GREEN

Nova jako inspirativna kulturno-edukacijska inicijativa!

Ne propustite prvo događanje udruge „Naš centar“: razmjena sjemena, umjetnička instalacija i radionica fermentacije u Botaničkom vrtu

Neon
22.09.2023.

Naš centar za kulturu življenja

Prvo događanje novoosnovane udruge Naš centar za kulturu življenja, čiji će zanimljivi program ispreplesti razmjenu sjemena, predstavljanje umjetničke instalacije i radionicu fermentacije, održat će se u subotu, 23. rujna u Botaničkom vrtu ispred Izložbenog paviljona, od 10 do 14 sati.

Foto Sanjin Kaštelan za Mali plac_2

S ciljem upoznavanja javnosti s lokalnim i tradicijskim sortama sjemena, kao i važnošću njihovog očuvanja za buduće generacije, uz potporu austrijskih organizacija Arche Noah i Genethische Stiftung, nadolazeća razmjena sjemena okupit će sjemenare iz različitih dijelova Hrvatske koji imaju dugu obiteljsku tradiciju čuvanja sortnog sjemena. Među njima su već dobro poznati OPG Pereglin, OPG Šegović, Zlata Nanić, Robin Zoja, Ivan Juratek, Jagoda Turk, Petra Turčić i OPG Adamić, zahvaljujući kojima mnoge autohtone sorte važne za očuvanje bioraznolikosti i baštine ipak nisu zaboravljene i izgubljene tijekom vremena.

Razmjenu sjemena će popratiti radionica na temu fermentacije na kojoj će svi zainteresirani moći doznati zašto je fermentirana hrana dobra za njihovo zdravlje, ali i naučiti kako od ostatka voća i povrća, umjesto biootpada, napraviti domaći ocat pun probiotika.

Foto Sanjin Kaštelan za Mali plac_3

U okviru programa bit će postavljena i umjetnička instalacija nastala u suradnji s umjetnicom Valentinom Butumović koja se u svom radu često bavi politikama sjemena. Ovom prilikom umjetnica će predstaviti rad izrađen od prirodnog lateksa, koji će tematizirati očuvanje sjemena i organske procese fermentacije.

„Naš centar“ je novi kulturno-edukacijski centar osnovan s ciljem njegovanja i promicanja kulture življenja kroz razvoj vještina i znanja za poboljšanje kvalitete života pojedinaca i društva. Kroz inovativni pristup i kreativna iskustva iz prve ruke, „Naš centar“stvara inspirativnu platformu za pokretanje pozitivnih promjena u kulturi življenja, koje počinju od svakog pojedinca. Brojne edukativne i kreativne radionice održavat će se na pitoresknom imanju koje se prostire na 6000 m2 u selu Vukomerić, nedaleko od Zagreba, uz dodatna pop-up događanja u gradovima.

„Naš centar“ osnovale su i vode tri članice koje su dugi niz godina kroz svoj samostalni rad posvećene poticanju ostvarivanja potencijala zajednice za pozitivne društvene promjene: Sendy Osmičević, Ivana Jagić Boljat i Vera Gjokaj. Sendy Osmičević je najpoznatija kao osnivačica Društvene banke sjemena u Hrvatskoj i voditeljica projekata na temu održivosti i ekologije u neprofitnom sektoru, a među ostalim je i permakulturistica i edukatorica o fermentaciji hrane. Ivana Jagić Boljat specijalizirana je za muzeologiju, interpretaciju baštine i održivi turizam te je stručna suradnica u oblikovanju brojnih nagrađivanih projekatainterpretacije prirodne i kulturne baštine na lokalitetima diljem Hrvatske. Vera Gjokaj godinama kreira i provodi društveno korisne projekte s ciljem stvaranja solidarnog, pravednog,  humanog i boljeg društva, ujedno je i edukatorica u privatnom, javnom i poslovnom sektoru te waldorfska učiteljica i biodinamička vrtlarica.

Plakat

Poseban gost događanja bit će Mile Mrvalj koji će skupljati donacije za beskućnike prodavajući časopis „Fajter“. Ulazak u Botanički vrt naplaćuje se 2 eura. Mali poljoprivrednici, vrtlari i hobisti pozvani su donijeti svoje sjeme za razmjenu, a svi ostali zainteresirani moći će nabaviti sjeme uz simboličnu donaciju sjemenarima za njihov trud uložen u prikupljanje i očuvanje sjemena.

Više informacija nađite na linku.

#prostorslobode

Fotografije: Sanjin Kaštelan

#društvo, #ekologija