GREEN

Odlično rješenje grada Beča kojim se odbačena božićna drvca pretvaraju u energiju

Posljednje je to putovanje starih božićnih drvaca koja time dobivaju „drugi život“ jer donose svjetlost i toplinu u tisuće bečkih domova.

Bečko gradsko poduzeće za zbrinjavanje otpada MA 48 od 27. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023. organizira sakupljanje božićnih drvaca i to na 576 lokacija diljem grada. Radi se o izuzetno uspješnoj inicijativi kojom je već 2018. godine prikupljeno ukupno 757 tona, odnosno 173.000 božićnih drvaca, dok je 2021. prikupljeno njih preko 190.000 ili 835 tona. Stara božićna drvca građani mogu predati i nakon 15. siječnja, ali isključivo na odlagalištima otpada.

Sakupljena se drvca prevoze u spalionicu otpada Pfaffenau koja je jedna od najsuvremenijih spalionica u Europi, a njihovim spaljivanjem proizvodi se električna i toplinska energija. Time se proizvodi energija za struju koju tijekom jednog mjeseca potroši oko 1.400 kućanstava i grijanje koje u istom razdoblju potroši oko 2.700 kućanstava.

Važno je da građani prije odlaganja svojih starih jelki s njih uklone sve božićne ukrase jer one osim za struju i grijanje mogu poslužiti i jednoj drugoj svrsi. Naime, dio prikupljenih jelki odvozi se na deponij Rautenweg i postaje ukusan obrok za autohtonu austrijsku vrstu Pinzgauer koza.

Kako bi se postigao što veći odaziv na ovu inicijativu i građanima olakšao put do najbližeg sabirnog mjesta, putem posebne telefonske linije (Misttelefon 01 546 48) ili internetskih stranica bečke gradske uprave dostupan je detaljan pregled svih lokacija za odlaganje božićnih drvaca u gradu. Građanima je na raspolaganju i mobilna aplikacija koja im prikazuje lokacije koje su najbliže pojedinom mjestu stanovanja te izračunava najkraći put do njih.

Više možete saznati na linku.

#rplus #prostorslobode

Foto: Unsplash

#Beč, #ekologija, #Ekovjesnik