KULTURA

Još stignete pogledati sve umjetničke instalacije projekta Okolo

Umjetnička iznenađenja čekaju vas na 20 lokacija u centru grada, a otkriti ih možete u jedinstvenoj umjetničkoj šetnji Zagrebom.

Neon
28.08.2023.

U srijedu završava šesto izdanje projekta „Okolo“, posvećenog umjetnosti u javnom prostoru i zajednici, koji brojnim umjetničkim instalacijama i uličnim intervencijama svake godine uljepšava (u)lice grada, osvježava našu svakodnevicu i približava umjetnost baš svima. Umjetnička iznenađenja čekaju vas na 20 lokacija u centru grada, a otkriti ih možete u jedinstvenoj umjetničkoj šetnji Zagrebom u koju vas pozivaju Nas dve, uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba, Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija.

OKOLO

Započnite svoj obilazak „Okolo“ u Gajevoj ulici i „Točno u podne“ prođite ispod ružičastih golubova dizajnerice Ivane Mrčele. Prije nego li krenete dalje, zavrtite se oko prvih  „Zaigranih plakata“ Pavla Kuharića na uglu Trga bana Josipa Jelačića i Praške te Trga bana Josipa Jelačića i Splavnice, a preostali „Zaigrani plakati“ čekaju vas na četiri lokacije na Dolcu. Usput, na stubama Dolac pogledajte izbliza suvremenu uličnu „Ponjavu“ modnog dizajnera Damira Begovića, a prve „Pomrčine cementa“ Isaaca Cordala doživite na Dolcu i Kaptolu. Na Kaptolu prelistajte i dio „Foto dnevnika Slavke Pavić“ s potpisom Nas dve i Fotokluba Zagreb, koji se nastavlja u Šoštarićevoj ulici, na uglu s Draškovićevom te u Varšavskoj i na Zakmardijevim stubama. 

Zaigrani plakati_Pavao Kuharić_foto Ernest Mazarekić 2
Valovi_Ida Blažičko_foto Ernest Mazarekić 1

U prolazu hotela Jägerhorn otkrijte kako francuski street art kolektiv Ememem umjetnošću liječi ulice, bacite oko u visinu u Ilici 12 i upoznajte još dva minijaturna lika iz serije „Pomrčina cementa“ te prođite kroz prolaz kod Tomićevih stuba u kojem živi  „Beskrajno ljeto“  dizajnerice Jelene Malenice. U blizini, na Zakmardijevim, Tomićevim i Malim stubama te Krvavom mostu također možete zaviriti u Cordalov minijaturni svijet. Za kraj protegnite noge do Ilirskog trga i zagledajte se u „Valove“ Ide Blažičko.

Pogledajte umjetničke instalacije i ulične intervencije koje su osvanule Okolo po gradu i zaputite se u mali umjetnički obilazak Zagreba.

Točno u podne_Ivana Mrčela_foto Marko Todorov 2
Beskrajno ljeto_Jelena Malenica_foto Ernest Mazarekić 1

#prostorslobode

Fotografije: OKOLO

#OKOLO, #umjetnost