KULTURA

“Na vrhu jezika” – izložba u Galeriji Nova

Izložba "Na vrhu jezika" se bavi istraživanjem fenomena jezika kao sredstva koje služi ne samo za komunikaciju i izražavanje već je ujedno medij moći koji nam omogućuje ili onemogućuje pristup određenim društvenim sferama.

Izložba “Na vrhu jezika” se bavi istraživanjem fenomena jezika kao sredstva koje služi ne samo za komunikaciju i izražavanje već je ujedno medij moći koji nam omogućuje ili onemogućuje pristup određenim društvenim sferama.

Fokus je na osobnim pričama umjetnica i umjetnika iz regije koji se bave prije svega dinamikom razumijevanja i nerazumijevanja koja nastaje migracijom i poznavanjem, odnosno učenjem različitih (razina) jezika te pitanjem ograničenosti svijesti koja je rezultat ograničenosti jezikom kojim govorimo. Umjetnice/i temi pristupaju na različite načine, otkrivajući njezinu kompleksnost i slojevitost pa se tako njihovi radovi bave specifičnim aspektima jezičnog pitanja: od same artikulacije glasova, utjecaja jezika na našu percepciju, veze jezika i migracija, pa sve do fenomena izumiranja jezika. Cilj je izložbe osvijestiti povezanost društvenih i jezičnih struktura, njihovo međudjelovanje, te tako proizvesti polazišnu točku za bolje međusobno razumijevanje i kulturu dijaloga.

Izložba Na vrhu jezika rezultat je projekta kustoskog kolektiva WHW i Pogona – NOVAci koji se ove godine provodi po drugi put. NOVAci odgovaraju na potrebu za novim oblicima potpore za mlade kustose/ice kojima je na početku samostalne karijere potrebna infrastrukturna, organizacijska i mentorska podrška pri ostvarivanju prvih kustoskih programa. S obzirom na to da tijekom studija najčešće nemaju priliku razvijati ova znanja, a prije svega i producirati vlastite kustoske projekte, ova je platforma novi katalizator podrške razvoja domaćih kustoskih praksi s fokusom na konkretno praktično iskustvo. U sklopu projekta su kustosice Ana Kovačić i Lea Vene pet mjeseci mentorirale mladu kustosicu Antonelu Solenički u pripremanju izložbe: od razvoja koncepta, susreta s umjetnicima, teoretičarima i praktičarima, do odabira radova dizajniranja postava i izvještavanja projekta.

Pogon i WHW ovim projektom intenziviraju dugogodišnju raniju suradnju koja, osim što je programska, uključuje i zajedničko zagovaranje modela koji bi promijenio nestabilni institucionalni i prekarni status Galerije Nova, s ciljem očuvanja resursa Galerije i otvaranja mladim generacijama.

Antonela Solenički studentica je vizualnih umjetnosti i kustoskih studija i prvostupnica povijesti umjetnosti i španjolskog jezika i književnosti. Za vrijeme preddiplomskog studija sudjelovala je na projektima studentskog web portala Kulturflux pišući intervjue i osvrte na izložbe. Sudjelovala je na Erasmus+ projektu ACTART te je kao dio studentskih kustoskih kolektiva sudjelovala u kuriranju izložbi projekta Uneducation u Zagrebu i Milanu te (Im)possible ecologies u Rimu. Glavni su joj interesi performativne i konceptulane suvremene umjetničke prakse koje provociraju i postavljaju pitanja te tako djeluju kao pokretači dijaloga, s fokusom na temu međuovisnosti jezika i društvenih struktura. Trenutno završava zadnju godinu diplomskog studija.

#rplus #prostorslobode

Foto: promo

#umjetnost