KULTURA

“I Je i Nije” Ksenije Zec premijerno 13. i 14. siječnja u Studiju Exit

Riječ je o duhovitoj neverbalnoj predstavi iz područja klaunerije u kojoj nastupaju Jelena Miholjević i Livio Badurina.

Nova predstava redateljice i koreografkinje Ksenije Zec, i Je i Nije, u kojoj nastupaju Jelena Miholjević i Livio Badurina premijerno će biti izvedena 13. i 14. siječnja u 20 sati u Studiju Exit. Riječ je o duhovitoj neverbalnoj predstavi iz područja klaunerije koja nastaje kao zajednički projekt umjetničke organizacije de facto i Teatra Exit. Reprizne izvedbe održat će se u veljači 2023.

Dramaturgiju potpisuje Saša Božić, scenografiju Igor Ruf, a kostime Ana Mikulić. Autor glazbe je Damir Šimunović, oblikovatelj svjetla Tomislav Maglečić, video sadržaj potpisuje Josip Visković, a producentica je Ida Klemenčić.

Glavni likovi ove predstave osjećaju se usamljeno, napušteno i tjeskobno u intimi vlastitog doma te pokušavaju sumornu svakodnevicu nadograditi vlastitom zaigranošću. Je li za takav obrat potrebno i otputovati iz samoće vlastitog doma? Predstava tematizira odnos subjektivne usamljenosti dvoje ljudi te kreativnosti u obliku infantilne mašte, koja im pomaže osvijestiti vlastitu nesigurnost i spoznati svoje stvarne emocionalne potrebe.

Istraživački proces na tragu je zahtjevne i intrigantne tehnike klaunerije te je proizašao iz potrebe da se u predstavi razotkriju i fiksiraju frustrirajući stereotipi mehanizirane svakodnevnice, koji otežavaju puno emocionalno sazrijevanje – i funkcioniranje – zdravih, odraslih osoba.

Klaunerija je regresivna tehnika, upućuje nas da svijet gledamo očima djeteta i tako ublažava i čini podnošljivom našu spoznaju frustrirajućih i često okrutnih odnosa s kojima se svakodnevno suočavamo. Upravo suodnos između usamljenosti i njene stalne pratilje – kreativne mašte, te uznemirujućih stanja koja taj suodnos proizvodi, otvaraju prostor za stvarne, a zapravo „izmaštane“, situacije koje nam pružaju mogućnost, ali samo mogućnost, za ulazak u komunikaciju  s drugim ljudima.

#rplus #prostorslobode

Foto:  A. Saška Mutić

#kazalište, #Teatar EXIT