KULTURA

Ljetno kino Martin ima odličan program

Besplatno pogledajte neke od najuspješnijih domaćih i europskih filmskih igranih, dokumentarnih i animiranih hitova poput “Nosila je rubac črleni”, “Stric”, “Trokut tuge”, “H8”, a pritom se dobro zabaviti okruženi posebnom energijom kojom odiše Kuća Klajn.

Neon
14.07.2023.

Ovog ljeta zaista nema opravdanja za ostanak u kući jer zove vas Kuća Klajn koja diže veliko platno Ljetnog kina Martin i prikazuje izbor hvaljenih hrvatskih i europskih filmova.

Ljetno kino Martin

Klanjčanke, Klanjčani i njihovi gosti imat će prilike besplatno pogledati neke od najuspješnijih domaćih i europskih filmskih igranih, dokumentarnih i animiranih hitova poput “Nosila je rubac črleni”, “Stric”, “Trokut tuge”, “H8”, a pritom se dobro zabaviti okruženi posebnom energijom kojom odiše Kuća Klajn, ali i onom najvažnijom – energijom zajedničkog gledanja filma ispred velikog platna.

Ovim programom organizatori iz Kućnog Kolektiva ujedno najavljuju i kraj radova na revitalizaciji klanječkog kina Martin, nekada poznatog i kao Jedinstvo kojim namjeravaju opet postati popularno odredište za filmske projekcije, edukativne programe, treninge, seminare i okupljanje lokalne zajednice. Dio programa Kućnog kolektiva i Kuće Klajn klanječka je publika već imala prilike upoznati ljetnim programima Kino pred Kućom, Radionice oko Kuće, Suvremeno u Zagorju, a sada najavljuju i filmski program cijele godine.

Program 15. srpnja otvara komedija Gorana Dukića “Nosila je rubac črleni” koja je posebno je zainteresirala sjeverozapad Hrvatske i Hrvatsko zagorje gdje je i snimana. Riječ je o prvom dugometražnom igranom filmu na kajkavskom nakon pola stoljeća, a da ga je sredina čije priče, jezik i prekrasne krajolike donosi prihvatila kao “svoj” svjedoče iznimne reakcije publike na projekcijama u Hrvatskom zagorju, Međimurju i Varaždinu. “Nosila je rubac črleni” opisuje se kao duhovit i zabavan, vizualno atraktivan film u kojem se kao glavni protagonisti pojavljuju sveznajući Isus Krist, prefrigana kuma Anka i brbljava svinja Beba, a veseloj atmosferi pridonosi glazba Cinkuša i Marka Firsta te songovi koje je napisala scenaristica Sandra Antolić.

U nedjelju 16.7. nemojte propustiti spektakularni “Trokut tuge”, razuzdanu satiru o klasnim ulogama i neukusu ekstremnog bogatstva koja je redatelju Rubenu Östlundu donijela već drugu Zlatnu palmu u Cannesu. Film će vas nasmijati, prodrmati i pokušati dati odgovor na pitanje što su pojedinci sve spremni učiniti da bi se domogli novca i moći.
Vikend nakon na programu je “Stric” – jeziv, napeti debitantski triler u režiji Davida Kapaca i Andrije T. Mardešića. Film Stric je triler s elementima apsurdnog humora u kojem naslovnu ulogu tumači legendarni srpski glumac Miki Manojlović, a uz njega glume Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica. Radnja filma odvija se u vrijeme Božića u Jugoslaviji, krajem 1980-ih. Obitelj: majka, otac i sin, sretni dočekuju svog voljenog strica koji se vraća kući za blagdane iz Njemačke. Ubrzo postaje jasno da se za prepunom blagdanskom trpezom, osim purice, nožem može rezati i napetost.

Program se nastavlja svakog vikenda do početka rujna, a na repertoaru su razni uspješni hrvatski i europski naslovi – inkluzivna projekcija kultnog “H8”, dokumentarni filmovi „Medena zemlja“, „Glasnije od oružja“ i „Lijepo mi je s tobom, znaš“, film za djecu i mlade
“Dnevnik Pauline P.”, animirani “Cvrčak i mravica” i mnogi drugi.

Sve detalje o programu i filmovima možete pratiti na www.kucaklajn.com i društvenim mrežama Kuće Klajn. Publiku pozivamo da ponese dekice, jastučiće i štokrline te u jedinstvenoj atmosferi provede ljetne vikende uz dobre filmove!

Fotografije: Kuća Klajn, Matija Smuk

#film, #Kuća Klajn, #Ljetno kino Martin