KULTURA

Nova izložba Martine Miholić: “Dark Siren”

Prostorna instalacija "Dark Siren" Martine Miholić bazira se na radu Liquid Realities za kojeg je autorica osvojila jednu od nagrada 14. trijenala hrvatskog kiparstva.

Prostorna instalacija “Dark Siren” Martine Miholić bazira se na radu Liquid Realities za kojeg je autorica osvojila jednu od nagrada 14. trijenala hrvatskog kiparstva.

Dark Siren

U svom recentnom radu, koji će prvi put biti prezentiran u Galeriji MH, autorica objedinjuje dugogodišnje likovno, odnosno vizualno istraživanje otuđenih gradova i oronulog okoliša u kojem ljudska vrsta razasuta u virtualnoj memoriji čini gradove duhova. Prostori koji su se jedan pod utjecajem drugog rastvarali, topili, deformirali i savijali kreirali su distopijske svjetove koji kao da su pod utjecajem kvantne gravitacijske petlje u prostorvremenskoj mreži.

Konačno, autorica kreira ambijent u kojem ipak osjećamo prisutnost mračnog mitološkog bića – sirene, koje je u ujedno zavođenjem opsjeda ali i priziva u prostor. Iako su ovi kreirani svjetovi tužni, mračni i distopijski, oni u svojoj potki poput kakve vremenske kapsule čuvaju neizgubljenu emociju.

Martina Miholić diplomirala je na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, 2004. godine, a 2011. magistrirala na Central Saint Martins College u Londonu. Godine 2006. postaje umjetnička ravnateljica Međunarodnog festivala studentskog kazališta i multimedije Test! koji vodi do 2010. Od te godine do 2012. unutar udruge ULAZ u suradnji s Veleposlanstvom RH u Londonu provodi projekt ”Export – Import”. Godine 2016. s Miom Orsag bila je kustosica 33. salona mladih. Producentica je brojnih kulturnih manifestacija poput Salona mladih, Bijenala slikarstva i drugih. Od 2021. članica je Kulturnog vijeća za interdisciplinarne i nove umjetničke i kulturne prakse pri Ministarstvu kulture i medija RH.
Sudjelovala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama na filmskim festivalima u zemlji i inozemstvu. Boravila je na nekoliko rezidencijalnih programa, a dobitnica je jedne jednakovrijedne nagrade 14. trijenala hrvatskog kiparstva.

#prostorslobode

Fotografije: HDLU, promo

#Martina Miholić, #umjetnost