KULTURA

Kako nakon 30 godina vidimo Hrvatsku? | Umjetnički projekt

Bruno Isaković i Zvonimir Dobrović okupili su impresivan broj umjetnika koji će nam ponuditi svoje slike i verzije ovog velikog rođendana Lijepe naše.

Prizori za 30 godina Hrvatske projekt je koji se realizira u okviru Artupunkture i Zagrebačkog salona uz potporu Turističke zajednice Grada Zagreba u produkciji udruge Domino i umjetničke organizacije Malo sutra. Na poziv kustosice Zagrebačkog salona Leile Topić, Bruno Isaković kao autor koncepta i Zvonimir Dobrović kao producent okupljaju brojne umjetnike i umjetnice te rekreacijama nekih od kultnih domaćih performansa, instalacija i happeninga nudi pogled na proteklih 30 godina hrvatske samostalnosti. Cijeli projekt se naslanja i na istraživanje bogate povijesti hrvatskog političkog performansa koje provodi udruga Domino.

Od 15. do 18. 9. će se na raznim lokacijama u Zagrebu održati brojne umjetničke akcije u suradnji s umjetnicima, autorima i kustosima poput Lucije Žuti, Josipe Bubaš, Arijane Lekić Fridrih, Maje Jakoliš, Ane Zorice, Igora Zenzerovića, Mie Zalukar, a program uključuje i nastup orkestra ZET-a. Radit će se i rekreacije performansa i akcija Toma Gotovca i Željka Zorice Šiša, a kao zvučna instalacija će se puštati govor Vlade Gotovca (1991. Ispred 5. vojne oblasti). U predstavljenim umjetničkim intervencijama pojavljuju se teme i promjene kojima smo kao društvo bili izloženi posljednjih desetljeća, a neke od njih su neovisnost Republike Hrvatske, ulazak u EU, ali i društvene i ekonomske krize, prirodne katastrofe te porast obiteljskog nasilja.

„Hrvatska ima bogatu povijest političkog performansa i arta koji se odnosi na stvarnost koju živimo kao umjetnici i kao građani. Ova serija rekreacija, instalacija i akcija će nam dati jedan drugačiji uvid u proteklih 30 godina, uzimajući u obzir kreativnost i providnost mnogih umjetnica i umjetnika koji su postali dio naše kolektivne svijesti.“ rekli su Bruno Isaković i Zvonimir Dobrović u najavi programa.

15.9. ČETVRTAK

20:15h

MOŽEMO IMATI ZAGREB BEZ GRAFITA

(Performans)

Bruno isaković bičuje zelenom bojom panel od 4×2 metra – kolaž od fotografija izgrafitiranog Zagreba

Performans se nastavlja na ranije radove koji su u formatu izvedbe koristili bičevanje velikih panela na kojima su bile ispisane razne poruke koje su davale kontekst svakoj izvedbi. Ovaj put će paneli biti sastavljeni od kolaža fotografija izgrafitiranih fasada diljem Zagreba. Onaj Zagreb koji viđamo svaki dan u šetnjama, iz tramvaja, na fotografijama koje se dijele po društvenim mrežama je grad zasićen grafitima. Novouređenim fasadama odmah kreće odbrojavanje do prvog grafita, do prvog potpisa, do prve poruke. Sustavna nebriga za grad u kojem živimo vidi se na njegovim pročeljima. Umjetnik bičevanjem prekriva grafite dok se ne utope u zelenoj boji, kojom se poziva i na političku odgovornost svih građana i lokalne vlasti za izgled z(grada) oko nas. Performans Možemo imati Zagreb bez grafita dio je programa otvorenja Zagrebačkog salona u izvedbi Brune Isakovića.

