KULTURA

KAZALIŠTE HOTEL BULIĆ | POBUNA SOLD OUT

Kazalište Hotel Bulić ima premijeru predstave koja se temelji na kultnom romanu Elfriede Jelinek - Ljubavnice.

Kazalište Hotel Bulić održat će premijeru  predstave Pobuna Sold Out  (Elfriede Jelinek: Ljubavnice) u režiji Senke Bulić i produkciji Kazališta Hotel Bulić. Premijera će se održati u ponedjeljak, 12.09.2022. godine s početkom u 20 sati u Kulturnom centru Travno, Božidara Magovca 17. 

U romanu “Ljubavnice” iz 1975. godine Elfriede Jelinek opisuje nemogućnost žena da ostvare sreću i potpunost u društvu u kojem dominiraju novac i tradicionalne uloge muškaraca i žena. Brigitte i Paula, ne pretjerano pametne mlade žene, sreću traže u ljubavnim vezama. Brigitte se može odrediti još samo kroz svoj odnos s Heinzom i tako postaje tek njegov privjesak, dok Paula naivno vjeruje da je s Erichom pronašla pravu ljubav. Autorica koristi i parodira konvencije ljubavnog romana i kritički se osvrće na mit o romantičnoj ljubavi.

“Rad na tekstu Ljubavnice Elfriede Jelinek je izazov da se u suvremenom transformiranom društvenom kontekstu propituju pritisci na žensku poziciju koja je uzdrmana novim oblicima  društvene i intimne represije. Zanima nas kritički odnos prema nametnutim modelima braka, ljubavi i seksualnosti. Parodiranjem ljubavnog romana Elfriede Jelinek dekonstruira brojne mitove vezane uz poziciju žene u svijetu vladajućih muških principa.

Ona svoju junakinju Brigitte smješta baš u tvornicu za izradu grudnjaka i korzeta, koja se ugnijezdila u srcu gradića, u srcu idiličnog alpskog pejzaža. Iz tog pogona čiji su proizvodi namijenjeni besprijekornoj ljepoti i zadovoljstvu ženskih klijenata i zadovoljnom pogledu njihovih muškaraca, izlazi ta žena u svoju svakodnevicu oboružana svojim namjerama i životnim planovima, i kako to genijalno pokazuje autorica “Ljubavnica”, najdublje nesvjesna da nema tog tragičkog svijeta Euripidovih junakinja koji može nadmašiti potencijal zla svakodnevice koju si ona želi priskrbiti, jednom, čim prije, za svoj budući život.

Korzeti izlifrani iz alpskog gradića nisu naprosto korzeti, nego suštinski znače da je ženu stalno stezala žica, koja je još gotovo od osvita civilizacije dio ženske svakodnevice i kontrolira i sputava žensku anatomiju, kreirajući žensko tijelo tako da odgovara estetici koju su nametali kultura i vrijeme kojima se oduvijek gospodari iz (patrijarhalnih) pozicija moći, uvijek spremnih u modusu lovca prema lovini. Prihvaćene konvencije i rituali, tradicije, u kojima vidimo i doživljavamo društvo iskazuju se kao gole isprepletenosti ekonomije, seksualnosti, diskriminacije i rasizma. Zatvorena mreža gdje su međuljudski odnosi puke ekonomske kategorije i transakcije postavljene na pohlepi i eksploataciji, sustav koji treba da su njegovi muškarci agresori. Takav režim nasilja i pokoravanja odražava struktura moći društva, koja se najčišće reflektira kroz seksualnost, što je i glavno poprište bitke junakinje “Ljubavnica”.Nužno je raditi upravo na ovom materijalu koji je važan na različitim razinama, političkoj, feminističkoj, u vremenu u kojem se stečena prava žena dovode u pitanje.

Zaboravlja se da su prava koja uživamo teško izborena prije nas i da nisu zagarantirana. Previše se stečenog ženskog oslobođenja uzima zdravo za gotovo, a mnoge djevojčice već u svojim obiteljima imaju usvojene rodne standarde dužnosti, ponašanja i doživljavanja, ili pak nove generacije feminizam više doživljavaju na razini norme. 

Izazov Elfriede Jelinek je preskočiti tabue, imati sposobnost zahtijevati radikalnu slobodu, imati asertivnost u javnom prostoru. 

Ovim najnovijim kazališnim projektom, redateljica Senka Bulić posve je na tragu svojoj posvećenosti otkrivanja nevidljivih uzoraka i sustava razmišljanja koji su ključni za razumijevanje vremena i društva u kojem živimo.”  – Vesna Đikanović

#rplus #prostorslobode

Foto: Marko Ercegović

#kazalište, #Kazalište Hotel Bulić