KULTURA

Jesse Eisenberg dobitnik Počasnog Srca Sarajeva | 28. Sarajevo Film Festival

Američki glumac, redatelj, dramski pisac i autor Jesse Eisenberg počasni je gost 28. Sarajevo Film Festivala.

Američki glumac, redatelj, dramski pisac i autor Jesse Eisenberg, nominiran za Oscara®, počasni je gost 28. Sarajevo Film Festivala.

Sarajevo Film Festival će 15. kolovoza odati počast Eisenbergu dodjelom priznanja Počasno Srce Sarajeva, uoči projekcije filma Nakon što spasiš svijet, Eisenbergovog redateljskog dugometražnog prvijenca, u Ljetnom kinu Coca-Cola.

Jesse Adam Eisenberg rođen je 5. listopada 1983. godine u Queensu, New York. Pohađao je New School University, New York, gdje je studirao liberalne umjetnosti, s fokusom na demokraciju i kulturni pluralizam. Studirao je i u The New School u njujorškom Greenwich Villageu.

Filmovi u kojima je Eisenberg ostvario uloge su: Roger Doger, The Squid And The Whale, Adventureland, Zombieland, The Social Network, Now You See Me, The Double, Night Moves, The End Of Tour, American Ultra, Louder Than Bombs, Batman V. Superman, Now You See Me 2, Café Society, Justice League, The Hummingbird Project, The Art Of Self Defense, Zombieland: Double Tap, Resistance, Vivarium i Wild Indian.

Uskoro ćemo Eisenberga moći gledati kao Tobyja Fleishmana u FX limitiranoj seriji Fleishman is in trouble zasnovanoj na istoimenom bestseleru Taffy Brodesser-Akner.

Eisenberg je napisao četiri drame, među kojima je i “The Spoils”, čija je izvedba imala rekordnu prodaju na West Endu. Napisao je drame “The Revisionist” i “Asuncion”, u kojima je igrao uz Vanessu Redgrave. Njegova predstava “Happy Talk” u kojoj igraju Susan Sarandon i Marin Ireland izvedena je u travnju 2019. godine u Signature Theater u New Yorku.

Eisenberg je čest suradnik The New Yorkera, autor je zbirke priča „Bream Gives Me Hiccups“, objavljene u izdanju Grove Pressa, i audioknjige „Nakon što spasiš svijet“ u izdanju Audible Originala, koja je osvojila Nagradu za najbolje originalno djelo na Audie Awardsu 2021. godine.

Eisenbergov redateljski prvijenac Nakon što spasiš svijet, naslov koji distribuira kompanija A24, premijerno je prikazan na Sundance Film Festivalu 2022. godine, uz sjajne kritike. Prikazan je i u programu Tjedna kritike na Filmskom festivalu u Cannesu 2022. godine.

Film prati Evelyn (Julianne Moore), ženu koja je posvetila život pomaganju ljudima u nevolji, ali se ne uspijeva zbližiti sa svojim sinom Ziggyjem, internet-zvijezdom u usponu nezainteresiranom za svjetske probleme. Ovaj emotivni film, čiji scenarij i režiju potpisuje Jesse Eisenberg, zabavan je i iznimno perceptivan portret majke i sina koji su naizgled potpuno različiti, ali zapravo su puno sličniji nego što su to voljni priznati.

28. Sarajevo Film Festival održava se od 12. do 19. kolovoza 2022. godine.

#rplus #prostorslobode

Foto: promo

#film, #Jesse Eisenberg, #Pocasno Srce Sarajeva, #Sarajevo Film Festival