BLOG

Predstavljamo: slikaricu Ellen Akimoto

Nadrealno, apstraktno, dvosmisleno i istovremeno tjeskobno i iznimno privlačno je slikarstvo Ellen Akimoto.

Ellen Akimoto

Ellen Akimoto rođena je u Westlake Villageu u Kaliforniji 1988. i započela je studij likovnih umjetnosti na Kalifornijskom državnom sveučilištu u Chicu 2006. Godina razmjene dovela ju je do Kunstakademie u Mainzu – i trebala je dati odlučujuće konture umjetničinu daljnjem putu. Nakon povratka u Njemačku 2014., Akimoto je studirala kao “Meisterschülerin” Annette Schröter na Leipzig Hochschule für Grafik und Buchkunst do 2016. Od tada živi u Leipzigu. Mlada slikarica nije mogao naći prikladnije okruženje, budući da je Leipzig, nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke, bio rasadnik novog figurativnog slikarstva, sjetite se samo „nove leipziške škole“ čiji su predstavnici tražili i nalazili načine spajanja figurativnih i apstraktnih elemenata! A to je upravo ono što ona jako uspješno radi.

Levitation
Great Thoughts

Jer iako njezine slike uvijek imaju jasan figurativni sadržaj, Akimoto hrabro koristi apstrakciju i efekte digitalnog otuđenja. To je osobito slučaj kada Akimoto opisuje odnose: one među ljudskim bićima, njihov odnos prema životinjama i prirodi, pripadnost predmeta okolnom prostoru, te sam odnos apstrakcije i figuracije. Akimoto opetovano stavlja plošne, apstraktnim trenucima bliske u službu figurativnih naracija, ponekad slažući svoje kompozicije na takav način da se rezultat nakratko čini posve apstraktnim. U drugim slučajevima, ona usađuje apstraktne trenutke u vrlo jasne figurativne narative, prekidajući logiku slike i otvarajući gledateljev horizont prema drugoj perspektivi, ili čak drugoj stvarnosti. Blještavo, na neki način kalifornijsko svjetlo koje sve utapa u snažne kontraste ne skriva da je riječ o dvosmislenim slikovnim porukama: tu su i predmeti koji lebde u zraku, konji koji se strmoglavljuju s neba, figure koje se raspadaju u hodu i dr., ljudi čije glave pucaju ili se tope u blistavim eksplozijama boja. Nadrealno, apstraktno, dvosmisleno i istovremeno tjeskobno i iznimno privlačno je njezino slikarstvo.

Talking About What Just Happened

Posljednjih su godina njezini radovi izlagani u Njemačkoj i inozemstvu. Godine 2020. Kerber Verlag objavio je prvu knjigu o umjetnici, katalog za izložbu u Galerie Rothamel u Frankfurtu. Galerie Judin, koja predstavlja umjetnicu od 2021., pripremila je publikaciju s Verlag der Buchhandlung Walther und Franz König.

Fish Bowl

#prostorslobode

Fotografije: Ellen Akimoto

#Predstavljamo:, #umjetnost