mentorira participacijske projekte. U sklopu svoje nastavne aktivnosti na UdK Berlin surađuje posljednjih godina i s Novim naručiteljima u Njemačkoj. http://www.kristinaleko.net

Maša Štrbac, povj. umjetnosti, zaposlena u Otvorenom likovnom pogonu kao voditeljica ureda od 2019., u Novim naručiteljima u ulozi koordinatorice programa zajedno s Kristinom Leko. Sudionica sastanaka s njemačkom podružnicom Novih naručitelja u Berlinu (Die Neue Auftraggeber) u 2021. te suradnica na elaboratu “Novi naručitelji – Mogućnosti primjene modela u RH”, OLP, 2020-2021. U svojstvu producentice i kustosice radi na svim programima organizacije zajedno s umj. voditeljicom organizacije Kristinom Leko i vanjskim suradnicima-cama. Samostalno je osmislila, vodi i realizira Laboratorij Gajnice, projekt umjetnosti u zajednici u zagrebačkoj četvrti Podsused-Vrapče koji je u proteklih dvije godine obuhvatio niz intervencija u javnom prostoru mladih umjetnika-ca. U periodu 2000.-2004. Maša Štrbac bila je autorica i voditeljica više projekata na polju izvaninstitucionalne umjetničke edukacije s naglaskom na socijalno angažirane i participativne prakse, a od 2004. do 2019. bila je voditeljica Galerije ULUPUH.

#rplus #prostorslobode

Foto: promo

#Doručak na travi