KULTURA

Izložba Olge Karlovac u galeriji Modro u Zagrebu

Izložba “Buđenje” Olge Karlovac predstavlja seriju radova koji su dio opusa već predstavljenog svjetskoj javnosti na izložbama u Belgiji i Londonu, a sada se prvi put predstavlja hrvatskoj publici.

Olga Karlovac rođena je 1976. godine u Dubrovniku. Bavi se isključivo crno-bijelom fotografijom, prepoznatljiva po svom jedinstvenom i ekspresivnom fotografskom stilu, karakteriziranom dugim ekspozicijama kroz koji oslikava svijet izuzetne atmosfere i poetičnosti.

Olga Karlovac

Objavila je autorsku trilogiju knjiga fotografija “Before Winter”, “The Disarray” i “Escape”. Njezine fotografije objavljene su u mnogim svjetskim fotografskim časopisima, kao što su Black+White Photography Magazine, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Der Standard, Inspired Eye, State f22 Magazine itd. Izlagala je na brojnim grupnim i samostalnim izložbama diljem svijeta, najviše u Londonu, gdje je izlagala u Saatchi, Willesden Gallery, POSK, Project Space i drugim galerijama, kao i u ostatku UK, u SAD u New Yorku, u Belgiji, Italiji, Iranu, Albaniji, Irskoj, Francuskoj i Nizozemskoj.

Olga-Karlovac-001-scaled

Ova mini biografija kao uvod teksta je bitna, jer iako je umjetnica našoj, domaćoj sredini i sceni relativno nepoznata, njezin profesionalan, umjetnički rad je prepoznat, cijenjen i validiran na svjetskoj sceni. I sada će Olga predstaviti svoju umjetnost zagrebačkoj publici s izložbom “Buđenje” u galeriji Modro, u Radićevoj 34. Izložba fotografija “Buđenje/Awakening” Olge Karlovac otvara se u petak 19. svibnja 2023. s početkom u 19 sati. Izložba je otvorena do 3. lipnja, radnim danom od 16 do 20 sati te subotom od 10 do 14 sati.

Olga-Karlovac-011
Olga-Karlovac-003

Izložba “Buđenje” Olge Karlovac predstavlja seriju radova koji su dio opusa već predstavljenog svjetskoj javnosti na izložbama u Belgiji i Londonu, a sada se prvi put predstavlja hrvatskoj publici. Moći će se pogledati djela publicirana u već spomenutoj autorskoj trilogiji fotografskih monografija “Before Winter”, “The Disarray” i “Escape”.

Predgovor izložbi napisao je Sanjin Kaštela, isto kolega fotograf koji je jednim ulomkom dao nasluti što nas na izložbi čeka, ovakva umjetnička otkrivenja možda najviše volimo: “Olga oslikava svijet pokreta, prizivajući atmosfere kronofotografije Etienne-Jules Mareya, dugoeksponirane kondenzate pokreta Frank Gilbretha i Eliota Elisofona te fantastične prekrasno-jezive fotografske vizije Franka Machalowskija, opet ostajući itekako svoja u lirskome i fotografskome potpisu. Možda najviše u portretima i autoportretima Olgino pero slika razbijajući formu te udišući toliko sadržaja u fotografiju, da ona postaje boja tamo gdje je nema, zvuk tamo gdje je linija najtiša, pokret (i pokret i pokret i pokret) tamo gdje u kadru stoji, a gdje se kadar kani razliti u dugoj ekspoziciji.”

Olga-Karlovac-004-scaled
Olga-Karlovac-006-scaled

#prostorslobode

Fotografije: Olga Karlovac

#Galerija Modro, #umjetnost