KULTURA

Počeo je prvi SHIP festival!

Jučer je u Kući umjetnosti Arsen službeno je otvoren SHIP, showcase festival koji se prvi put odražava u Hrvatskoj i to u Šibeniku, gradu glazbe i kulture.

Neon
15.09.2023.

SHIP showcase festival

Na službenom otvorenju prisustvovali su i Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i Gradonačelnik grada Šibenika, Željko Burić. U ime organizatora gostima, izvođačima, panelistima i medijima obratili su se Dražen Baljak, predsjednik Ureda za izvoz glazbe Hrvatska i Davor Drezga, Izvršni direktor SHIP festivala.

Izuzetno smo ponosni što smo danas ovdje i što uskoro kreće projekt na kojem radimo skoro godinu dana. Hvala Ministarstvu kulture i medija, hvala gradu Šibeniku, TZ šibensko-kninske županije i TZ Grada Šibenika, hvala Tvrđavama kulture, Azimutu, Kući umjetnosti Arsen, Tunelu i svim našim kolegama, volonterima, sponzorima. Šibenik je bio najbolji mogući izbor, jedini izbor zapravo za više od 40 bendova i 65 panelista iz 16 europskih zemalja. Ponosni smo i zahvalni!

RaznoDay1_4046(Lopac SHIP)

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Burić koji je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice kako je upravo Šibenik domaćin ovakvog festivala: „Kada netko tko obnaša političku dužnost pozdravlja skup na kojem je u dvorani toliko mladih ljudi koji govore različitim jezicima, onda je to dobra priča. SHIP festival je zaista dobra priča, za mlade ljude i za Šibenik, koji je najstariji hrvatski grad i koji je pokazao koliko je kultura važna. Zahvaljujući mladim ljudima, kulturi, Azimutu, Kući umjetnosti Arsen i Tvrđavi kulture, u 10 godina može se napraviti čudo – iz letargije i neprepoznatljivosti Šibenik je postao grad kojeg organizatori ovakvog festivala biraju za svog domaćina“.

Festival je službeno otvorila ministricaObuljen Koržinek. „Nešto o čemu smo dugo sanjali rezultiralo je s ovako divnim programom već u prvoj godini održavanja. Ponosna sam na Hrvatsku glazbenu uniju i na Ured za izvoz glazbe Hrvatska, na sve vaše kolege i suradnike, kao i na našu suradnju. Od prvog trenutaka od kad ste došli s idejom, rekli smo da nam se možete obratiti i da ćemo pronaći sredstva da pomognemo ovakav događaj. Napravili ste predivan i zanimljiv program, smatram da ovaj projekt može samo rasti. Posebno mi je drago i da ste odabrali grad Šibenik, grad koji je transformiran kroz 10 godina. Ponosna sam na sva postignuća Šibenika“, rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

RaznoDay1_3991(Lopac SHIP)

Nakon službenog otvorenja, prisutnima je zasvirao bend Chui, izvodeći svoju skladbu, glazbu za dokumentarno-eksperimentalni film “Berlin, simfonija velegrada” (Walter Ruttmann, 1927) kao zajednički projekt Hrvatskog filmskog saveza, Kina Tuškanac, Goethe Instituta i samog benda.

Od 20 sati na Tvrđavi sv. Mihovila nastupaju redom sjajni Porto Morto i Nemanja te genijalni talijanski Nu Genea Live Band koji će napraviti pravu mediteransku feštu. Posljednja festivalska lokacija u četvrtak su dvije pozornice kluba Azimut na kojima će nastupiti Microslav i DJ Demian (Mrle).

U petak i subotu koncerti kreću od 19 h te traju do 5 ujutro na šest festivalskih pozornica. Kompletni line up sa satnicama pogledajte ovdje. Konferencijski dio festivala odvijat će se u petak i subotu od 10 do 15 sati na lokacijama kluba Azimut i Kuće umjetnosti Arsen. Kompletni popis panela sa satnicama pogledajte ovdje.

RaznoDay1_4054(Lopac SHIP)

SHIP festival želi se zahvaliti stanovnicima i institucijama grada Šibenika na sjajnom gostoprimstvu i suradnji te će za koncertni dio programa na dvije od šest lokacija biti slobodan ulaz. Riječ je o Green stageu ispred Azimuta te Kući umjetnosti Arsen.

Ulaznice za SHIP možete nabaviti u sustavu Entrio. Cijena ulaznice za koncert otvorenja 14.9. iznosi 29€, a isto toliko iznosi i dvodnevna ulaznica za koncerte (15.9. i 16.9.). Dnevna koncertna ulaznica (15. ili 16.9.) iznosi 19€. Ulaznica koja vam omogućava ulazak na koncert otvorenja i ostale koncertne dane (14.9 – 16.9.) iznosi 34€. Pro Pass ulaznica kojom osim glazbenog programa dobivate pristup i dnevnom konferencijskom dijelu programa iznosi 65€.

Festival SHIP organizira Ured za izvoz glazbe Hrvatska (HUZIP, HGU, HUIG, HUOKU) u suradnji s Javnom ustanovom u kulturi Tvrđava kulture Šibenik, a festival podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH, Hrvatska Turistička Zajednica, HDS ZAMP, Grad Šibenik, Turistička zajednica grada Šibenika i Turistička zajednica Šibensko kninske županije.

#prostorslobode

Fotografije: Marko Lopac, Filip Kovačević

#glazba, #SHIP showcase festival