KULTURA

Ovaj tjedan na Ljetnoj pozornici Tuškanac gledamo sjajne filmove!

Na Ljetnoj pozornici Tuškanac moći će se pogledati i Asteroid City, iščekivani novi film Wesa Andersona, koji je svjetsku premijeru imao na Filmskom festivalu u Cannesu.

Neon
14.08.2023.

U četvrtak, 17. kolovoza, na Ljetnoj pozornici Tuškanac prikazuje se Sveta planina, nadrealistički klasik Alejandra Jodorowskog o neobičnoj skupini pustolova predvođenih karizmatičnim alkemičarem u potrazi za spoznajom.

Ljetna pozornica Tuškanac

Ova psihodelična priča o prosvjetljenju, inspirirana tarot-kartama i psihomagijom, jedan je od najoriginalnijih filmova 1970-ih i već desetljećima osvaja nove generacije gledatelja svojim grotesknim humorom, neobuzdanom maštovitošću i alegorijskom pričom o potrebi za nadilaženjem svjetovnih problema. Film je producirao Allen Klein, menadžer benda The Beatles, a financirali su ga John Lennon i Yoko Ono.

Povodom 50. obljetnice Svete planine na Ljetnoj pozornici Tuškanac prikazuje se restaurirana verzija ovog kultnog filma.

Asteroid city

Film u šumi: Asteroid City

Na Ljetnoj pozornici Tuškanac moći će se pogledati i Asteroid City, iščekivani novi film Wesa Andersona, koji je svjetsku premijeru imao na Filmskom festivalu u Cannesu. Film krasi prepoznatljiva Andersonova estetika, obilježena specifičnim humorom i vizualnim stilom te uvijek impersivnom glumačkom ekipom, u kojoj se ovoga puta nalaze Jason Schwartzman, Scarlett Johansson, Tom Hanks, Tilda Swinton i mnogi drugi. Film je na rasporedu u petak, 18. kolovoza i subotu, 26. kolovoza.

Film u šumi: Bijeg od prošlosti

Među ostalim naslovima prikazuju se i dvije hvaljene kriminalističke drame. Prva je Nostalgija Maria Martonea (15. kolovoza), melankolična priča o muškarcu koji po povratku u Napulj saznaje da mu je najbolji prijatelj iz djetinjstva postao jedan od najozloglašenijih ljudi Camorre. Nostalgija je prikazana u konkurenciji festivala u Cannesu, a glavnu je ulogu odigrao izvrsni Pierfrancesco Favino.

Sveta planina_1

Druga je Indigo kristal (16. kolovoza), impresivni dugometražni debi mladog redatelja Luke Mihailovića, koji je zahvaljujući odlično vođenoj priči autentičnom settingu i sjajnim glumačkim nastupima kritika već uvrstila među najbolje suvremene srpske filmove. Film govori o mladiću koji se po izlasku iz zatvora želi asimilirati u obično društvo, no sve će se promijeniti kada shvati da brat njegova preminulog najboljeg prijatelja nastavlja putem bezzakonja koji je želio napustiti. Glavne uloge odigrali su Miodrag Radonjić i Denis Murić.

U subotu 19. kolovoza gleda se jedan od najvećih ovogodišnjih hitova: biografska drama Oppenheimer Christophera Nolana.

Film u šumi program je koji nastaje u organizaciji Centra za kulturu i film Augusta Cesarca, a održava se na Ljetnoj pozornici Tuškanac do početka rujna.

Napominjemo da od sljedećeg tjedna projekcije počinju od 20:30 sati te da za projekcije u sklopu programa Kinoteka u šumi možete iskoristiti važeći Filmski pokaz.

Više informacija o programu potražite na ljepotu.hr.

#prostorslobode

Fotografije: stillovi iz filmova

#film, #Ljetna pozornica Tuškanac