18.9.   NEDJELJA

SPLAV EUROPE

(instalacija)

Cijeli dan od 10:00h

O LIJEPA, O DRAGA, O SLATKA SLOBODO

video instalacija u podrumu HDLU-a

Cijeli dan od 10:00h

CITATI

(instalacija)

Cijeli dan od 10:00h (na rub livade okolo HDLU)

Ovom intervencijom u javni prostor želimo podsjetiti na neke od poruka kojima smo kao društvo bili izloženi proteklih desetljeća. Izbor najvećih hitova domaće političke misli napravljen je u suradnji s građanima koji su predlagali one rečenice koje su im posebno ostale u sjećanju, a neke od njih su:

„Budi muško, reci da si peder.“ – Ljubo Ćesić Rojs

„Tako vam je to u braku.“ – Nada Murganić

„Žena nije stvorena za mudraca nego za madraca“ – Anto Kovačević

“Doviđenja i hvala na suradnji.” – Ivo Sanader

“Kud Ivo tud i ja.” – Jadranka Kosor

“Nemamo još dogovorenu strategiju za jesensku krizu, jer smo tek došli s godišnjeg odmora.” – Andrej Plenković

“Služit ću hrvatskim građevinama.” – Tihomir Orešković

„Imamo Hrvatsku!“ – Franjo Tuđman

„Kilo mozga dvije marke“ – Ivan Milas

“Cijeli svemir je heteroseksualan… Svemirom vladaju suprotne sile, da njih nema, Mjesec se ne bi okretao oko Zemlje nego bi pao na našu planetu, Zemlja se ne bi okretala oko Sunca, nego bi pala na Sunce i izgorjela bi ili odlutala negdje daleko i smrzla se.” – Lucija Čikeš

“Antifašizam je floskula.” – Zlatko Hasanbegović

TROKUT

(instalacija)

Cijeli dan od 10:00h

Josipa Bubaš postavlja veliki crveni trokut sačinjen od crvenih niti na jugozapadnom dijelu livade ispred HDLU

ZASTAVA GRADA ZAGREBA

„Buraz, kaj ima v Zagrebu?“

(instalacija)

Cijeli dan od 10:00h

Lucija Žuti postavlja instalaciju zastave Grada Zagreba između stupova HDLU

Heraldika je povijesna znanost koja proučava postojeće i stvara nove grbove. Svaki grb predstavlja određeno mjesto ili osobe/obitelji, no s odmicanjem vremena, stvaraju se nova razdoblja i mijenjaju postojeći simboli. Tako umjetnica stvaraa 6 zastava s izmijenjenim grbom grada Zagreba, a svaki grb predstavlja različite identitete današnjih aktualnosti. Stoga, na pitanje buraz kaj ima v Zagrebu? može se odgovoriti da cigle padaju same, stvaraju se gužve na cestama, pucaju cijevi, dolaze migranti, majke žele biti odgajateljice, smeće se gomila. Naravno da je za stvaranje novih identiteta potrebno vrijeme, tako da su oni produkt nekog prošlog razdoblja i odluka koje su dovele grad do određenih prizora. Ove zastave predstavljaju identitete današnjeg svakodnevnog zagrebačkog života.

11:00h – 12:00h

STUDIJA JEDNOG ZAGRLJAJA

(jednosatni performans)

– Cvjetni trg

Studija jednog zagrljaja je interaktivni performans koji se naslanja na dva ranija performansa Igora Zenzerovića tijekom kojih je umjetnik proveo u zagrljaju 24 sata – u jednoj verziji sa ženom, a u drugoj verziji s muškarcem. U ovoj trećoj iteraciji ovog performansa, Igor Zenzerović nas poziva da svi sudjelujemo u zajedničkom zagrljaju na istom mjestu na kojem je on ranije izvodio svoje zagrljaje. Iz performansa u trajanju se ovaj performans transformira u masovni zagrljaj na Cvjetnom trgu. I dalje se ovom akcijom umjetnik želi baviti pitanjima intimnosti u javnom prostoru, reakcijama sugrađana i samom fizionomijom produljenog zagrljaja. Pozivaju se svi građani da se pridruže ovoj akciji grljenja kojom zatvaramo ove prizore posvećene 30 godina Hrvatske. Na Cvjetnom trgu možete doći s nekim u paru izvesti zagrljaj ili ćete tamo moći pronaći osobu s kojom ćete imati priliku istraživati tako jednostavnu i svakodnevnu pojavu poput zagrljaja u posve novim okolnostima i na posve drugačiji način. S Gričkim topom završava ovaj kolektivni performans.

