KULTURA

Na Baroneu Filmski boršč i operne arije pod zvijezdama | Na Mihovilu zadnja runda Glasnog s Tvrđave

Na Tvrđavu Barone ovaj tjedan stiže program Filmski boršč koji u nezavisna kina diljem Hrvatske donosi ukrajinske filmove. Na Barone stižu i 'Ladies in red' s izvedbama opernih arija, na Tvrđavi sv. Mihovila slušamo Gorana Baru i Majke u sklopu programa 'Glasno s Tvrđave', dok je Kuća umjetnosti Arsen domaćin zanimljivih radionica u organizaciji Obrt studija.

Na Tvrđavu Barone ovaj tjedan stiže program Filmski boršč koji u nezavisna kina diljem Hrvatske donosi ukrajinske filmove. Na Barone stižu i ‘Ladies in red’ s izvedbama opernih arija, na Tvrđavi sv. Mihovila slušamo Gorana Baru i Majke u sklopu programa ‘Glasno s Tvrđave’, dok je Kuća umjetnosti Arsen domaćin zanimljivih radionica u organizaciji Obrt studija.


FILMSKI BORŠČ

Program Filmski Boršč na Tvrđavu Barone Tvrđava kulture Šibenik donosi u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom i Kino mrežom, a u sklopu njega u nezavisnim kinima diljem Hrvatske bit će prikazani ukrajinski filmovi u znak podrške autorima, filmskim djelatnicima i svim stanovnicima ratom pogođene države.

Filmski boršč u srijedu 24. kolovoza donosi ukrajinski dokumentarni film redateljice i pjesnikinje Irine Cilik, ‘Zemlja je plava kao naranča’ FIlm je proglašen najboljim ukrajinskim dokumentarnim filmom, a među ostalim nagradama diljem svijeta, na Filmskom festivalu u Sundanceu 2020. godine osvojio je glavnu nagradu za režiju. U Hrvatskoj je prikazan na Zagreb Doxu 2021. godine gdje je proglašen najboljim filmom u kategoriji Movies that matter. Film će na Tvrđavi Barone u srijedu predstaviti Jurica Pavičić, filmski kritičar, publicist i novinar.

Potom u subotu 27. kolovoza Boršč donosi jedno od najznačajnijih ostvarenja tadašnje sovjetske kinematografije armenskog redatelja Sergeja Paradžanova ‘Sjene zaboravljenih predaka’, jedno od najznačajnijih ostvarenja tadašnje sovjetske kinematografije, snimljen u poznatom kijevskom Dovženko Studiju, priča je o tragičnoj ljubavi „karpatskih Romea i Julije“. Film će predstaviti Ante Storić, selektor programa Češljaonica art kina Arsen.

Cijena redovne ulaznice za film je 30 kuna, dok članovi Kluba prijatelja šibenskih tvrđava ostvaruju popust za projekciju u srijedu te besplatan ulaz u subotu. Kino program kreće u 21:30 sati.
Operne arije pod zvijezdama – Ladies in red

Ljubitelji klasične glazbe i ovo ljeto imaju priliku uživati u vrhunskim izvedbama opernih arija pod nazivom “Ladies in red” na Tvrđavi Barone!

Na ljetnoj pozornici 26. kolovoza nastupit će mezzosopranistica Nera Gojanović i pijanistica Gordana Pavić, u društvu poznate zadarske i hrvatske operne pjevačice, sopranistice Nele Šarić.

Na Tvrđavi Barone bit će izvedene najljepše arije i dueti, a dvjema šibenskim umjetnicama koje iza sebe imaju preko petsto nastupa i iznova oduševe novim konceptima. 

Ulaznice za koncert dostupne su po cijeni od 60 kuna online i na blagajni Kuće umjetnosti Arsen. Koncert počinje u 21:00 sat.
Glasno s Tvrđave: Goran Bare i Majke

Goran Bare i Majke imaju novi datum odgođenog koncerta koji se trebao održati 12. kolovoza na Tvrđavi sv. Mihovila. Bare će u Šibeniku nastupiti u subotu 27. kolovoza, a riječ je o posljednjem ovogodišnjem koncertu u sklopu RTL-ovog programa Glasno s Tvrđave koji je ovo ljeto na Tvrđavu sv. Mihovila donio puno energične glazbe, dobro poznatih izvođača i hitova!

Ulaznica za koncert još ima, a možete ih kupiti u sustavu  Eventim. Koncert počinje u 21 sat!
OBRT NET 2022: Pilot program radionica, predstava, rezidencija

Kuća umjetnosti Arsen ovaj tjedan je domaćin pilot programa  Obrt net kojem je cilj uspostavljanje odnosa i stvaranje novih uvjeta suradnje za nezavisnu suvremeno plesnu scenu i međuregionalnu razmjenu u Šibeniku. Umjetnici su ove godine pozvani dijeliti rad s lokalnom zajednicom u obliku radionica za različite dobne skupine, stvarati i istraživati u rezidencijalnom obliku i predstaviti svoj rad kroz formu plesne predstave.

Program se  odvija u suradnji Obrt studija i Kuće umjetnosti Arsen a sufinanciran je od strane Ministarstva kulture i medija RH.

Kompletan program i sve detalje možete pronaći na web stranici Kuće umjetnosti Arsen, dok se prijaviti na radionice možete na linku. 

#rplus #prostorslobode

Foto: promo

#film, #glazba, #Šibenik, #Tvrđava Barone, #Tvrđava sv. Mihovila