KULTURA

Predstavljen program 4. Rab Film Festivala

Na ovogodišnjem festivalu na Rabu prikazat će se 15 filmova, od čega je šest hrvatskih ili regionalnih premijera i jedna svjetska.

Na konferenciji za medije, u srijedu,  3. kolovoza, predstavljen je program ovogodišnjeg Rab Film Festivala. Četvrto izdanje RAFF-a predstavili su direktor festivala Robert Tomić Zuber, gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Katarina Ribarić, te ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich. Festival se ove godine održava od 19. do 24. kolovoza. 

“Nakon dvije pandemijske godine došla je nova svjetska kriza izazvana ratom u Ukrajini, no mi smo se unatoč svemu odlučili za jedan organizacijski iskorak realizacijom pretprograma. Naime, Rab Film Festival mimo filmova ima prostora ponuditi i poseban vid zabave pa će tako na Giardinu, odnosno Kulici, ove godine krenuti i zanimljiv petodnevni pretprogram koji će biti realiziran s DJ-evima po izboru kolege Kekića. Uvodimo također i RAFF Talk na kojem ćemo razgovarati o određenim temama koje se tiču i društvenih fenomena, ali i filma i kinematografije, a što se tiče onog glavnog filmskog sadržaja, smatrali smo da rapska publika ne bi trebala biti zakinuta takozvanom “ideologijom premijera”, pa i nismo htjeli koncipirati Festival da bude isključivo premijerski, nego više boutique festival u kojem će izbor Vladana Petkovića biti takav da publika ne mora razmišljati o tome koji joj je film dobar ili loš,” rekao je povodom predstavljanja programa direktor RAFF-a, Robert Tomić Zuber

Na ovogodišnjem festivalu na Rabu prikazat će se 15 filmova, od čega je šest hrvatskih ili regionalnih premijera i jedna svjetska. U sklopu festivala bit će prikazan i film Baci se na pod redateljice, scenaristice i glumice Nine Violić i producentica Vanje Sremac i Zdenke Gold. Film je nastao u produkciji Spiritus movensa te u koprodukciji s Terminalom 3, MP filmskom produkcijom (Igor A. Nola), Zagreb filmom (Vinko Brešan), Propeler Filmom (Boris T. Matić Lana Matić) te Antitalentom (Danijel Pek). 

Tu su i dvije hrvatske manjinske koprodukcije: Ljeto kada sam naučila letjeti redatelja Radivoja Andrića (hrvatska koproducentica je Ankica Jurić Tilić, Kinorama) te Novi imperij redateljice i scenaristice Anne Shishove, koji će na RFF-u imati hrvatski premijeru. Potonji naslov je dokumentarni film o aktualnoj temi odnosa vlasti Rusije prema disidentima koji žele reći nešto kontra te iste vlasti, a nastao je u koprodukciji Nukleus filma (koproducent je Siniša Juričić). 
Istoga dana na RAFF-u će se održati regionalna premijera ukrajinskog filma Pamfir autora Dmytra Sukholytkyy-Sobchuka.

“Vidjet ćemo hoćemo li uspjeti ostvariti i komunikaciju između ukrajinskog autora Dmytra Sukholytkyy-Sobchuka i ruske autorice Anne Shishove koja je morala izbjeći iz svoje zemlje i danas živi u Francuskoj. Bavimo se i novinarstvom u smislu odgovornosti medija, propitkujući kako i na koji način žuti mediji mogu uništiti nečiji život. O tome u filmu, koji će na Rabu imati svoju svjetsku premijeru, progovara režiser Aleksandar Reljić, a imat ćemo i jedan razgovor na tu temu na RAFF Talku”, kazao je Zuber.

Gradonačelnik Grgurić smatra da je ova manifestacija važna ne samo za grad Rab koji je sam po sebi vrelo povijesti, umjetnosti i tradicije, već i za širenje pogleda, posebno mladim ljudima, na važne segmente društvene realnosti o kojima progovara selekcija izvrsnih istraživačkih filmova koji će biti predstavljeni na ovom 4. po redu Rab Film Festivalu.

“Manifestacija se odvija u trenutku kada na području otoka Raba, uz njegove žitelje, boravi i 30-ak tisuća gostiju koji također mogu uživati kako u filmskom programu, tako i u nizu popratnih događanja i koncerata. Apsolutno sve resurse Grada Raba, Pučkog otvorenog učilišta Rab, TZ grada Raba, stavljamo RAFF-u na raspolaganje, želimo da i priprema i sam tijek festivala u organizacijskom smislu budu odrađeni na najvišem mogućem nivou, te da svi oni koji vole filmsku umjetnost, a među njih, pokazala su to dosadašnja izdanja RAFF-a, spada i velik broj Rabljana, dođu i uživaju u svemu onome što im novo izdanje RAFF-a ima za ponuditi”, rekao je gradonačelnik Raba Nikola Grgurić.

Katarina Ribarić je u ime organizatora, TORO laboratorija, Grad Raba i Pučkog otvorenog učilišta Rab pozdravila sve prisutne istaknuvši kako će ovogodišnje izdanje RAFF-a biti najavljeno pretprogramom koji će nas uvesti u magičnu završnicu službenog dijela festivala koja započinje 19. kolovoza.
“Vjerujemo da publici, kako domicilnoj tako i turistima, možemo ponuditi motiv i razlog dolaska na Rab Film Festival, i vjerujemo da će ove godine, zahvaljujući bogatom programu, nakon dvije pandemijske godine, Rab Film Festival ponovno biti mjesto dijaloga, druženja i razmjene iskustava.”
Novinarima se obratio i ravnatelj HAVC-a Chris Marcich, čestitavši direktoru festivala Zuberu na ustrajnosti i uspješnosti unatoč svim izazovima s kojima se organizator morao nositi posljednjih godina.

“Činjenica je da se Rabljani vesele RAFF-u, a to prihvaćanje od strane domaćih ljudi Festivalu daje jednu posebnu notu. No RAFF je sve više prepoznat i u svijetu, pa se u narednim izdanjima RAFF-a nadam još većoj prisutnosti festivalskih partnera iz drugih zemalja. Kao ravnatelj HAVC-a veselim se filmovima koje ćemo ovdje imati priliku pogledati, a kao Rabljanin veselim se samom Festivalu. Naglasak bih stavio na hrvatski film čije uspjehe kao da premalo cijenimo. Malo tko zna da smo s hrvatskim filmovima u 2021. godini bili prisutni na čak 300 festivala, kao i to da smo ove godine na dobrom putu da tu brojku dostignemo, a Rab Film Festival je izvrsna prilika da dodatno poradimo na promociji hrvatskih filmova, jer će se na njegovom repertoaru naći i hrvatski naslovi.”

Organizacijski iskorak uz Giardin-Kulicu i Varoš gdje će se održati poseban program, jesu i dva koncerta na Novoj rivi – onaj Hladnog piva i Massima, a jedino će na Rabu nakon projekcije filma Nine Violić grupa TBF izvesti svoju autorsku pjesmu iz filma “Pas sa plastičnim plaštom”.

#rplus #prostorslobode

Foto: promo

#film, #Rab Film Festival