KULTURA

Kazališno-plesno-cirkusko-glazbenoj predstava, inspirirana vječnim klasikom svjetske književnosti “Romeo i Julija”

Danas 11. lipnja, i sutra 12. lipnja, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu održat će se izvedba predstave "Ljubičasto" prema motivima djela "Romeo i Julija" W. Shakespearea.

Danas 11. lipnja, i sutra 12. lipnja, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu održat će se izvedba predstave “Ljubičasto” prema motivima djela “Romeo i Julija” W. Shakespearea u dramatizaciji Maje Katić (6+), režiji Sanje Tropp Frühwald i koreografiji zračnih elemenata Nikoline Komljenović.

Predstava donosi priču o dvoje mladih: Mak i Iris. Žive na prekrasnom planetu Đumbatronu, prepunom mirisnog cvijeća i slasnih plodova drveća. No, njih dvoje nikad se ne smiju sresti, ni upoznati jer on pripada jednom plemenu, a ona drugom. On je jedne boje, a ona je druge i te dvije boje – zajedno se ne smiju miješati! Te boje moraju ostati čiste i iste. Ali oni to ne razumiju! Zašto se ne bi smjeli zajedno igrati? Penjati na stabla? Jesti šareno voće? Pjevati naopake pjesme? Plesati glupi ples? Smišljati spačke? Smijati se dok ih trbuh ne zaboli? Kad te netko tako dobro razumije i nadopunjuje, ti vidiš samo to lice, sve ostalo se zamuti, sve druge boje se rastope. A kad još samo malo narasteš i ljubav te primi u svoj brlog, zagrli te nježnim rukama, poljubi te slasno, e tad dvojbe više nema: tu smo samo ti i ja, zajedno! Ako treba, i protiv cijelog vlastitog planeta. Mak i Iris ne boje se ničega i spremni su na sve jer ih ljubavi grije, hrani, nosi, gura, grli i čuva!

U ovoj kazališno-plesno-cirkusko-glazbenoj predstavi, inspiriranoj vječnim klasikom svjetske književnosti (“Romeo i Julija”), VRUM-ov međugeneracijski ansambl i umjetnički tim bavi se aktualnim temama različitosti i toleranciji drugih i drugačijih u našem društvu. Shakespeareovi zaljubljeni junaci zbog ljubavi i nesporazuma umiru, a naši Mak i Iris – odluče otići na put galaksijom! Tijekom te avanture indirektno uče i sebe i odrasle o svijetu u kojem živimo, o raznim mogućnostima odnosa i kombinacijama osjećaja, o nepoznatim i drugačijim mjestima, o stranim bićima i njihovim agregatnim stanjima i običajima. I da stvari nisu crno bijele, one su ponekad i LJUBIČASTE!

#rplus #rplusvideo #prostorslobode #placeoffreedom

Foto: Mario Knor

#HNK Varaždin, #kazalište, #Nikolina Komljenović, #Sanja Tropp Frühwald