KULTURA

Hrvatski film SIGURNO MJESTO Juraja Lerotića proglašen najboljim

Na ovogodišnjem festivalu prikazano je 230 filmova iz 62 zemlje, a za nagrade Srca Sarajeva u natjecateljskim programima 28. Sarajevo Film Festivala natjecao se 51 film.

28. Sarajevo Film Festival završio je svjetskom premijerom filma PRAZNIK RADA, Pjera Žalice i svečanom dodjelom nagrada Srce Sarajeva koje su uručene najboljim redateljima i redateljicama, glumcima i glumicama te dugometražnim igranim, dokumentarnim, studentskim i kratkim filmovima koji su prikazani u okviru Natjecateljskog 28. izdanja Sarajevo Film Festivala.

Na ovogodišnjem festivalu prikazano je 230 filmova iz 62 zemlje, a za nagrade Srca Sarajeva u natjecateljskim programima 28. Sarajevo Film Festivala natjecao se 51 film.

Od ukupno osam filmova u Natjecateljskom programu – igrani film, četiri filma zabilježila su svjetsku, a četiri regionalnu premijeru.

O najboljem filmu u navedenoj kategoriji odlučivao je žiri u sastavu: redatelj i scenarist Sebastian Meise (Austrija) koji je ujedno bio i predsjednik žirija, scenaristica i redateljica Antoneta Alamat Kusijanović (Hrvatska, SAD), producent Katriel Schory (Izrael), redateljica, scenaristica i producentica Lucille Hadžihalilović (Francuska) te glumac Milan Marić (Srbija).

Srce Sarajeva za najbolji film dobio je film redatelja Juraja Lerotića SIGURNO MJESTO. Lerotić je ujedno osvojio i nagradu za najboljeg glumca.

Srce Sarajeva za najbolju režiju osvojila je Maryna Er Gorbach za film KLONDIKE, Srce Sarajeva za najbolju glumicu,osvojila je Vicky Krieps za svoju ulogu u filmu KORZET, redateljice Marie Kreutzer.

Natjecateljskom programu – dokumentarni film 28. Sarajevo Film Festivala, prema izboru selektorice Rade Šešić uvrštena su 22 filma, a o najboljem je ove godine odlučivao žiri u sastavu Hilal Baydarov (redatelj, Azerbejdžan)Salome Jashi (redateljica, Gruzija)Margje de Koning (umjetnička direktorica festivala Movies that Matter, Nizozemska). 

Srce Sarajeva u toj kategoriji osvojio je MUZEJ REVOLUCIJE Srđana Keča.

Posebna priznanje žirija za kratki dokumentarni film otišlo je u ruke Ante Zlatka Stolice za BABAJANJU, a posebnu nagradu dodjelili su filmu KRHKO SJEĆANJE Igora Ivanka.

Najbolji kratki dokumentarni film ovogodišnjeg SFF-a je MI,… KOMPOZICIJA Visara Jusufija.

Nagrada Human Rights u okviru dokumentarnog programa otišla je u ruke Vedrane Pribačić za film VEĆE OD TRAUME.

Natjecateljskom programu – kratki film, prema odluci selektorice Elme Tataragić, ove godine u konkurenciji je bilo 10 filmova, dok je Asja Krsmanović, selektorica Natjecateljskog programa u program studentskog filma uvrstila 11 filmova. Žiri Ido Abram (zamjenik direktora EYE Film Filmmuseum, Kraljevina Nizozemska) Morgane Dziurla-Petit (redateljica, Francuska), Christos Massalas (redatelj, Grčka) najboljim kratkometražnim filmom proglasio je NAOPAKO redatelja Balazsa Turaia.Posebno priznanje žirija u kategoriji kratkog filma dodijeljeno je djelu PET POSLIJEPODNE KRAJ MORA, Valentina Stejskala.

Srce Sarajeva u kategoriji Najbolji studentski film dobili su Josip Lukić i Klara Šovagović za film NIJE ZIMA ZA KOMARCE.

Specijalnu nagradu za promicanje rodne ravnopravnosti dodijelio je žiri u sastavuMarta Popivoda (redateljica, videoumjetnica, istraživačica, Srbija), Selma Spahić (redateljica, Bosna i Hercegovina) i Miguel Valverde (producent, scenarist, Portugal), a nagrada je otišla u ruke Charlotte Wells za film POSLIJE SUNČANJA.

Dobitnici Srca Sarajeva za TV serije:

https://www.sff.ba/novost/11828/dodijeljena-srca-sarajeva-za-najbolje-tv-serije

Partnerske nagrade:

https://www.sff.ba/novost/11865/partnerske-nagrade-28.-sarajevo-film-festivala

Nagrade 20. CineLink Dana filmske industrije:

https://www.sff.ba/novost/11862/nagrade-20.-cinelink-dana-filmske-industrije

#rplus #prostorslobode

Foto: promo

#film, #Sarajevo Film Festival