KULTURA

CRTA ZA BESKRAJ, večeri izvedbenih i vizualnih događanja

Večeri izvedbenih i vOvogodišnja Crta za beskraj tako predstavlja mlade autorice i autore, studente dvaju Akademija...

Večeri izvedbenih i vizualnih događanja Crta za beskraj osmišljene su kao platforma za afirmaciju i rad mladih autora raznih grana izvedbenih i vizualnih umjetnosti, a potaknute idejom i sjećanjem na prerano preminulog performera, video umjetnika, slikara te producenta i aktivista Marijana Crtalića – Crtu, koji je tijekom svog života vrlo blisko surađivao i prijateljevao s Centrom Knap, planirajući jedan takav projekt.

U današnje vrijeme izostanka strukturalne solidarnosti, perpetuiranih nesigurnosti i sve veće prekarnosti za većinu, vođeni krilaticom Pronaći srce u svijetu bez srca, zanima nas kako se kroz performativno stvaraju prostori za nove subjektivnosti, ujedinjuju naše krhkosti, ojačavaju međuvrsna i međugeneracijska prijateljstva, umnažaju umjetnički interesi i istraživanja intimnog i javnog u eri digitalnih i izvedbenih obrata, dijalogom umjetnica i umjetnika različitih generacija, koji zajednički, u troglasju, isprobavaju raznorodne prezentacijske formate i aktiviraju najraznolikije lokacije Centra KNAP. 

Ovogodišnja Crta za beskraj tako predstavlja mlade autorice i autore, studente dvaju Akademija, ALU Zagreb/ Lea Ješovnik, Jana Karaula, Julia Kršlović, Lea Plaščar, Laura Stojkoski, mentorice Vlasta Žanić i Olga Majcen Linn, te UMAS Split/ Luka Jukić, Polina Komyagina, mentorica Sandra Sterle. Primarno plava uz pitanje Što te drži budnim navečer? na koje smo svi/e pozvani odgovoriti, Planning Horizons, Vremenski integrali, Skidamo maske, Evolucijom do dijaloga, samo su neki od naslova njihovih instalacija/izvedbi i akcija.

Osim suradnji s mladim umjetnicima unutra programa s radovima predstavit će se i etablirani umjetnici performativnog medija, pa tako  prvi dan započinje performansom riječke umjetnice Nike Rukavine Don’t be so emotional, kojim kroz iscrpnu fizičku aktivnost uklesavanja u kamen autorica nanovo prolazi, uz podršku slučajne i ciljane publike, borbu s ograničenjima nametnutim izjavama prilikom odrastanja.

Večer završava Marko Marković s kolektivom performera i ciljanim happeningom posvećenom dragom prijatelju i čovjeku od otpora prema društvenim nepravdama i zanemarenim temama, Marijanu Crtaliću-Crti.

Drugog dana predstavit će se kolektiv, kojeg su okupili Gabriel Hensche i Engy Moshen oko pitanja How to Love Many in Many Ways? Oni će Galeriju Događanja Centra KNAP pretvoriti u poligon za kolektivnu igru, susret i iskušavanje bliskosti.

Treće večeri slijedi performans/predstava Prema dostojanstvu (starenja), Vlaste Delimar i Vesne Stilinović, emotivno istraživanje procesa aktivnog, zdravog starenja i njegovih potencijala naspram uvriježenih predodžbi o starenju kao propadanju.

Svi navedeni performansi bit će paralelno dokumentirani/izloženi u Centru KNAP tijekom sve tri Večeri izvedbenih i vizualnih događanja, dok je igre u Galeriji Događanja moguće zaigrati do 13.05.2023.

Ovo trodnevno događanje prati i izložbena intervencija Sandra Đukića, serija performerskih portreta i kratkih video formi, koji su nastajali tijekom višegodišnjih druženja s Marijanom Crtalićom-Crtom, a s kojima je Đukić uhvatio neke od bezbrojnih trenutaka ovog homo ludensa.

RASPORED

PONEDJELJAK / 8. 5.

15-17h Masterclass s Markom Markovićem

18h  Luka Jukić, Primarno plava, prostorna instalacija

         Polina Komyagina, Planning Horizons, video instalacija

Sandro Đukić, Crta- the Star Child

How to Love Many in Many Ways, kolekcija igara, vježbi i zaigranih tekstova

        Laura Stojkoski, Žičani

        Lea Plaščar, Uho u prostoru

12-19.30 h Nika Rukavina, Don’t be so emotional, duracijski performans, kulminacija: 19h30

17.30-19.45 h Jana Karaula,Vrijeme, duracijski performans, kulminacija: cca 19h45

20hMarko Marković, Hommage liku i djelu Marijana Crtalića-Crte, happening posvećen mom dragom prijatelju

21h After party s DJ Niniva

UTORAK / 9. 5.

18h Razgovor sa Sandrom Đukićem i Vlastom Žanić, Tko posjeduje performans?,

19-20h; 20-20h How to Love Many in Many Ways, radionica, Galerija Događanja/ uz najavu

19-21h Lea Ješovnik, Evolucijom do dijaloga, duracijski performans; Julia Kršlović, Skidamo maske, akcija

21h Slušaonica

SRIJEDA / 10. 5.

17.30-18.30h How to Love Many in Many Ways, radionica, Galerija Događanja/ uz najavu

18.30h Razgovor o pravima i poziciji samostalnih umjetnika u Hrvatskoj danas

20h Vlasta Delimar i Vesna Stilinović, Prema dostojanstvu starenja, performans/predstava

21h After party s DJ kolektivom PentHouse

stalni postav

Luka Jukić, Primarno plava, prostorna instalacija

Polina Komyagina, Planning Horizons, video instalacija

Jana Karaula, prostorna instalacija

Sandro Đukić, Crta- the Star Child

Lea Ješovnik, Evolucijom do dijaloga,  dokumentacija performansa

Julia Kršlović, Skidamo maske

Lea Plaščar, Uho u prostoru

Laura Stojkoski, Žičani

#prostorslobode

Fotografije: promo

#Marijan Crtalić Crta, #umjetnost