KULTURA

Miúcha: Glas bossa nove

Dokumentarni film MIÚCHA: GLAS BOSSA NOVE iz feminističke perspektive govori o povijesti ovog slavnog brazilskog glazbenog pravca i to kroz dramatičnu životnu priču Miúche.

Dokumentarni film MIÚCHA: GLAS BOSSA NOVE iz feminističke perspektive govori o povijesti ovog slavnog brazilskog glazbenog pravca i to kroz dramatičnu životnu priču Miúche, jedine umjetnice koja je skladala, snimala i nastupala sa zlatnim trojcem bossa nove – Tomom Jobimom, Viniciusom de Moraesom i Joãom Gilbertom, a čija uloga se dosad nije dovoljno vrednovala. U distribuciji Restarta, film Liliane Mutti u hrvatskim kinima gledamo u lipnju kao uvod u Dokumentarno ljeto i premijerno u zagrebačkom Dokukinu KIC.

Film o neopjevanoj kraljici bossa nove u kinima

U rasponu od 20 godina, od 1962. do 1982., film prati Miúchinu borbu da postane prepoznata pjevačica kao i njezin turbulentni brak s Joãom Gilbertom, pionirom  bossa nove. Koristeći kućne 16 milimetarske snimke, Miúchine dnevnike i pisma, film s velikom pažnjom bilježi svaki trenutak zajedničkih uspona i padova u turbulentnim vremenima u kojima su živjeli i djelovali, a dio njihovih uspjeha, ali i siromaštva i ludila, prenesen je kroz umjetničine nježne akvarele.

Miúcha: Glas Bossa Nove donosi dosad neispričanu priču o anti-muzi koja cvate i time razbija dosadašnji isključivo muški narativ ovog brazilskog glazbenog fenomena.

#prostorslobode

Fotografije: promo, Restart

#Dokukino KIC, #film