KULTURA

Keramičke skulpture kitova Aleksandre Buyanove

"U novije vrijeme posebno se fokusirala na animalističke keramičke radove, a najdraže su joj figure kitova. "

Prema definiciji animalist (lat. animal: životinja) je likovni umjetnik koji pretežito prikazuje životinje. Za razliku od sporadičnoga prikaza životinja u umjetnosti, u radovima animalista životinjski je lik glavna tema likovnoga djela.

Skulpture kitova, more i dekor

Aleksandra Buyanova je likovna umjetnica, kiparica keramičarka, koja trenutno živi u Berlinu, u Njemačkoj. Rođena je u Rusiji, a od djetinjstva gaji želju za stvaranjem, crtanjem, radom rukama i izražavanjem kroz kreativnost, pa se keramikom počela baviti 2018. Živeći u Sankt Peterburgu inspirirala ju je priroda Karelije i Skandinavije, tako da je počela razvijati vlastite zbirke keramičkih radova primjenom različitih materijala, tehnika i značenja. Umjetnica sve svoje proizvode izrađuje ručno i svaki je unikat. Proces nastanka njezinih radova možete pratiti na njezinoj Instagram stranici.

Tijekom nekoliko godina stvarala je ručno oslikano posuđe, životinjske figurice, ručno rađene vaze i druge ukrasne predmete od kamenine i porculana. U novije vrijeme posebno se fokusirala na animalističke keramičke radove, a najdraže su joj figure kitova. 2022. preselila se u Njemačku i otvorila svoju radionicu u Berlinu. Trenutno je usmjerena na dizajn i razvoj svog autorskog potpisa u keramici, tako da trenutno ne prima pojedinačne narudžbe, ali istovremeno ne isključuje mogućnost sudjelovanja u zanimljivim suradnjama i kreativnim projektima.

Njezine radove možete pogledati i kupiti na linku.

#prostorslobode

Fotografije:@aleksandra_buyanova

#keramika, #umjetnost