KULTURA

Nikolina Komljenović opet izvodi svoju “Tanku liniju”!

Prostor, tijelo, svijetlo, zvuk i takne linije instalacije isprepliću sloj po sloj materiju performativnog čina.

“Tanka linija” je angažirano eksperimentalni projekt koji se bavi zauzimanjem prostora tijelom. Prostor se u ovom slučaju definira kao univerzalan, prazan, u kojeg se upisuje značenje pred gledateljem te se uspostavlja činom izvođenja. Djeli se na UNUTARNJI PROSTOR subjekta, GRANICE IZMEĐU unutarnjeg i vanjskog prostora – opna tijela koja se omeđuje i održava pomoću tankih linija te VANJSKI PROSTORA koji se oblikuje dalje od granice tijela samom izvedbom.

Tijelo je subjekt u prostoru. Ono je iskaz pod pritiskom fizičkog izraza kojeg realnost opstanka u zraku pomoću tankih linija rekvizita uvijek vraća u zajednički prostor izvedbe. Granica tijela i linija potpornja tokom cijele izvedbe konstruiraju, mijenjaju i dekonstruiraju prostore i sadržaje. Trag koji ostaje po završetku performansa prolaskom kroz prozirne niti flaksa opominje na odgovornost vlastitih akcijama. Učiniti vidljivim procese označavanja, konstituiranja i zauzimanja prostora u ovom slučaju ženskog tijela koje je centralno mjesto ove performativne premise propituje se današnjica prisilne migracije u jukstapoziciji sa zatvorenošću u izolaciju. Tanka linija se gradi oko inovativnog zračnog rekvizita koji se zove RIBIČKI NAJLON ili FLAKS. Radi se o vlastitom izumu pomoću kojeg se tijelo održava u zraku vlastitim na-porima. Sastoji se od mnogo tankih, plastičnih, prozirnih linija jednake duljine koje su organizirane u 3 zavjese koje zauzimaju središnji položaj na pozornici i događaj se može promatrati sa svih pozicija. Tanke linije se urezuju u tijelo te ga potiću na kretanje. U ovom procesu nema mjesta odmora. Postoji samo surova realnost, bol i želje za promjenom.

Tanka linija je kolaborativan rad. Umjetnici suradnički grade rad svako kroz svoje afinitete i karakter kako bi stvorili jedinstveno djelo. Prostor, tijelo, svijetlo, zvuk i takne linije instalacije isprepliću sloj po sloj materiju performativnog čina. Uzajamnošću reakcija umjetnika i gledatelja, gdje se ne zna tko koga pokreće, se istovremeno gradi dramaturgija djela autorefleksijom umjetnika i tehnologije.

TANKA LINIJA, izvedbena instalacija suvremnog cirkusa
Nikolina Komljenović

16.01. 19h Velika dvorana Pogon Jedinstvo, Trnjanski nasip bb
17.01. 19h Velika dvorana Pogon Jedinstvo, Trnjanski nasip bb
18.01. 19h Velika dvorana Pogon Jedinstvo, Trnjanski nasip bb

Ulaz na donaciju, proeporučena donacija 7 eura

Rezervacije na ekscena@gmail.com.

Koreografija i režija: Nikolina Komljenović
Izvode: Jadranka Žinić Mijatović i Nikolina Komljenović
Oblikovanje zvuka: Miodrag Gladović
Dizajn svjetla: Bojan Gagić
Scenografija, invencija zračnog rekvizita: Nikolina Komljenović
Kostimografkinja: Tina Spahija
Rigger / tehnička podrška: Jasmin Dasović, Maxime Weinmann, Nikolina Komljenović
Produkcija: ekscena
Partneri: s.VILA, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, Ministarstvo kulture i medija RH, POGON – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade
Dizajn i izrada plakata: Nikola Mijatović, Nikolina Komljenović, Oliver Gemballa

#rplus #prostorslobode

#kazalište, #ples