KULTURA

Nikola Vrljić izlaže u Trotoaru

Ovo je druga izložba u Trotoaru, novootvorenoj galeriji suvremene umjetnosti u Mesničkoj 7 u Zagrebu.

Neon
14.09.2023.

U četvrtak 21. rujna 2023., u 19 sati galerija Trotoar otvara samostalnu izložbu kipara Nikole Vrljića Uzmi sve što ti život pruža 2.

Uzmi sve što ti život pruža 2

Uzmi sve što ti život pruža 2 (ili Cars, Kisses and Afterlife) nova je izložba Nikole Vrljića kojom nastavlja svoju potragu za drugačijom stvarnošću; predstavlja nam provokativan, neodoljivo privlačan i duhovit nastavak života. Nakon što je u izložbenu arenu izveo skupinu cirkusanata na rubu groteske (Cirkus!, 2014.), zatim sfinge koje pokušavaju pobjeći od svog nasljeđa i unaprijed zadane sudbine (Odbjegli, 2018.), a potom i neobičnu zajednicu Oza, predimenzioniranog raka, bombardera, sirenu i ostale (Opsada Oza, 2021.), umjetnik nam sada nudi zagrobni serijal.

“Razigrani kadaveri” nositelji su priče o uživanju u životu dok još nije prekasno ili je već postalo kasno, ali njih to nimalo ne smeta da se pošteno zabave. Vrljićev senzibilitet za čudnovato u ovom je ciklusu propet do krajnjih granica pa motivi kostura nikada nisu izgledali šarmantnije dok gledatelja potiču na razmišljanje o prolaznosti vremena, postojanja, ali i apsolutne radosti življenja.

Izložba objedinjuje 30-ak radova, skulpture (u keramici, bronci i aluminiju) i crteže (u akvarelu i tušu), a može se pogledati do 11. studenoga 2023.

Trotoar, galerija suvremene umjetnosti otvorena u svibnju 2023. godine, novo je zagrebačko mjesto za izložbe, susrete i otkrivanje suvremene umjetničke scene. Radno vrijeme od srijede do petka od 11 do 19 sati, subotom od 10 do 14 sati, i po dogovoru.

Fotografije: Barbara Šarić, Damir Žižić

#Trotoar