KULTURA

Izložba “Arhitektura za djecu” Danijela Srdareva

"Slikovnica ima čudesnu moć stvaranja magičnih svjetova, a njena jednostavnost i neposrednost prenošenja priče o najrazličitijim temama trajno nas povezuje i podsjeća na dane odrastanja."

U ponedjeljak 8.svibnja 2023. u 19h u Galeriji Vladimir Filakovac otvara se izložba “Arhitektura za djecu” Danijela Srdareva.

Na izložbi će biti predstavljene originalne ilustracije, crteži i grafike nastale za platformu “Arrhitektura za djecu” za elektroničke edukativne slikovnice i didaktički sadržaj za “Arhitekt Ivo” slikovnicu posvećenu Ivi Vitiću, “Bernardi za djecu”, “Richter – oblik arhitekture skulpture” i “Planić – teksture arhitekture”.

“Slikovnica ima čudesnu moć stvaranja magičnih svjetova, a njena jednostavnost i neposrednost prenošenja priče o najrazličitijim temama trajno nas povezuje i podsjeća na dane odrastanja. Jedan od prvih i najvažnijih doticaja djeteta s pismenošću na suptilan način razvija maštu, verbalno izražavanje i potiče na razmišljanje. Često ćemo se prisjetiti najdražih slikovnica koje su oduvijek nastajale skladnim spojem teksta i slike, a u čijoj se pozadini krije slojevit, kreativni proces stvaranja bogatih narativa u kojem se isprepliću književnost i likovnost.

Danijel Srdarev istaknuti je autor ilustriranih publikacija, a njegov talent prepoznat je u međunarodnim okvirima još u vrijeme studija kada je pozvan u Tokio sudjelovati na četiri festivalske izložbe Japanese Board on Books for Young People, dok je danas međunarodni sajam dječje knjige u Bologni jedna od njegovih nezaobilaznih destinacija.

Objavio je jedanaest ilustriranih knjiga i upravo je među njima zapaženi autorski projekt Arhitektura za djecu, kako ga je i sam definirao, elektroničkih edukativnih slikovnica u kojima prenosi priče o vodećim arhitektima 20. stoljeća u Hrvatskoj.

Tom projektu prethodila je slikovnica posvećena arhitektu Ivi Vitiću koju je Danijel realizirao u suradnji s Cellom Anitom Celić i u kojoj su vješto isprepletena dva autorska rukopisa. U promišljanjima kako djeci približiti Vitićev arhitektonski opus na zanimljiv i poticajan način, autorski dvojac ga je domišljato predstavio kroz dinamične opise materijala, tehnika i boja jasno povezujući njegov arhitektonski pristup sa stvaralačkim principima znamenite visoke škole za arhitekturu, umjetnost i dizajn Bauhaus. Sadržaj slikovnice time ne samo da stavlja Vitića u kontekst vremena i prostora, nego je poticaj daljnjem širem istraživanju teme te usvajanju novih znanja o umjetnicima i arhitektima Bauhausa i vremena u kojem su stvarali. Ovaj projekt zaokružen je posebno oblikovanim didaktičkim igrama koje je osmislio Danijel Srdarev kako bi potaknuo djecu, a i njihove bližnje na kreativnost te prije svega na kvalitetno provedeno slobodno vrijeme. Slikovnica je 2017. dobila nagradu Golden Cubes za tiskane medije koju dodjeljuje Union Internationale des Architects, što je bilo veliko međunarodno priznanje te poticaj u daljnjem radu. 

Arhitektura je područje koje Danijel Srdarev pomno istražuje pa je bilo pitanje trenutka kada će  započeti rad na novim izdanjima elektroničkih edukativnih slikovnica. U posljednje tri godine realizirao je tri slikovnice posvećene arhitektima Bernardu Bernardiju, Vjenceslavu Richteru i Stjepanu Planiću čije je opuse minuciozno istraživao. Ono što je prepoznatljivo u njegovu pristupu jest dug kreativni proces u kojem vješto gradi slojevitu priču ispunjenu različitim zanimljivim podacima iz života pojedinog arhitekta, čime otvara raznolike, maštovite smjerove čitanja. U tom procesu nastaju skice, crteži, kolaži, kompozicije – stranice slikovnica oblikovane tradicionalnim tehnikama i materijalima koje autor tek finalno prenosi u digitalni medij.

