KULTURA

U venecijanskoj Palazzo Mora otvorena multimedijalna izložba “Skice” Davora Senečića i IM Klifa

Riječ je o multivalentnoj izložbi originalnih ručno rađenih arhitektonskih i urbanističkih skica i prateće multimedije, koja svoj put nastavlja u Veneciji gdje će radovi biti izloženi do 26. studenog 2023., upravo u vrijeme trajanja 18. Venecijanskog bijenala arhitekture.

Neon
24.05.2023.

“Skice” Davora Senečića i IM Klifa u Palazzo Mora

Izložba “Skice” kao odgovor  arhitekta Davora Senečića i multimedijalnog umjetnika Ivana Marušića Klifa na današnji proces arhitektonskog projektiranja, svečano je otvorena u subotu 20. svibnja, u venecijanskoj Palazzo Mora. Izložba u fokus stavlja skicu, nešto što u procesu arhitektonskog projektiranja više gotovo i ne postoji u svojem izvornom obliku.  

Riječ je o multivalentnoj izložbi originalnih ručno rađenih arhitektonskih i urbanističkih skica i prateće multimedije, koja se razvija od prve u Orisu 2019. godine preko multimedijalne interpretacije u MMC Rovinju 2021. godine, a sada svoj put nastavlja u Veneciji gdje će radovi biti izloženi do 26. studenog 2023., upravo u vrijeme trajanja 18. Venecijanskog bijenala arhitekture.

Tema cjelokupnog postava Europskog kulturnog Centra, na tri lokacije u Veneciji (Palazzo Mora, Palazzo Bembo, i Arsenali) je “Time, Space, Existence”, a Senečić i Klif istražuju slobodu izraza koji nudi skiciranje, iskustvu sraza olovke i papira i činjenici, odnosno fenomenu da su kuće napravljene po tim skicama, sada već “vremešne dame”, a skice i danas potpuno aktualne, bezvremenske.

Za skice rađene u Beču, kao dio arhitektonskog projektiranja iz devedesetih godina, Davor Senečić kaže da su transformacija ili simbioza. Konkretna i jednostavna. “Misli, imaginacije i ruke koja vuče liniju na tom fantastičnom papiru. Samoća i sloboda uma gdje vrijeme staje i predstavlja tu liniju koja nema kraja.” Navedene skice rađene su u smislu i kontekstu iznalaženja optimalnih arhitektonsko-urbanističkih rješenja, flomasterom na skicen papiru, i pukim slučajem ostale su sačuvane do danas.

Ivan Marušić Klif, multimedijalni umjetnik koji radi na području kinetičkih, svjetlosnih i video instalacija, zvuka, glazbe i performansa napravio je vrhunski multimedijalni performans baziran na tim skicama, a nevjerojatnim modernim interpretacijama izložbu pretvorio u dojmljivo iskustvo. Četiri projektora tvore potpuno novi doživljaj glavnog stubišta Palazzo Mora. Stoga ne čudi dominantna pozicija postava izložbe “Skice” u poznatoj Palazzo Mora, naime, i glavna kustosica Europskog kulturnog Centra, Rachele de Stefano smatra da u arhitekturi sve počinje i završava srazom ručne skice i nove tehnologije.

Sve detalje o izložbi, možete pronaći na linku.

#prostorslobode

fotografije: Matteo Losurdo

#Davor Senečić, #I.M.Klif, #izložba