DRUŠTVO

Video posvećen jednom slovenskom dedi je nešto najbolje što ćete vidjeti danas

Oživljavajući osjećaj samosvijesti koji se često gubi zbog modernog stila života, slovenski režiser Jan Vrhovnik odaje počast svom veličanstvenom 81-godišnjem djedu, heroju u očima vlastitog djetinjstva, ukratko, Ediju.

Naši najraniji utjecaji igraju sastavnu ulogu u oblikovanju naše budućnosti, a razmišljanje o tim utjecajima omogućuje nam da identificiramo vitalne dijelove sebe i kako oni mogu biti intrinzično povezani s onima koji nas nadahnjuju i oblikuju. Oživljavajući osjećaj samosvijesti koji se često gubi zbog modernog stila života, slovenski režiser s londonskom adresom Jan Vrhovnik odaje počast svom veličanstvenom 81-godišnjem djedu – heroju u očima vlastitog djetinjstva – ukratko, Ediju. Ovu divnu priču donose kolege s After5 portala, a mi ju prenosimo dalje. Jer lijepe i dobre stvari valja dijeliti.

Fokusirajući svoj objektiv na Edijeve svakodnevne pothvate u Sloveniji – i djeda koji nije glumac u ulozi njega samog – Vrhovnik koristi prezasićene tonove i elemente jugonostalgije kako bi oblikovao sliku čovjeka koji mu je bio glavni izvor fascinacije, ali i krajolik koji je definirao njegove formativne godine. Radnja je smještena u suncem okupanu ljetnu sezonu, u kojoj Edi razmatra ideju influencera u njihovom najčišćem obliku, koristeći duhoviti promatrački stil i soundtrack jugoslavenskih synth ritmova. Ideja je bila dočarati skromnu figuru i život u kući koji je postao izvanredan zahvaljujući Edijevom apetitu za život, a sve to je odraz dubokog divljenja osmogodišnjeg Jana svom dedi.

One inspirational power grandfather and his appetite for life in Slovenia

Edi je oda mom djedu Ediju, veličanje vlastitog heroja u životu.

“Toliko smo zaokupljeni vlastitim nedostacima, neuspjesima i uspjesima da zaboravljamo svoje formativne živote. Nedostaje nam samosvijest da stvarno vidimo i cijenimo one koji su nas učinili takvima kakvi smo danas, naše heroje u nama samima”, izjavio je povodom izlaska ove priče na Nowness režiser Jan Vrhovnik.

U pozadini postjugoslavenske Slovenije – okruženja utemeljenog na novoj neovisnosti i obećanju mogućnosti – Vrhovnik povlači paralele između dječjeg čuđenja i stanja nacije koja se obnavlja. Šećerno slatkim portretom mladosti i nostalgije, Edi istražuje kako trenuci svakodnevice mogu imati veliku važnost u retrospektivi, potičući gledatelje da razmotre energiju koja daje život našoj viziji budućnosti i nevjerojatni heroizam primijenjen na figure u našem izravnom vidnom polju.

Jan Vrhovnik

Janov djed inače ima 81 godinu, a film je po riječima režisera dosad najambiciozniji kojeg je napravio. Traje oko 14 minuta i djeluje semi autobiografski, dok Jan priča priču o Ediju rekreacijom svojih uspomena iz djetinjstva, iz bivše Jugoslavije kasnih 90-ih. Rad na filmu trajao je 3 godine, a lovorike počinje skupljati na raznim filmskim festivalima. U Sloveniji je premijerno prikazan 14. travnja, a na platformi Nowness prije 5 dana. Inače, skrenut ćemo vam pozornost na Jana i u ovoj priči o talijanskim bakama koje ručno rade pastu, produciranoj nedavno za Zaru Home.

Edi-film-Jan-Vrhovnik-m-image

Režija: @janvrhovnik
Scenarij: @janvrhovnik & @kanalondon
Produkcija: @brightvisuals

#prostorslobode

#film