NEON TV

R+: Doručak na travi | Međunarodni dan djevojčica – za rodnu ravnopravnost od najranije dobi

Doručak na travi, nedjelja, 10. 10. 2021., 10-11 sati

Međunarodni dan djevojčica – za rodnu ravnopravnost od najranije dobi.

Gošće emisije su: Mirsada Begović, predstavnica inicijative #spasime i novinarka, zamjenica urednika na Al Jazeeri English, Ramiza Memedi, predsjednica romske udruge “Bolja budućnost” i Nikolina Zec, feministička pravnica i aktivistkinja iz Osijeka zaposlena u ženskoj udruzi Izvor iz Tenje.
U svijetu danas živi više od 850 milijuna djevojčica. Međunarodni dan djevojčica obilježava se od 2011. godine, kada su Ujedinjeni narodi proglasili 11. listopada Svjetskim danom ženskog djeteta.

R+: Doručak na travi | Međunarodni dan djevojčica - za rodnu ravnopravnost od najranije dobi.

Cilj je afirmacija prava djevojčica u područjima u kojima su diskriminirane, kao što su pristup obrazovanju, zdravstvena zaštita, seksualno i reproduktivno zdravlje, zakonska prava i zaštita od diskriminacije, nasilja i ugovorenih brakova. Rodna ravnopravnost treba se ostvariti od najranije dobi težeći društvu u kojem djevojčice mogu ostvariti svoje želje i snove, aktivno sudjelovati u odlukama koje se tiču njihovih života, pružajući im priliku da postignu svoj puni potencijal.
Hrvatska je već tri godine potpisnica Istambulske konvencije, koja jasno propisuje da su djevojčice obuhvaćene kategorijom “žene”. Pored toga, ove je godine Europska unija donijela nekoliko odluka iznimno važnih za rodnu ravnopravnost. Rezolucijom 83. rodno uvjetovano nasilje ušlo je u istu kategoriju kaznenih djela kao i terorizam, u lipnju ove godine EU parlament je usvojio rezoluciju o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima, a 6. listopada 2021. donesena je rezolucija protiv nasilja u intimnim vezama i oduzimanja djece od majke.

U nas smo tjednima svjedoci skandala vezanog uz rad Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba zbog primjene “otuđenja od roditelja”, često na štetu majki, o čemu je pisala novinarka Jelena Jindra. Već godinama novinar Drago Hedl izvještava o slučajevima seksualnog zlostavljanja među štićenicama Doma za odgoj djece i mladeži u Osijeku, uz brojna svjedočanstva maloljetnica koje su boravile u Domu. Ove se godine dogodio još jedan, medijski iznimno praćen smrtni slučaj u kojem je život izgubila dvoipolgodišnja djevojčica iz Nove Gradiške.

Živimo li u nekom paralelnom svemiru? Što se događa u sustavu socijalne skrbi, u zakonodavnom sustavu. Što rade oni koji trebaju primjenjivati i provoditi zakone. Gdje bi bila naša savjest bez aktiviskinja, ženskih inicijativa, nevladinih udruga za ženska prava? Što znači život djevojčica i djevojaka u partijarhalnom, konzervativnom društvu kao što je naše, mimo svih prihvaćenih i potpisanih rezolicija?

Mirsada Begović, novinarka i aktivistkinja, zamjenica urednika na TV kanalu Aljazeeri English. Jedna od osnivačica inicijative #spasime, uz Jelenu Veljaču, Anu Pecotić, Unu Zečević Šeparović, Anicu Tomić i Jelenu Kovačić. Donedavno je radila kao zamjenica urednika vijesti na TV kanalu Al Jazeera Balkans, na RTL-u je bila šefica koordinacije vijesti, šefica dopisništva ali i PR te kuće. Bila je i direktorica korporativnih komunikacija izdavačke kuće Profil. Tijekom karijere surađivala je s brojnim inozemnim TV kućama kao što su Sky News, BBC I dr. 

Ramiza Memedi  Već dva desetljeća aktivno radi na pitanjima položaja Roma, a naročito Romkinja. Memedi se nakon završene više ekonomske škole susrela s diskriminacijom pri zapošljavanju bezuspješno tražeći posao na Kosovu, gdje je živjela, ali i u Zagrebu. U Zagrebu je prvo završila tečaj daktilografije, a 1998. i studij Pedagoških znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Aktivistički rad započinje 1999. godine kada je nakon posjete romskim naseljima zajedno s nekoliko kolegica osnovala Udrugu žena Romkinja Hrvatske „Bolja budućnost“ te se susrela s izazovima uključivanja romske zajednice u Hrvatsko društvo te poboljšanja uvjeta života Roma i Romkinja. Od 1999 godine redovito sudjeluje na kreiranju raznih Nacionalnih strategija i Akcijskih planova za uključivanje Roma u javni i društveno-politički život u Republici Hrvatskoj.

Također, sudjeluje u zagovaranju edukativnim programima i projektima posebno s područja ostvarivanja ljudskih prava, ravnopravnosti i integraciji Romakinja/Roma u društvu. Dobitnica je više nagrada i zahvalnica za svoj  trud i doprinos od strane romskih i ne romskih organizacija.  

Nikolina Zec, feministička pravnica i aktivistikinja iz Osijeka. Od 2010. godine radi u savjetovalištu Ženske udruge IZVOR koja se nalazi u prigradskom naselju Tenja, kod Osijeka. Uz dugogodišnju direktnu podršku ženama koje su preživjele sve forme muškog nasilja, sudjeluje u praćenju propisa, zagovaranju javnih politika, edukativnim i drugim programima i projektima s područja zaštite ljudskih prava i ravnopravnosti spolova te radu tijela za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama, uključujući i nasilje u obitelji. Jedna je od predstavnica Ženske mreže Hrvatske u Europskom ženskom lobiju za seksualna i reproduktivna prava i seksualnog iskorištavanja žena kroz prostituciju, pornografiju i surogatstvo.

#rplus #rplusvideo #prostorslobode #placeoffreedom

Foto: promo

#Doručak na travi, #Sanja Bachrach Krištofić