Promatrajući ih individualno, u pozadini svake slikovnice nastaje niz umjetničkih radova u kojima, riječima akademika Tonka Maroevića, „razigrana maštovitost i crtačka opuštenost Danijela Srdareva nalaze mogućnost izraza u brojnim medijima, u raznim modifikacijama, u svakovrsnim emanacijama“.

Slikovnica Bernardi za djecu posvećena je jednom od najvažnijih arhitekta i dizajnera naše povijesti Bernardu Bernardiju čijom su zaslugom afirmirani industrijski dizajn i edukacija dizajnera. Zgrada Radničkog sveučilišta, danas Pučkog otvorenog učilišta, u središtu je priče o arhitektu i dizajneru koji je svakodnevni životni prostor smatrao idealnim mjestom sinteze svih umjetnosti.

Kako bi približio Bernardijev pristup dizajnu, Danijel Srdarev upoznaje čitatelja s idejama Bauhausa, zagrebačkim krugom arhitekata te najvažnijim ostvarenjima skandinavskog organskog modernizma u području dizajna namještaja. Potom nas uvodi u prostor Radničkog sveučilišta i na neposredan način objašnjava osnovne principe oblikovanja koje je Bernardi primjenjivao u svojem radu. Maštovite ilustracije tlocrta zgrade otkrivaju izgled nekadašnjeg prostora, a intervencija umjetnika na povijesnim fotografijama dodatno podcrtava nekadašnju atmosferu ispunjenu učenjem, znanjem i istraživanjem. Sve to navodi čitatelja na posjet i otkrivanje povijesnih slojeva današnjeg interijera zgrade. 

Richter za djecu – oblik – arhitekture – skulpture slikovnica je koja otkriva slojevit opus arhitekta i umjetnika Vjenceslava Richtera. Izniman talent Danijela Srdareva ocrtava se u načinu na koji je kroz Zbirku Richter, obiteljsku kuću arhitekta, najmlađoj publici približio ne samo najznačajnije arhitektonske i umjetničke projekte, nego pred njih stavlja EXAT 51 i Nove tendencije, ključne pojave u poslijeratnoj umjetnosti 20. stoljeća.

Djevojčica sa zmajem neočekivan je lik u parku skulptura koja priziva u sjećanje nekadašnja neobavezna druženja studenata Bauhausa kojima je prethodilo oslikavanje zmajeva, a upravo je nasljeđe Bauhausa izvorište Richterova stvaralaštva.

I na kraju slikovnica Planić – teksture arhitekture, posvećena još jednom velikanu arhitekture 20. stoljeća Stjepanu Planiću, svojim oblikovanjem potaknut će nas na šetnju širim središtem Zagreba.

Navođeni crtežima, kolažima, otiscima, Danijel Srdarev će nas podsjetiti na danas zaboravljene zgrade Stjepana Planića, vodećeg predstavnika zagrebačke moderne. Ilustrirane strance potaknut će nas na drugačiji pogled i promišljanje, potaknut će interes prema različitim teksturama materijala i njihovoj ulozi u oblikovanju prostora. No to je samo jedno od mogućih čitanja ove slikovnice i arhitektonskih realizacija Stjepana Planića.” – piše Vesna Mešić u predgovoru izložbe.

Platforma “Arhitektura za djecu” nastala je u suradnji s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu programa digitalne prilagodbe.

Izložba ostaje otvorena do 1. lipnja 2023. Radno vrijeme galerije od 10 do 20h.

Galerija Vladimir Filakovac, Dubrava 51a, Zagreb

http://www.arhitekturazadjecu.com

#prostorslobode

Fotografije: promo

#arhitektura, #Danijel Srdarev