KULTURA

Knjige koje se pamte – uskoro 5 novih romana iz Hene!

Izdavačka kuća Hena com pred Interliber objavljuje 5 novih romana - Te sitnice, Iskrivljeni plug, Čudesa, Spašavanje smrti i San o Križaniću.

Izdavačka kuća Hena com pred Interliber objavljuje 5 novih romana – Te sitnice, Iskrivljeni plug, Čudesa, Spašavanje smrti i San o Križaniću.

Više o romanima pročitajte u nastavku.

Claire Keegan: Te sitnice

Veličanstvena proza posvećena patnjama žena i djece u Magdalenskim praonicama. Magdalenske praonice su mjesta posvuda u Irskoj koja su služila za „preodgoj posrnulih“ djevojaka i žena, u kojima su do iznemoglosti izrabljivane.

O tim zloglasnim mjestima pod ingerencijom crkve i države kroz dirljivu božićnu priču piše Claire Keegan u svom zadivljujućem romanu Te sitnice.

rsz_1te_sitnice300

Itamar Vieira Junior: Iskrivljeni plug

Iskrivljeni plug brazilski je i međunarodni bestseler, uspješnica po kojoj će HBO snimati visokobudžetnu TV seriju. Priča prati život dviju sestara, Bibiane i Belonisije, od rođenja do odrasle dobi. Jedan će ih događaj iz djetinjstva trajno obilježiti. Kad odrastu, njih će se dvije odvojiti, ali će ih različite životne situacije uvijek vraćati u okrilje obitelji.

Ovaj roman senzacionalnog uspjeha istodobno je mističan i zapanjujuć, jedan od onih koje se ne ispušta iz ruku i kakav ne ostavlja prostora ravnodušnosti.

Elena Medel: Čudesa

Debitantski roman španjolske književnice Elene Medel politički je i poetički nabijeno štivo o ženama španjolske radničke klase. Ovo je također roman o novcu, o nedostatku novca, o tome koliko novac oblikuje odluke, društvo i mentalna stanja.

Napisana bogatim jezikom afirmirane pjesnikinje, Čudesa donose užitak čitanja i pritom postavljaju prava pitanja.

Lucie Faulerová: Spašavanje smrti

Drugi roman hvaljene češke književnice Lucie Faulerove suvremeno je zamišljen uvid u kompleksne, mračne misli izmučene djevojke, suočene s teškom svakodnevicom koju ipak želi živjeti.

Stilski inovativno i vješto napisano, sa solidnom dozom crnog humora, Spašavanje smrti nominirano je za prestižnu češku nagradu „Magnesia Litera“, a ovjenčano Europskom nagradom za književnost 2021. godine.

Denis Peričić: San o Križaniću

Roman San o Križaniću, podnaslovljen kao (meta)roman o Hrvatu bez granica Denisa Peričića, fikcionalizira, ako ne i sniva, izvorima i dokumentima rupičastu biografiju Jurja Križanića, u čije je prezime već upisan križ.

Križanić je kao katolički svećenik, teolog i polihistor, utemeljitelj panslavističke ideje, ali i više od toga, geostrateg koji je mislio globalno i pokušavao utopistički izmiriti pravoslavlje i katoličanstvo. I naravno da je, raspet između svojih ideja i političke zbilje, stoga teglio svoj križ sve donde kamo nijedan Hrvat prije njega nije stigao, u Rusiju, Sibir, Tobolsk, i natrag…

#rplus #prostorslobode

Naslovna fotografija: Unsplash

#HENA COM, #knjiga