GASTRO

Održiva gastronomija Yoshihira Narisawe u prekrasnoj, dragocjenoj knjizi

Nadahnut japanskom tradicijom traženja sastojaka na zemlji između planina i sela, tzv. područjem satoyama, te sličnim tradicionalnim metodama prikupljanja hrane, Narisawa je stvorio recepte i gastronomska iskustva temeljena na održivom korištenju domaćih namirnica.

Nagrađivani japanski chef Yoshihiro Narisawa okrenuo se svojoj domovini, Japanu i prirodi kako bi razvio svoju inovativnu satoyama kuhinju i kulinarsku filozofiju. Nadahnut japanskom tradicijom traženja sastojaka na zemlji između planina i sela, tzv. područjem satoyama, te sličnim tradicionalnim metodama prikupljanja hrane, Narisawa je stvorio recepte i gastronomska iskustva temeljena na održivom korištenju domaćih namirnica.

Također koristeći namirnice iz obalnih voda i šuma, od morskih algi i morskih zmija do divljeg cvijeća, pa čak i tla, recepte predstavlja i prikazuje na zapanjujućim fotografijama svjetski poznati brazilski fotograf hrane Sergio Coimbra. Ali ovo je više od knjige recepata, to je nova vrsta gastronomske knjige koja istražuje pozadinu izvora namirnica i kako kuhar surađuje s majstorima koji izrađuju njegove noževe i posuđe. Ova pozornost posvećena svakoj fazi opskrbnog lanca još je jedan aspekt satoyame, a tijekom putovanja Narisawe i Coimbre knjiga je također postala vizualni turistički vodič kroz Japan i njegovu povijest i tradiciju. Tako nisu predstavljene samo kreacije kuhara, već hrana u svom punom kontekstu, uključujući uključene procese i kulinarsku perspektivu koja spaja tradiciju s modernim idejama.

Yoshihiro Narisawa, rođen u prefekturi Aichi 1969. godine kao sin pekara zapadnjačkih recepata, preselio se u Europu s 19 godina gdje se usavršavao u Francuskoj, Švicarskoj i Italiji, prije nego što se vratio u domovinu. Narisawa je otvorio svoj prvi restoran u Kanagawi 1996., preselivši se u Tokio 2003. Nakon povezivanja s francuskom kuhinjom, Narisawa je nastavio razvijati svoj stil “satoyama”. Koliko je njegova kuhinja važna u gastronomiji govori činjenica da je njegov je restoran već godinama uvršten na popis 50 najboljih restorana u svijetu.

Knjiga “Satoyama” je plod dva kreativca, bez obzira što se radi o kulinarskoj tj. gastronomskoj filofofiji i praksi, ona ne bi bila gotova i cijela da ju nije fotografijama opremio Sergio Coimbra, vodeći svjetski kulinarski fotograf! Sergio Coimbra radio je i stoji uz bok imenima kao što su Massimo Bottura i Heston Blumenthal. Studirao je fotografiju u New Yorku prije nego što je otvorio Studio SC u São Paulu. Od tada je radio na nagrađivanim publikacijama kao što su Chocolat (2016.) s Pierreom Hermeom, Fluiditá s Massimilianom i Rafaelle Alajmo (2013.), te sa španjolskim kuharom Quiqueom DaCostom (2015.). Izlagao je u Baskijskom kulinarskom centru i u Japanskoj kući u Los Angelesu među mnogim drugim mjestima. Coimbra je strastveni kolekcionar jedinstvenog posuđa, od kineske keramike do modernih nordijskih komada. Dobitnik je Grand Prixa de la Photographie du Tourisme Gastronomique u Parizu 2011. godine.

Knjiga je objavljena u Taschen izdanju, možete ju kupiti na linku. Cijena joj je paprena, no raritetne i dragocjene stvari obično takve i jesu.

#rplus #prostorslobode

Foto: Taschen

#knjiga