12:00h

STRAŽA NA RAJNI

(Performans)

– Rekreacija performansa Toma Gotovca na krovu HDLU-a u suradnji s Institutom Tomislav Gotovac, izvodi Mia Zalukar

Tom Gotovac je 1996. održao performans Straža na Rajni, integralni dio projekta Paranoia View Art. Radnja performansa krajnje je jednostavna: Gotovac, gol, mirno je stajao na vrhu zgrade HDLU-u licem okrenut prema istoku. Njegovo tijelo je u klasičnom stavu kontraposta, čvrsto oslonjeno na kupolu zgrade, ali istovremeno spremno za pokret.
Kao i u brojnim drugim radovima, Gotovac osnovnu ideju za ovaj performans pronalazi u filmu po kojem i nosi naziv. Prema Gotovcu, umjetnost paranoidnog pogleda je izrazito individualno tumačenje globalne povijesti i suvremenih događanja s pretpostavljenim (mračnim) razvojem događaja u budućnosti.

Rekreaciju će izvesti Mia Zalukar, čije će tijelo biti podsjetnik da je u godinama nakon Gotovčevog performansa Europa postala još snažnija utvrda i da je paranoidan pogled prema istoku još aktualan.

12:00h

VOLIM ZAGREB

(Performans)

– Rekreacija performansa Toma Gotovca

– Izvodi Bruno Isaković

– Lokacija: Ilica 8

14:00h – 16:00h

ČITAJMO ZAGREBU

(Participativno čitanje i piknik)

Park Ribnjak

Građani čitaju tekstove domaće književnosti koji govore o nama kao društvu, ovom podneblju i sudbini koju živimo. Čitanje se održava uz piknik u Parku Ribnjak.

18:00h

30 KRIŽEVA ZA 30 GODINA 

(interaktivna jestiva instalacija)

– Na sjeverozapadnom dijelu livade ispred HDLU

Jedan od najvažnijih događaja u posljednjih 30 godina za Republiku Hrvatsku bio je ulazak u Europsku uniju 1. 7. 2013. godine. Tim je povodom umjetnik Željko Zorica Šiš u suradnji s više od stotinu sudionica i sudionika predstavio svoj happening „EU-KroaTisch Freundschaft“ kojim nas je podsjetio da sva prava koja danas imamo i razumijemo potječu iz perioda prosvjetiteljstva te da možda ulaskom u EU neka od tih prava pokapamo. Postavljena su bila 149 križa s ogledalima u kojima smo mogli vidjeti svoje odraze kao upozorenje da sačuvamo ideje humanizma. U suradnji s Anom Zoricom postavlja se instalacija koja će nas podsjetiti na ovih naših trideset godina i na sve ono što i dalje trebamo čuvati. Jestiva instalacija ujedno će poslužiti i kao prilika da se svi posjetitelji nahrane i doslovno i metafizički prisjećajući se velikog umjetnika Željka Zorice Šiša. Na ovu instalaciju se nadovezuju i performansi i instalacije „Vlado Gotovac – govor ispred 5. vojne oblasti“, nastup orkestra ZET-a i njihova izvedba pjesme „Tvoja zemlja“ Vice Vukova te performans Arijane Lekić Fridrih i „Nema žene bolje od krmače“ prema niže navedenom rasporedu:

18:30h

Zvučna instalacija „Vlado Gotovac – govor ispred 5. vojne oblasti“

Jedan od najpoznatijih govora Vlade Gotovca svojom jednostavnošću poruke o ljudskom dostojanstvu i hrabrosti se naslanja na sve one ideje prosvjetiteljstva koje su začele samu ideju ljudskih i socijalnih prava. Slušati taj govor trideset godina poslije, u novim okolnostima i u novom okruženju potvrđuje snagu Gotovčeve misli koja je tako snažno odjeknula tada, a čiju jeku i dalje naslućujemo u kolektivnoj svijesti o pravdi i nepravdi koja nas okružuje.

18:45h

Orkestar ZET – a izvodi skladbu Vice Vukova “Tvoja zemlja”

19:00h

BEĆARAC

(Performans)

Izvedba „Nema žene bolje od krmače“ – izvodi Maja Jakoliš, koncept Arijana Lekić Fridrih

– Ispred glavnog ulaza HDLU

19:30h

Rezanje slavljeničke torte Republike Hrvatske koju će svi imati prilike po uputi Marije Antoanete jesti. Pred tortom smo svi jednaki. I ovim kolektivnim naslađivanjem završava ova serija izvedbi kojom slavimo proteklih 30 godina.

#rplus #prostorslobode

Foto: promo

#Domino, #umjetnost