KULTURA

Predstava HNK Varaždina prilagođena gluhoslijepim osobama

U siječnju je prilagođena sjajno posjećena predstava Tartuffe, a u subotu, 29. travanja će korisnici Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije moći uživati u prilagođenoj predstavi Enigmatske varijacije.

Uz veliku podršku HNK u Varaždinu i njegovog vodstva koje se odazvalo pozivu za sudjelovanjem u projektu Uključi me kulturno te partnera projekta Udruga gluhoslijepih osoba Varaždinske županije u HNK u Varaždinu u 2023. godini u planu projekta je prilagoditi 2 predstave za osobe s oštećenjem sluha putem titlova. Tako je u siječnju prilagođena i sjajno posjećena predstava Tartuffe, a u subotu, 29. travanja će korisnici Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije moći uživati u prilagođenoj predstavi Enigmatske varijacije.

Sudjelovanje osoba s invaliditetom u kulturnim aktivnostima još uvijek je na niskoj razini u Hrvatskoj jer se ne poštuje načelo razumne prilagodbe materijala. Iako je dio kina i kazališta u Hrvatskoj dostupan osobama s teškoćama kretanja, filmovi i kazališne predstave koji se tamo prikazuju i izvode skoro su u potpunosti nedostupni osobama s oštećenjima vida i sluha, zbog činjenice da za njih nisu prilagođeni.

Enigmatske varijacije_HNK u Varaždinu_1

Projekt je pokrenula Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator 2017. godine. Cilj projekta je ukazati na probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom (primarno senzornim oštećenjima) u pristupu kulturnim sadržajima i prilagođavati kulturni sadržaj za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju. Do sada su u sklopu projekta (sredstvima donatora iz privatnog sektora) tri kazališta u Hrvatskoj (u Rijeci, Koprivnici i Osijeku) opremljena opremom za slijepe i slabovidne osobe. Projekt se od 2018. provodi u Gradu Zagrebu, primarno u Kazalištu Kerempuh, od 2022. godine predstave se prilagođavaju i u HNK u Šibeniku a od 2023. godine i u HNK Varaždin.

Uključi mi kulturno_poster

Više o projektu Uključi me kulturno: ukljucimekulturno.org.

#prostorslobode

Fotografije: promo

#HNK Varaždin, #kazalište