NEON TV

R+: Doručak na travi | Centar za ženske studije i Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke

Emisija o kulturi, Doručak na travi, nedjelja, 21.2.2021., 10-11 sati

Predstavljamo: Centar za ženske studije, Zagreb i Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke

Gošće: Biljana Kašić, jedna od osnivačica i sukoordinatorica Centra za ženske studije od 1995. do 2005. godine, profesorica, Lada Čale Feldman, članica Centra za ženske studije, doktorica znanosti, redovita profesorica i predstojnica Katedre za teatrologiju Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ana Zbiljski, voditeljica Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke, magistra povijesti i edukacije povijesti, Dorotea Šušak, izvršna direktorica Centra za ženske studije, magistra dramaturgije ADU, Zagreb.

LINK NA LIVE STREAM DOLAZI USKORO OVDJE!

Nekoliko dana nakon 2. ožujka, rođendana Marije Jurić Zagorke (1873.-1957.), novinarke, pokretačice i urednice prvog hrvatskog ženskog časopisa, političke aktivistice i popularne književnice te dan prije 8.3., Međunarodnog dana žena, razgovaramo o zagrebačkom Centru za ženske studije kojem je, jedna od aktivnosti i briga, vođenje programa Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke.

Centar za ženske studije prvi je izvaninstitucionalni obrazovni centar u Hrvatskoj. S našim ćemo gošćama govoriti o povijesti, misiji i viziji Centra za ženske studije, od osnutka, ranih godina, o suradničkim i kreativnim metodama učenja, sudionicama lokalne i međunarodne scene, važnosti edukacije usmjerene prema punoj afirmaciji i razumijevanju ženskih i rodnih prava. Tijekom 25 godina, obrazovni program Centra pohađale su brojne žene, od kojih je većina i danas aktivna na feminističkoj sceni. Neke su od studentica postale predavačice, neke dugogodišnje suradnice. Uz obrazovne programe, izdavaštvo, knjižnicu, civilne inicijative, od 2009. Centar brine o radu, programu i naslijeđu Marije Jurić Zagorke, u okviru Zagorkinog Memorijalnog stana na Dolcu 8.

Rad Centra za ženske studije (kao i vođenje Memorijalnog stana) važan je danas, kao i prije 25 godina. Unatoč Zakonu o ravnopravnosti spolova RH, kojim je definirana jednaka pristutnost, status, mogućnosti, kao i ostvarena dobrobit muškaraca i žena u svim područjima javnog i privatnog života, svjedočimo da je to u praksi daleko od stvarnosti. Od 2015. nemamo Nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova, zabrinjavajuće je da osoba koja je na čelu Saborskog Odbora za ravnopravnost spolova ne uviđa koliko je problematično da se u školi ne uči o seksualnom nasilju, rodnoj ravnopravnosti ili rodnim stereotipima, odsustvo upisivanja ženske povijesti u svim fazama obrazovanja – samo su neki od problema s kojima se, kao društvo, susrećemo. Stoga je obrazovna uloga Centra, kao prvog multi/interdisciplinarnog studija o ženskoj tematici u Hrvatskoj, iznimno važan.

Centar za ženske studije osnovan je 1995. godine, a organiziraju ga i vode feministkinje, znanstvenice, umjetnice i žene s iskustvom iz ženskog i civilnog aktivizma. Misija Centra za ženske studije jest pružiti obrazovanje iz ženskostudijskih tema, djelovati na podizanju svijesti žena u Hrvatskoj te poticati istraživanje i izdavaštvo vezano uz ženskostudijske i femiističke teme. Trajno osnaživanje žena u političkim i civilnim inicijativama kroz obrazovanje, afirmacija vrednota mira i solidarnosti, putem međunarodnog umrežavanja i programa razmjene na području ženskih studija, zajedničkim kulturnim i civilnim projektima i izravnom podrškom ženama. Od 2009. godine Centar za ženske studije upravlja Memorijalnim stanom Marije Jurić Zagorke i provodi brojne aktivnosti vezane uz proučavanje i promicanje Zagorkine baštine. U suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, svake se godine organiziraju Dani Marije Jurić Zagorke. Centar je osnovao i Zbirku Marije Jurić Zagorke uz znanstvene zbornike sa skupa u okviru Dana MJZ.

#rplus #rplusvideo #prostorslobode #placeoffreedom

#Doručak na travi